Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Asia Bibi ble i 2010 dømt til døden for blasfemi og satt åtte år på dødscelle, før hun i oktober 2018 ble frikjent i pakistansk høyesterett.

Blasfemidømte Asia Bibi skal ha forlatt Pakistan

Asia Bibi, som ble dømt til døden for blasfemi i Pakistan, har forlatt landet, opplyser tjenestemenn. Hun skal allerede ha ankommet Canada.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2019 kl 13:53

Den kristne fembarnsmoren ble dømt til døden for blasfemi i 2010. I oktober i fjor ble dommen omgjort av pakistansk høyesterett etter kraftig internasjonalt press. Hun ble løslatt, men på grunn av trusler fra ytterliggående islamister har hun har oppholdt seg på et hemmelig sted.

Onsdag opplyste advokaten hennes, Saif Ul Malook, at hun har ankommet Canada, ifølge CNN.

Samtidig siterte BBC pakistanske tjenestemenn som oppga at hun hadde forlatt landet.

Også pakistanske medier meldte onsdag at Bibi har forlatt landet, men opplysningene er ikke bekreftet på offisielt hold.

Krangel om vannbøtte

Asia Bibi ble dømt til døden for å ha fornærmet profeten Muhammed i forbindelse med en krangel med naboer i hjemprovinsen Punjab. Hun har alltid fastholdt at hun er uskyldig. Krangelen skal ha dreid seg om en bøtte med vann mens Bibi og flere andre kvinner var ute og høstet frukt. Ettersom Bibi var kristen og hadde brukt en kopp, mente de muslimske kvinnene at de ikke lenger kunne røre ved den.

Hun ble senere banket opp hjemme hos seg selv, og det ble hevdet at hun da hadde tilstått blasfemi.

Opptøyer og drap

Saken har splittet Pakistan og etter at høyesterett satte dødsdommen til side, har ytterliggående islamister protestert kraftig. Saken har også ført til voldsomme opptøyer i flere pakistanske byer, der biler ble påtent og offentlige bygninger angrepet. To politikere er blitt drept fordi de støttet henne.

Etter at høyesterett omgjorde dommen og avviste en anke mot løslatelsen i januar, har Bibi teknisk sett kunnet forlate Pakistan. Det antas at hun er blitt passet på av myndighetene på et sikkert sted mens hun har ventet på å få asyl i et annet land.

Bibis ektemann har tre barn fra et tidligere ekteskap. Hun har to barn med ham. Bibis døtre skal allerede befinne seg i Canada.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...