Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Amnestys internasjonale årsrapport for 2015 tegner et dystert bilde av verdens menneskerettighetssituasjon.

Amnestys internasjonale årsrapport for 2015 tegner et dystert bilde av verdens menneskerettighetssituasjon.

Amnesty: Globalt angrep på friheten

Menneskerettighetene er truet, i likhet med det internasjonale systemet som skal beskytte dem, skriver Amnesty International i sin årsrapport.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2016 kl 10:52

Menneskerettighetene er truet, i likhet med det internasjonale systemet som skal beskytte dem, skriver Amnesty International i sin årsrapport.

«Dine rettigheter står i fare. De håndteres med total forakt av mange land rundt omkring i verden», framholder Amnestys generalsekretær Salil Shetty.

I en rekke krigsherjede land, som Syria, Jemen, Afghanistan og i flere afrikanske land, blir det begått omfattende overgrep uten at de straffes.

Konfliktene har også forårsaket den verste flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig med over 60 millioner mennesker på flukt.

Samtidig har internasjonale organisasjoner liten innflytelse på utviklingen.

FNs sikkerhetsråd har vist seg å være uten evne til å få verden til å skjerpe seg. Og FNs ulike menneskerettighetsorgan, Den internasjonale krigsforbryterdomstolen og regionale mekanismer som Europarådet undergraves av at land gir blaffen i dem, ifølge organisasjonens mørke oppsummering av 2015.

– Svakt system

– Systemets svakheter har aldri vært så åpenbare som i dag, skriver Amnesty, som oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å tenke nytt og modig.

Organisasjonen er også bekymret over at land slår stadig hardere ned på opposisjonelle bevegelser og menneskerettighetsforsvarere – som journalister, jurister og aktivister. Spesielt ille er situasjonen i den arabiske verden etter de mislykkede folkeopprørere under den såkalte arabiske våren.

Det samme er tilfellet i Tyrkia, Russland og Aserbajdsjan, mener Amnesty.

Ros til Tyskland

Europa får i rapporten besk kritikk for sin håndteringen av flyktningkrisen. Kun Tyskland har vist et lederskap som levde opp til utfordringen, framholder organisasjonen.

EU-landene sto samlet sett ikke opp for menneskerettighetene, slik man pleier, ifølge Amnesty.

Unionens toppmøter har avløst hverandre uten at det har først til et samlet svar. Tvert imot, de har i stadig sterkere grad handlet om å holde flyktningene borte, ifølge Amnesty.

I tillegg er organisasjonen kritisk til at flere europeiske land, som terrorrammede Frankrike og Nederland, innførte lover som gir rom for omfattende overvåking og pågripelser ved svært svak mistanke.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus