Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Guro Johanne Steine, Marit Falkenberg og Kathrine Nilsen har mye å henge fingrene i for å få den første humanistiske verdenskongressen i Oslo siden 1986.
 Foto: Even Gran

Guro Johanne Steine, Marit Falkenberg og Kathrine Nilsen har mye å henge fingrene i for å få den første humanistiske verdenskongressen i Oslo siden 1986. Foto: Even Gran

Alt klart for verdenskongress

I dag begynte registreringen for den internasjonale humanistkongressen som HEF har jobbet med og forberedt i mange år. Du kan fortsatt melde deg på.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2011 kl 16:42

3000 kroner koster det, og det inkluderer alt som skjer fredag, lørdag, søndag og mandag. Lunsj og middag alle dager.

– Det er fortsatt mulig å melde seg på. Det er bare å møte opp på Oslo kongressenter på Youngstoget fredag morgen, sier leder av arrangementskomiteen, Hege Winje.

Hun forsikrer om at alt går etter planen. Noen innledere har falt fra, som for eksempel Roy Brown og Jonas Gahr Støre, mens andre har kommet til, som for eksempel Lars Gule.

Gule skal snakke om noe som er høyaktuelt i Norge nå etter terrorbombingen den 22. juli, nemlig totalitære ideologier og politisk religion, og hvordan man skal identifisere og ufarliggjøre ekstremistiske synspunkter. Det skjer på lørdag kl. 1100.

Winje understreker at det ikke vil bli mulig å kjøpe enkeltbilletter til de ulike foredragene.

– Nei, det er fortsatt slik at vi kjører en ”alt eller ingenting”-linje. Nå etter terroraksjonene har vi også skjerpet inn på sikkerheten, og det ville ha blitt mye vanskeligere å ha kontroll på hvem som er inne og ute hvis vi begynte å selge enkeltbilletter. I tillegg ville det ha blitt svært ressurskrevende å administrere og skapt en mer fragmentert kongress. Vi vil at folk skal bli kjent og være med på alt, sier Winje.

Færre enn de hadde håpet

Det blir litt færre deltagere enn arrangørene hadde håpet på. De mest optimistiske anslagene har nærmet seg 1000. Da Fritanke.no snakket med arrangørene før sommeren, håpet de på opp mot 600. Det endelige tallet har havnet et sted mellom 430 og 450. Rundt 200 av disse er norske, mens resten er spredt på rundt 50 ulike land.

– Det er litt færre enn vi hadde håpet på, men jeg vil understreke at vi er flere deltagere enn den forrige humanistiske verdenskongressen i Washington i 2008. Dette blir en stor og flott kongress, og spesielt er det hyggelig at vi har så mange internasjonale deltagere, sier Winje.

Hun har ikke lyst til å spekulere i årsakene til at det kom færre enn de hadde trodd.

– Kan det tenkes at prisen har vært for litt for høy?

– Det får vi se på. Det er av de tingene vi må evaluere når vi er ferdig med alt, sier hun.

36 registrerte i dag

I dag, onsdag, begynte registreringen for verdenskongressen. I resepsjonen på Humanismens hus i Oslo har Guro Johanne Steine og Marit Falkenberg sittet i hele dag og tatt imot og registrert konferansedeltagere.

– I dag har det vært ganske rolig. Bare 36 har registrert seg, så det blir nok mer hektisk de to kommende dagene, sier Falkenberg til Fritanke.no.

Aktiviteter før kongressen

Selv konferansen begynner ikke før på fredag, men både i dag og i morgen er aktiviteter i forkant av selve kongressen. I dag har det vært ledertrening i regi av IHEU, den internasjonale humanistunionen, samt et møte for rundt 50 franske fritenkere som arbeider med å danne en ny internasjonal organisasjon for fritenkere.

I morgen, torsdag, blir det to workshops, en om humanistisk reklame og reklamepostere, samt en om livssynsdialog.

Fritanke.no kommer selvsagt til følge kongressen tett gjennom hele helga.

Hele programmet og innlederne kan du lese mer om her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus