Kort notert

Vis alle notiser

Vil ha aldersgrense på omskjæring

Publisert: 31.08.2011 kl 09:54

Barneombudet går inn for aldersgrense på mannlig omskjæring. Enten ved den livsynsmessige myndighetsalderen på 15 år eller den helserettslige myndighetsalderen på 16 år.
– Vi ønsker ikke at barn skal utsettes for ikke-medisinske inngrep. I den grad de skal bli omskåret, må de få en anledning til å gi sitt samtykke, i en alder som er rimelig, sier Hjermann til Adresseavisen.

Eid Mubarak!

Publisert: 30.08.2011 kl 10:40

I dag er det Eid ul-Fitr, festen som avslutter muslimenes fastemåned Ramadan. Vi ønsker alle muslimske medborgere Eid Mubarak!

Islamsk dissens for menneskerettigheter

Publisert: 26.08.2011 kl 10:59

«'Kjetteri' er positivt og fremprovoserer framgang, skriver Abdullahi Ahmed An-Na’im, som forsvarer et sekulært samfunn og betydningen av menneskerettigheter ut fra et islamsk utgangspunkt», skriver masterstudent Mohamed Abdishazan på Minervanett.

Et bredere fellesskap

Publisert: 26.08.2011 kl 10:56

«Anne Holt må gjerne kalle seg kulturkristen. Det føles feil for meg. Jeg kaller meg heller 'norsk', og legger til en del verdier og egenskaper som bidrar til at Norge er et godt land – menneskerettigheter, frihet, menneskeverd, rettssystemet, demokratiet, velferdssystemet», skriver Oda Martine Øverhaug i et svar til Anne Holt.

HEF kritiserer minnegudstjenesten søndagen etter terrorangrepet

Publisert: 18.08.2011 kl 11:37

– Hans ønske var et hvitt og konservativt kristent land. Derfor var det trist å observere hvordan det offisielle Norge møtte angrepet på pluralismen med en monokulturell opptreden de første dagene etter anfallet, skriver HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen i Dagbladet i dag.

- Humanistene bør få ha Til ungdommen i fred

Publisert: 11.08.2011 kl 17:01

Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen vil, nå etter terrorangrepene, ha sangen Til ungdommen inn i salmeboka, skriver Vårt Land.

Stig Wernø Holter, førsteamanuensis i kirkemusikk ved Griegakademiet ved Universitetet i Bergen og leder i Norsk hymnologisk forening, synes forslaget er dårlig.

– Til ungdommen er ingen salme. Det har aldri vært ment som det. Den brukes i humanetiske konfirmasjoner, og jeg synes de skal få ha den i fred, sier han.

Borgerlig gravferd i statlig regi?

Publisert: 21.06.2011 kl 13:13

55 år etter opprettelsen av Human-Etisk Forbund ser det ut til at man kommer et steg nærmere ønsket fra stifterne: borgerlig gravferd på lik linje med borgerlig vigsel. Minister for kultur og livssynsminoriteter, Anniken Huitfeldt, vil nemlig at de som ikke ønsker religion i gravferd eller bisettelse skal få egne seremonier, melder Dagbladet. Dette behovet ønsker hun nå å utrede.

Bakgrunnen er et samfunn i endring, der stadig flere familier er flerreligiøse, stadig flere ønsker ikke å ha religion i gravferden, men ikke alle er like komfortable med Human-Etisk Forbunds ikke-religiøse humanistiske tilbud. Huitfeldt ser ikke noe i veien for at staten skal bekoste det, på samme måte som kirkelig gravferd.

Dagbladet støtter Huitfeldt på lederplass, og mener at både både kirker og offentlige forsamlingshus er egnet til ikke-religiøse seremonier. Ikke minst siden vedlikehold av kirkene bekostes av skattebetalerne. Alle som ønsker det, bør derfor kunne bruke kirkene.

Levi Fragell i humanismedebatt på Verdidebatt.no

Publisert: 07.06.2011 kl 13:22

– Human-Etisk Forbund gjør ikke krav på ”eneretten” til betegnelsen, men hovedbetydningen av humanisme i internasjonale oppslagsverk er at det er et sekulært livssyn, skriver Levi Fragell.
Følg debatten på Verdidebatt.no

– Også Snåsamannen må følge spilleregler som utelukker lureri, triksing og placeboeffekt

Publisert: 31.05.2011 kl 10:24

... skriver professor Tore K. Larsen. Han mener det ikke finnes fnugg av bevis for Snåsamannens evner. Les hele kommentaren.

Ateister har bedre sex

Publisert: 25.05.2011 kl 14:46

En amerikansk undersøkelse viser at ateister har et bedre sexliv enn religiøse. Skyldfølelse gjør at sistnevnte gruppe sliter med å nyte seksuallivets gleder, hevder forskerne. Les saken på Mail Online.

Halvparten har religiøs tro

Publisert: 20.05.2011 kl 12:32

51 prosent i en stor, internasjonal undersøkelse tror det finnes et guddommelig vesen og et liv etter døden. 18 prosent oppgir at de ikke tror på noen gud.

Gudstroen står sterkest i Indonesia, Tyrkia og Brasil. De minst gudstroende landene er Frankrike, Sverige, Belgia og Storbritannia.

Undersøkelsen omfatter 18.829 mennesker i 23 ulike land.

Tidligere tall fra Norge viser at rundt 40 prosent tror det finnes en eller annen form for gud.

Lack of Judgement Day 22. mai

Publisert: 16.05.2011 kl 08:50

Evangeliske kristne i USA tror "The Rapture", opprykkelsen, vil komme den 21. mai i år. Norske skeptikere inviterer nå til "Lack of Judgement Day" dagen etter.

Dagen skal brukes til å feire at dommedagsprofetene har tatt feil enda en gang.

– Bruk dagen til å bake en kake, klemme en venn, oppfordrer skeptikerne.

Human-Etisk Forbund støtter ikke hat

Publisert: 09.05.2011 kl 13:56

Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, tar avstand fra en konfirmanttale forfatteren Håvard Rem holdt for humanistiske konfirmanter på Notodden i helga.

Mile sier til Vårt Land at talen er god som religionskritikk, men at den absolutt ikke passer som konfirmasjonstale.

Vil du være med på filosofisk helg?

Publisert: 09.05.2011 kl 10:50

Human-Etisk Forbund inviterer til Filosofisk helg i skjærgården 10.-12. juni, hvor deltakerne tas med på ulike typer filosofiske samtaler om tema de er opptatt av. Felles for samtalene er at man får anledning til å filosofere over levd liv på en hverdagslig måte som ikke forutsetter fagkunnskaper i filosofi eller andre akademiske fag.

Les mer her.

bin Ladens død et mirakel i regi av pave Johannes Paul?

Publisert: 04.05.2011 kl 15:17

Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker på samme dag som Vatikanet saligkåret – et steg på veien til helgenstatus – avdøde pave Johannes Paul. Perus president, Alan Garcia, så sammenfallet som langt fra et tilfeldig sammentreff:

«Jeg har sagt at hans første mirakel har vært å fjerne denne demoniske inkarnasjonen av kriminalitet, ondskap og hat fra jorda.»

Les mer om dette hosNew Humanist.

Knut Arild Hareide svarte Brun-Pedersen

Publisert: 03.05.2011 kl 13:11

– Jeg vil jobbe aktivt for skolegudstjenester, og mulighet for bordbønn der det ønskes, skriver KRF-lederen.

Debattmøte om alternativmedisin

Publisert: 29.04.2011 kl 15:59

Mandag 2. mai blir det debattmøte om alternativ medisin på Litteraturhuset i Oslo. Lege Jørgen Skavlan - som har gått ut mot alternativtenkning i aksjonen Ingen liker å bli lurt - møter homeopatene Andreas N. Bjørndal og Bernt Rognlien til debatt. I panelet sitter også professor Stein A. Evensen fra Det medisinske fakultet i Oslo.

Les mer på human.no.