Kort notert

Vis alle notiser

Hedeniusprisen 2014 til Taslima Nasrin

Publisert: 07.11.2014 kl 00:33

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Sverige, Humanisterna, har bestemt at Hedeniusprisen 2014 går til forfatteren, skribenten og feministen Taslima Nasrin. Hun får prisen for sitt engasjement for ytringsfrihet og likestilling.

Hedeniusprisen deles ut av Humanisterne til svenske statsborgere som har arbeidet i tråd med filosofen Ingemar Hedenius' ideer. Taslima Nasrin har siden 2008 bodd i Sverige.

Les mer hos Humanisterna

Kirken vil ha 70 millioner til ny kirke på Klepp

Publisert: 06.11.2014 kl 19:56

Rådmannen foreslo én million til planlegging av ny kirke. Høyre økte det til tre millioner på et møte i Klepp kommunestyre denne uka. Venstre og Senterpartiet stemte mot. Ingen av partiene ville prioritere 70 millioner til ny kirke, men planleggingspengene gir forhåpninger.

– Mange ønsker seg ei ny kirke. Andre vil ha et bedre kulturtilbud, en bedre skole og så videre. Politikk handler om prioritering. Vi synes andre ting er viktigere enn ny kirke til 100 millioner kroner, sier Børge Brunes fra Venstre til Jærbladet.

Det er også strid om plasseringen. Kirken vil ha den nye kirken på tomta der det i dag står et monument over jærdikteren Åse-Marie Nesse. Riksantikvaren har protestert mot dette, skriver Jærbladet.

Folkevalgte fra over 20 land til religionsmøte i Oslo

Publisert: 06.11.2014 kl 14:52

Parlamentarikere fra over 20 land kommer til Oslo fredag for å diskutere hvordan man skal få slutt på religiøs forfølgelse. Lørdag signerer de en felles erklæring.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) er en av initiativtakerne bak parlamentarikermøtet som han håper vil lede til en global bevegelse for religions- og trosfrihet.

– Religion er en faktor i mange av massakrene som har skjedd opp gjennom historien. Vi vil ha slutt på at religion som er så viktig for mennesker over hele verden, brukes til å undertrykke og forfølge mennesker, sier Raja til NTB.

Han peker på handlingene til islamistgruppen Den islamske staten (IS) i Irak og Syria som det tydeligste eksempelet på at mennesker forfølges for sin religiøse overbevisning i dag.

– Det er helt klart at vi trenger å gjøre noe. Og vi håper at å signere en slik deklarasjon kan være startskuddet på en global bevegelse for å fremme religions- og livssynsfrihet, legger han til.

Blant deltakerne er FNs, EUs og USAs spesialutsendinger for religionssaker. I tillegg kommer parlamentsmedlemmer fra land som Brasil, Pakistan, Irak, Storbritannia og Canada.

Utenriksminister Børge Brende (H) åpner konferansen på Stortinget fredag. (©NTB)

Ateistkandidat ikke valgt

Publisert: 06.11.2014 kl 06:36

James Woods (D) var den eneste åpne ateisten som stilte til tirsdagens mellomvalg i USA. Han tapte kampen mot Matt Salmon (R) som sikret gjenvalg i Arizonas femte valgdistrikt. Dermed er det fortsatt ingen åpne ateister i USAs kongress.

Les mer i Huffington Post.

Kristent par brent til døde i Pakistan

Publisert: 06.11.2014 kl 06:32

Islamabad (NTB-DPA): Et kristent ektepar i Pakistan ble brent til døde av en lynsjemobb etter først å ha blitt anklaget for blasfemi, opplyser pakistansk politi.

Et gruppe menn ledet av en islamistisk predikant omringet tirsdag ekteparet i midten av 30-årene i byen Kot Radha Kishan i Punjab-provinsen og anklaget dem for å ha brent og dermed vanhellige koranen.

Kvinnen og mannen ble deretter mishandlet og torturert før de ble kastet inn i flammene i en stor ovn på mursteinsfabrikken der de jobbet, opplyser en polititalsmann. Om lag 50 personer er pågrepet i saken, sier polititalsmannen videre.

En slektning av ekteparet sier ofrene var uskyldige og ikke hadde brent koranen.

Falske blasfemianklager mot religiøse minoriteter skjer stadig oftere i Pakistan. I forrige måned opprettholdt en domstol i Punjab dødsdommen mot en kristen kvinne som angivelig skal ha kommet med nedsettende kommentarer om profeten Muhammed. (©NTB)

Egyptisk gruppe sverger troskap til IS

Publisert: 04.11.2014 kl 08:00

Kairo (NTB-Reuters): Den militante egyptiske gruppen Ansar Bayt al-Maqdis sverger troskap til opprørsgruppen Den islamske staten (IS) som det siste halvåret har erobret store områder i Syria og Irak.

Ansar Bayt al-Maqdis har drept flere hundre egyptiske politifolk og regjeringssoldater siden de militære grep makten og styrtet landets folkevalgte president Mohamed Mursi i juli i fjor.

Regimet i Kairo erklærte i forrige uke unntakstilstand i deler av Nord-Sinai, der 33 medlemmer av sikkerhetsstyrkene nylig ble drept.

Ingen gruppe har tatt på seg ansvaret for de siste angrepene i Sinai, men Ansar antas å stå bak. Gruppen har tidligere tatt på seg ansvaret for en rekke lignende angrep.

Ansar har ikke lagt skjul på at de henter inspirasjon fra IS, men tar nå steget fullt ut og sverger troskap til lederen av den fremadstormende islamistgruppen som opprinnelig var en del av terrornettverket al-Qaida.

– Vi har besluttet å sverge troskap til de troendes emir, Abu Bakr al-Baghdadi, muslimenes kalif i Syria, Irak og andre land, heter det i en kunngjøring fra den egyptiske gruppen.

Al-Qaida tar nå avstand fra IS og Baghdadi og begrunner dette med gruppen bruker overdrevent mye vold mot sivile. (©NTB)

Islamfiendtlige oppfordres til å gå inn i heimevernet

Publisert: 03.11.2014 kl 08:54

Forsvarsansatte har varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om at et ytterliggående, ekstremistisk miljø via Facebook har oppfordret islamfiendtlige personer til å gå inn i Heimevernet.

PST skal ha innledet undersøkelser i kjølvannet av bekymringsmeldingen, skriver Dagsavisen. og Hate Speech International (HSI).

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker. På generelt grunnlag kan jeg si at vi har en økende bekymring knyttet til islamfiendtlige miljøer i Norge, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen.

Tar avstand

I Facebook-oppdateringen PST nå ser nærmere på, heter det blant annet:

«Heimevernet/Heimevernet kan være organisasjonen du går inn i for å gjøre ditt for i bekjempe Islam i Norge. De hører ikke hjemme her hos oss, og bør hjelpes til å forlate vårt land.»

Mannen som skrev dette legger til: «Ungdom og menn/kvinner med mot, under 50 år, bør kunne gjøre innsats i Heimevernet, med trening i selvforsvar og fra Forsvaret og Politiet, bør de kunne delta i organisert fysisk selvforsvar mot Islam.»

Saken er kjent for Heimevernets ledelse.

– Vi tar avstand fra slike uttalelser. Vårt primære oppdrag er å beskytte mennesker og viktige samfunnsfunksjoner. Vi beskytter alle mennesker, uavhengig av etnisitet eller religiøs overbevisning, skriver pressetalsmann og oberstløytnant Nils Arne Skaret i Heimevernsstaben i en epost til HSI og Dagsavisen.

Motreaksjon

PST advarte i sin siste trusselvurdering mot at økende rekruttering til ekstreme, islamistiske miljøer kan bidra til en motreaksjon fra høyreekstreme.

«Fremveksten av et aktivt ekstremt islamistisk miljø vil bidra til økt polarisering mellom ulike grupper i Norge, og kan etter hvert bli en av de viktigste årsakene til en mer alvorlig trussel fra høyreekstreme grupper her i landet», skrev PST i trusselvurderingen.

FN: 15.000 utlendinger har sluttet seg til IS

Publisert: 31.10.2014 kl 14:13

15.000 militante islamister fra over 80 land har reist til Irak og Syria for å kjempe sammen med Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper, konkluderer en FN-rapport.

Flere islamister har forlatt sine hjemland og reist for å krige i løpet av de siste fire årene, enn i de 20 foregående årene til sammen, går det fram av rapporten fra Sikkerhetsrådet som The Guardian har fått tilgang til et utdrag fra.

FN-rapporten stiller spørsmål ved om al-Qaida nyter godt av tilstrømmingen av fremmedkrigere, ettersom terrornettverket så tydelig har distansert seg fra Den islamske staten (IS) som de anklager for unødvendig voldsbruk.

Det synes imidlertid som om al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri nå er i ferd med å «manøvrere seg til større relevans», heter det i rapporten. (©NTB)

Egeland mener hjelpearbeidere må forhandle med IS

Publisert: 31.10.2014 kl 09:57

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener hjelpeorganisasjoner må forhandle med Den islamske staten i Syria (IS) for å få fram nødhjelp.

– Vi har nesten 12 millioner mennesker i og fra Syria i fritt fall like utenfor det europeiske grenseområdet, sier Egeland til Dagsavisen.

Nye tall fra FN viser at 10,8 millioner mennesker trenger nødhjelp i Syria.

Egeland mener humanitære organisasjoner nå må gjøre sitt ytterste for de sivile i området.

– De humanitære organisasjonene må alltid forhandle med makthaverne om adgang til sivilbefolkningen. Det gjelder selvsagt også for IS, sier han. (©NTB)

Over hundre mindreårige sendt ut i september

Publisert: 30.10.2014 kl 12:31

I alt 107 mindreårige ble sendt ut av Norge i september, mer enn dobbelt så mange som normalt, skriver Nettavisen.

Fra januar til august i år ble det sendt ut 46 asylbarn i måneden i snitt. I fjor var snittet på 33 barn i måneden.

Av de 107 som ble uttransportert av politiet i september, var 106 i følge med familie. Den siste ble møtt av foreldrene på flyplassen da flyet landet.

Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har mange av familiene som nylig er sendt ut, hatt lang oppholdstid i Norge.

– Fortsatt mangler vi ordninger som sikrer at barns tilknytning til Norge blir vurdert. Det er et stort rettssikkerhetsproblem, sier rådgiver Mari Seilskjær i NOAS til Nettavisen. (©NTB)

HEF-styreleder: Felles utgangspunkt gir mest frihet

Publisert: 29.10.2014 kl 09:34

Det er ingen som forventer at folk skal legge fra seg personlige verdier og egne erfaringer i politikken. Det er imidlertid ikke uforenelig med å oppfordre til at den offentlige debatten må foregå på sekulære premisser, skriver styreleder i HEF, Tom Hedalen, i et innlegg på Minerva-nett.

Innlegget er et svar til Daniel Joachim Kleiven fra den kristne tankesmien Skaperkraft, ved Daniel Joachim Kleiven, som Hedalen mener kritiserer HEF på sviktende grunnlag i et tidligere innlegg i Minerva.

Hedalen skriver videre:

– Vi har aldri ment at folk skal skjule sin religiøse overbevisning, men oppfordret til å holde religion utenfor valgkampen. For oss er det ikke relevant hva politikere tror på, men hvilke verdier de står for.

– Tanker og ideer oppstår ikke i et vakuum. Heller ikke politikere kan være upåvirket av sin bakgrunn, sine erfaringer eller sin religiøse overbevisning. Vi mener fortsatt at alle politikere har et ansvar for ikke å gjøre sin egen religiøse overbevisning til et mobiliseringsgrunnlag. Det er en metode som vil skape grobunn for mer splid enn samling og som gir en ekskluderende offentlig debatt.

Les hele innlegget på Minervanett.

Prester og PR-ekspert med kritikk mot dåpsreklame

Publisert: 28.10.2014 kl 17:43

Stavanger (NTB): En reklame med en prompende, rappende baby med mannestemme skal få flere til å døpe barna sine. Nå krever sogneprest Helge Helgesen i Stavanger at reklamesnutten fjernes.

– Mildt sagt er dette noe av det verste jeg har sett av måter å omtale kirkens dåp på. Helt skrekkelig, pinlig og vulgært, skriver Helgesen, sogneprest i Tjensvoll kirke, i en kommentar i Stavanger Aftenblad.

Det er Aksjon dåp i Stavanger bispedømme som står bak den 30 sekunder lange reklamesnutten som nå vises på kinoer i Rogaland. Hensikten skal være «å få fram rikdommen og velsignelsen med dåpen».

– Noen har mistet gangsynet fullstendig. For jeg føler den bare er krenkende imot det vi forsøker å stå for som kirke, sier Helgesen som krever reklamefilmen fjernet umiddelbart.

Også PR-ekspert Jarle Aabø slakter filmen og sier til Vårt Land at babyen «høres ut som en fyllik som bor under en bru og drikker rødsprit»:

– Det synes jeg ikke er noe å le av.

Kirkeverge i Sandnes og initiativtaker til Aksjon dåp Andreas E. Eidsaa Jr. tror Aabøs kritikk skyldes at han har en annen humor. (©NTB)

Norge har fortsatt ikke undertegnet FNs klageordning for barn

Publisert: 28.10.2014 kl 09:01

En ny klageordning for barn gjennom FN skal sikre barns rettigheter. Den norske regjeringen har fortsatt ikke undertegnet den, og nå purrer Stortinget på regjeringen.

Før sommeren i fjor ba Stortinget regjeringen om å raskt legge fram sak om norsk ratifikasjon av klageordningen, som vil gi barn rett til å klage land inn for FN hvis de mener det er begått brudd på barnekonvensjonen, men vedtaket har latt vente på seg.

– Dette er uforståelig. Det strider mot folks intuisjon, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge, til Vårt Land.

En undersøkelse som Norstat har utført for Plan Norge viser at tre av fire nordmenn vil at Norge skal ratifisere ordningen. Det er flertall blant velgerne til alle partiene som er representert på Stortinget. Størst er entusiasmen blant Rødts velgere, der 95 prosent sier ja til en ratifisering, og minst i Frp, med 57 prosent.

Høyre, Frp og støttepartiene har tidligere selv kritisert den forrige regjeringen for ikke å ha fattet et slikt vedtak.

– Ingen klarer å fortelle meg hva som er argumentet mot å gi norske barn denne retten, sier Venstres leder Trine Skei Grande til avisen. Hun fremmet nylig et forslag i Stortinget om å presse regjeringen til å sette fortgang i arbeidet med en slik ratifisering.

Nå har utenrikskomiteen gitt regjeringen ett års frist, ettersom saken krever flertall på Stortinget, skriver Vårt Land. (©NTB)

HEF-styreleder ber om granskning av nettsted

Publisert: 27.10.2014 kl 13:07

På nettstedet guttogjente.no gir helsepersonell feilaktige og fordømmende råd til ungdom om seksualitet. Human-Etisk Forbunds styreleder Tom Hedalen, reagerer og ber fylkeslegen i Troms om å granske nettstedet.

Nettstedet, som er en koalisjon bestående av 15 ulike kristne nettsteder, legger ikke skjul på at de er et kristent nettsted som ønsker å spre kristne verdier, men problemet oppstår når 3 av fire personer i et faglig panel presenterer seg selv om helsepersonell.

Hedalen sier til VG:

– Bak svarene er ikke en godt skjult, mørk stemme, men alle de betydningsfulle organisasjonene i Norges kristne miljø. Det er hårreisende og kraftig provoserende, ekstremt fordømmende og vitenskapelig feil. Vi må kunne stole på at de har ungdommens beste i tankene, fremfor lojaliteten til sin private tro, sier Hedalen.

Les hele saken på human.no.

Jødisk gravlund utsatt for hærverk

Publisert: 27.10.2014 kl 08:54

Flere gravstøtter er ramponert på den jødiske gravlunden og et kapell på Lademoen i Trondheim.

Noen har sprayet på gravsteinene, og på kapellet har noen skrevet «der führer».

– Man kan lett å tenke at det bare er guttestreker, men jeg tror dette er mer enn guttestreker. Det er noen som aktivt har oppsøkt gravlunden, og da ligger det en tanke bak, sier Rita Abrahamsen, styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, til adressa.no.

Forholdet er politianmeldt av en av naboene, som oppdaget hærverket. Det må ha skjedd i løpet av den siste uka. (©NTB)

– Vi må være like ambisiøse som EU på klima

Publisert: 24.10.2014 kl 10:44

Norges klimamål må være minst like ambisiøse som de EU har vedtatt, mener Venstre.

– EU har gjort jobben enkel for klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H). Norge kan ikke ha ambisjoner som er lavere enn resten av Europa. Nå må hun legge fram mål som minimum er på samme ambisjonsnivå, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Han er kritisk til at Norge har forsøkt å overtale EU til å droppe to av de tre klimamålene som ble vedtatt natt til fredag.

– Vi har lenge advart regjeringen mot de norske posisjonene. Norge må være en medspiller i kampen for å få på plass det grønne skiftet i Europa, understreker Venstre-nestlederen.

EU skal kutte klimautslippene med 40 prosent sammenlignet med 1990-nivået og øke andelen fornybar energi til 27 prosent innen 2030. I tillegg skal unionen forsøke å øke energieffektiviteten med 27 prosent.

Norge, som er bekymret for gasseksporten til EU, har argumentert mot de to siste målene.

RLE-lærer Langeland varsler omkamp om K-en

Publisert: 23.10.2014 kl 12:59

Hallgeir Langeland, lærer og tidligere stortingsrepresentant for SV, vil ikke undervise i KRLE. Han tror saken kan ende i Menneskerettighetsdomstolen nok en gang.

I 2007 ble K-en i KRL-faget klaget inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg av foreldre, med Høyre-politiker Ingebjørg Storeide Folgerø fra Stavanger i spissen. Domstolen slo fast at Norge hadde brutt Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Følgen var at ordet «kristendom» ble fjernet fra religionsfaget.

Onsdag varslet regjeringen at faget Religion Livssyn Etikk (RLE) igjen skal få en K for kristendom inn i navnet og at halvparten av undervisningen skal dreie seg om kristendom.

– Jeg liker veldig dårlig at de kommer tilbake med K-en. Vi tok den bort i 2008 fordi religionene skulle behandles på en likeverdig måte, sier Hallgeir Langeland til Stavanger Aftenblad.

Han jobber som lærer på Austbø skole i Stavanger og tror foreldre vil reagere på endringene og ta en omkamp i Strasbourg. Han får støtte fra Human-Etisk Forbund.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener (H) det nye forslaget til KRLE-faget ikke er i strid med menneskerettighetene. (©NTB)

Dobbeltstemme hindret nikabforbud i Vest-Agder

Publisert: 23.10.2014 kl 05:52

Kristiansand (NTB): Fylkesordfører Terje Damman fra Høyre brukte dobbeltstemmen sin for å stanse et forslag om å utrede forbud mot burka og nikab på videregående skoler i Vest-Agder.

Demokratenes Vidar Kleppe som sto bak forslaget som kunne endt med at elevene fikk forbud mot å dekke til ansiktet med burka eller nikab, begrunnet det med at det ville forebygge konflikter, skriver Fædrelandsvennen.

Kleppes forslag gikk ut på å be hovedutvalg for utdanning foreta en utredning av konsekvensene ved å innføre forbud mot nikab og burka. Fylkestinget delte seg 17-17 under avstemningen.

Høyre, KrF og Venstre sa nei, mens Frp, SV, Sp og Aps representanter støttet Kleppes forslag. Dermed måtte fylkesordfører Damman bruke sin dobbeltstemme for å få en avgjørelse.

– De videregående skolene i Vest-Agder har ikke meldt inn eksempler på at hodeplagg som skjuler ansiktet har vært et praktisk problem, eller meldt inn ønsker om regelverk knyttet til slike plagg. Så lenge det ikke er behov for det, trenger vi ikke innføre flere forbud enn nødvendig, mente Terje Damman.

Arbeiderpartiets Anne Bystadhagen forklarer at hennes parti ønsker forbud mot plagg som dekker ansiktet, ikke et forbud mot nikab og burka spesielt.

– Vi ønsker å si nei til alle plagg som hindrer identifisering, enten det er hetter eller luer eller hva det er. På skolen må elevene kunne identifiseres, og vi må vise ansikt til hverandre. Det er klokt å innføre regler før problemet oppstår, sa hun. (©NTB)

Norske katolikker må forklare medlemspraksis

Publisert: 21.10.2014 kl 10:23

Fylkesmannen i Oslo ber nå om en redegjørelse for hvordan katolikker som aldri har bedt om det, har endt opp som medlemmer i Den katolske kirken i Norge.

Bakgrunnen er at Dagbladet torsdag skrev at polsknorske Agnieszka Bryn, som jobber som kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, i en årrekke har vært registrert som medlem av St. Olav menighet i Oslo uten at hun selv var klar over det.

Den katolske kirke i Norge har i dag mer enn 120.000 medlemmer, mer enn en fordobling de siste fem årene. Medlemstallet gjør at Den romersk-katolske kirken i Norge vil få 130 millioner kroner i offentlig tilskudd neste år.

Nå må kirken redegjøre for hvordan de fører inn medlemmer i sitt medlemsregister. Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FMOA) kommer denne uka til å sende et brev der de ber Oslo katolske bispedømme forklare seg om saken.

– Vi må følge opp denne saken, sier avdelingsdirektør i juridisk avdeling i FMOA, Merethe Helstad til Dagbladet.

Den katolske kirke i Norge kan ikke forklare hvordan Bryn har havnet i medlemsregisteret. For å utløse statsstøtte, må alle som meldes inn i tros- og livssynssamfunn, oppgi personnummer. (©NTB)

– Jødiske barn i Norge er redde

Publisert: 20.10.2014 kl 09:53

Jødiske barn i Norge er redde på grunn av sin trostilhørighet, sier kilder i det jødiske miljøet i Oslo.

– Sammen med «homo» og «hore» er «jøde» det vanligste skjellsordet i norske skolegårder, sier Ervin Kohn, som er leder for Det Mosaiske Trossamfund, til Aftenposten.

Det er i alt 1.300 jøder i Norge i dag. 160 av dem er barn på norske skoler.

– En fersk, global undersøkelse fra Anti-Defamation League viser at 15 prosent av befolkningen i Norge har antisemittiske forestillinger. Det utgjør over en halv million mennesker, og er flere enn i Danmark og Sverige, forteller Kohn, som også er nestleder i Antirasistisk Senter.

Tallene bekrefter dermed en undersøkelse Holocaustsenteret gjorde for to år siden, som viste at 12,5 prosent av nordmenn hadde utpregede fordommer mot jøder.

For noen år siden gjorde Oslo kommune en undersøkelse blant ungdomsskoler der det kom fram av en av tre jødiske elever ble mobbet minst en gang i måneden.

– Hvis du går på skole med et stort muslimsk miljø, tror jeg ikke det første du gjør er å rekke opp hånden og fortelle om din jødiske avstamning, sier en kilde til Aftenposten. (©NTB)

Flere vil få asken sin spredd i naturen

Publisert: 17.10.2014 kl 18:33

Oslo (NTB): Stadig flere ønsker å kremeres og få asken sin spredd. En av ti ønsker asken sin spredd på hav eller fjell.

I en undersøkelse Norstat har utført for Jølstad Begravelsesbyrå, svarer 10 prosent at de ønsker å få asken sin spredd når de dør. Det er 2 prosentpoeng mer enn i en tilsvarende undersøkelse for to år siden.

Blant dem som ønsker asken spredd, vil litt over halvparten få det gjort på fjellet, mens resten foretrekker havet. I 2012 var askespredning på havet mer populært enn på fjellet.

Ifølge undersøkelsen ønsker til sammen 41 prosent å kremeres, en økning fra 39 prosent i 2012. Samtidig har andelen som ønsker å gravlegges i kiste falt fra 36 til 31 prosent.

I fjor fikk 354 personer – 0,9 prosent av alle som døde – asken sin spredd, ifølge Kirkegårdsforeningen. Det er en økning på 100 personer og 0,3 prosentpoeng fra 2012.

Askespredning på fjell og hav må søkes om til Fylkesmannen før man dør, eller av pårørende i ettertid dersom det foreligger et ønske om dette fra den avdøde. (©NTB)

UD utnevner spesialrepresentant for ebola

Publisert: 16.10.2014 kl 14:41

Utenriksdepartementet utnevner en spesialrepresentant for ebola for å koordinere departementets bidrag til den samlede internasjonale responsen.

Assisterende utenriksråd Aud Kolberg ble torsdag utnevnt.

– Epidemien er ikke bare en helsekrise, men en alvorlig trussel mot sikkerhet og utvikling som krever en handlekraftig og koordinert respons, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Norge har hittil bidratt med 329 millioner kroner til bekjempelsen av ebola, noe som gjør det mulig å stille både personell og utstyr til rådighet i de rammede områdene. Støtten er blant annet kanalisert gjennom FN, Leger Uten Grenser og Røde Kors.

I tillegg bidrar UDs spesialrådgiver for global helse Tore Godal som en ressurs for Norges innsats. (©NTB)

Naturkatastrofer tok livet av 22.000 i fjor

Publisert: 16.10.2014 kl 09:22

Mer enn 22.000 personer mistet livet i naturkatastrofer i 2013, ifølge Røde Kors. Tyfonen Haiyan på Filippinene var katastrofen som krevde flest liv.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) advarer i sin årlige rapport om katastrofer om dystre utsikter.

– Klimaendringene fører til ødelagte levekår og økt sårbarhet. Naturkatastrofene forekommer også stadig hyppigere og blir mer ekstreme, sier sjef for IFRC, Elhadj As Sy.

Minst 7.986 personer mistet livet i da tyfonen Haiyan slo inn over Filippinene i november i fjor. Tyfonen førte til en kraftig stormflo i byen Tacloban og de omkringliggende samfunnene.

Katastrofen som ble fjorårets nest mest dødelige, var monsunflommen i India i juni som tok livet av 6.054 personer.

Til sammen er 22.452 personer registrert døde som følge av naturkatastrofer i fjor, ifølge IFRC. Det er markant lavere enn antall personer som har mistet livet i gjennomsnitt per år fra 2004-2013.

Antall personer som ble rammet av katastrofer i fjor teller nesten en million, de fleste av dem i Asia. Det er også lavere enn gjennomsnittet for tiåret. (©NTB)

Kirketjener lagde trapp av gamle gravstøtter

Publisert: 14.10.2014 kl 20:48

Det var da kirketjeneren skulle lage ei trapp fra den nye parkeringsplassen ved Harran kirke i Grong og opp til kirkegården han tok i bruk gamle gravsteiner som ingen har påtatt seg eierskapet til. - Jeg blir kvalm og uvel av å tenke på dette. Gravstøtter har ingen ting i ei trapp å gjøre, sier en kvinne Trønder-Avisa har vært i kontakt med.

Les hele saken

Seks av ti svenske moskeer utsatt for hærverk

Publisert: 14.10.2014 kl 13:26

Nesten halvparten av alle muslimske foreninger i Sverige har mottatt trusler, mens seks av ti moskeer i landet har blitt rammet av hærverk, viser en ny studie.

110 av 147 muslimske foreninger har svart i undersøkelsen, som er utført av seks muslimske trossamfunn med støtte fra den svenske nemnda for statlig støtte til trossamfunn.

Blant disse oppgir 44 prosent at de har mottatt ulike former for trusler. Hele 66 prosent har blitt utsatt for skadeverk i form av alt fra skader på dører til mordbrann, skriver nyhetsbyrået TT.

– Vi ser at klimaet er annerledes enn tidligere, sier Mustafa Setkic, leder for Bosniska Islamska samfunnet, en av de seks trossamfunnene bak undersøkelsen.

Han kom til Sverige i 1992, og mener samfunnets syn på islam har forverret seg kraftig.

– Man møtes med mistenksomhet og i noen tilfeller overfall. Vi merker at man må være langt mer våken og forsiktig nå, men man skal ikke trenge å være redd for å gå i guds hus, sier Setkic. (©NTB)