Kort notert

Vis alle notiser

Saudi-Arabia mener menneskerettighetene ikke etterleves godt nok i Norge

Publisert: 30.04.2014 kl 08:19

Saudi-Arabia sitter i FNs menneskerettighetsråd, og i går var det offisiell høring av Norge. - Det er et paradoks at land som ikke respekterer fundamentale menneskerettigheter har påvirkning i rådet, sier utenriksminister Børge Brende til The Local.

Fritanke.no har skrevet en rekke saker om dette tidligere, blant annet:

IHEUs Roy Brown er sterkt kritisk til at land som Kina og Saudi-Arabia får være med

Norges delegasjon i Geneve forsvarer det

Lars Gule har takket ja til å intervjue Breivik i fengsel

Publisert: 25.04.2014 kl 15:46

Forsker og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, har takket ja til en invitasjon fra terrordømte Anders Behring Breivik, skriver Khrono. Gule vil intervjue terroristen i Skien fengsel. Også historieprofessor Øystein Sørensen har takket ja til invitasjonen.

Gule har forsket på islam og ekstremisme, og under rettssaken mot Breivik var han et av forsvarets ekspertvitner, mens Sørensen har ledet Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati.

Andre forskere har takket nei til invitasjonen, og Gule innrømmer overfor Khrono at de forskningsetiske dilemmaene er en kjempeutfordring.

– Det finnes argumenter for å glemme personen og ikke gi ham noen form for oppmerksomhet. Men jeg mener at vi ikke kommer utenom terroren og Breivik. Å forsøke og «skru av» denne personen vil ikke lykkes. Det er allerede skrevet flere bøker om ham, og forskere må forholde seg til denne hendelsen uansett, sier Gule til Khrono.

Les hele saken hos Khrono.

Goldacres "Bad pharma" ute på norsk

Publisert: 24.04.2014 kl 10:41

Ben Goldacres bok Bad pharma er ute på norsk, med tittelen Bitter pille. Les Fritanke.nos omtale av boka da den kom på engelsk.

Mer om den norske versjonen her.

Kirkens homo-nei: – ”Folkekirken” skyver folk fra seg

Publisert: 23.04.2014 kl 10:06

– Hva gjør et trossamfunn til en ”folkekirke”? spør leder i Humanistisk Ungdom, Anders Garbom Backe, på Dagsavisen Nye meninger. Han mener Den norske kirkes vedtak om å nekte homofile å gifte seg er nok et bevis på den fører en politikk som skyver det norske folk fra seg.

Les innlegget.

Medlemsvekst i HEF grunnet kirkens homo-nei

Publisert: 11.04.2014 kl 16:53

Medlemstallet i HEF gjorde et lite hopp denne uka. Årsaken er trolig bråket rundt at statskirken fortsatt sier nei til vigsel og forbønn for homofile. På onsdag kom det over seks ganger flere innmeldinger i Human-Etisk Forbund enn på en normaldag.

- De som nå har meldt seg inn, er nok folk som lenge har tenkt på å melde seg inn hos oss, men der opplysninger om Kirkemøtets vedtak fikk dem til å tenke at «nå gjør jeg det», sier HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen til Nettavisen.

Se grafen her

Lars Gule vil forske på islamister

Publisert: 11.04.2014 kl 13:31

Tidligere generalsekretær i HEF, nå førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, har søkt om støtte til et forskningsprosjekt på norske muslimer i gruppene Islam Net, Profetens Ummah og tilhengerne til mullah Krekar. Til Aftenposten forteller Gule at han håper forskningsprosjektet hans kan være med og belyse hvorfor norske muslimer drar til Syria for å delta i jihad, hvem som organiserer reisene, hva slags forbindelser og nettverk som gir inspirasjon til disse gruppene.

HEFs styreleder hardt ut mot Venstres ja til omskjæring av nyfødte

Publisert: 11.04.2014 kl 08:00

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, går hardt ut mot Venstre, som på sitt landsmøtet i helga sa nei til et forslag om å sette en nedre aldersgrense på 15 år for rituell omskjæring av gutter. Hedalen har selv vært aktiv i partiet.

– Human-Etisk Forbund er motstander av alle former for fysisk, irreversibel merking av barn som knytter dem til et spesielt livssyn. Omskjæring er en av de vanligste formene for slik merking, skriver Hedalen i Bergens Tidende.

Fjerner bibler på sykehus

Publisert: 09.04.2014 kl 15:48

Sørlandet sykehus har fjernet biblene på pasientrommene på bakgrunn av en klage fra Odd Arne Roll. – Vi opplever at staten forskjellsbehandler oss når det gis særtilbud til en bestemt religion, skrev han i sin klage, ifølge Fædrelandsvennen. Brukerutvalget ønsket å beholde biblene, men sykehuset vedtok likevel at biblene skulle fjernes. Les mer hos NRK.

– 55 prosent er ikke "litt mer plass", Røe Isaksen. Det er total overkjøring

Publisert: 07.04.2014 kl 15:47

– Skolens innhold er for viktig til at et parti med 5,6 prosent oppslutning skal få legge føringene, skriver RLE-lærer Ingun Steen Andersen i Aftenposten i dag.

Hun går hardt ut mot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)som i Aftenposten i helga understreket hvor viktig det er at kristendommen får litt mer plass enn de andre religionene.

– Men kunnskapsminister: Kristendommen har allerede en langt større plass i faget enn alle andre religioner og livssyn. Spørsmålet er hvor mye dominans man kan tillate før faget som samlende og likeverdig livssynsarena spiller fallitt, skriver hun.

Steen Andersen mener 55 prosent av faget ikke bare er "litt mer plass", som Røe Isaksen skriver.

– Det er total overkjøring. Det innebærer en nedvurdering av viktigheten av å lære om andre religioner og livssyn, samt filosofi og etikk. Det innebærer undergraving av målet om at undervisningen skal være objektiv, kritisk og pluralistisk, skriver Steen Andersen.

Les hele kronikken her

Rekordstort tilskudd til tros- og livssynssamfunn

Publisert: 24.03.2014 kl 13:07

Fritanke.no har skrevet mye om hvordan utgiftene til tro og livssyn utenfor statskirken øker når kirken får færre medlemmer, de andre får flere, og bevilgningene opprettholdes. Før helga fikk vi vite at bevilgningene nok en gang øker kraftig.

I år øker den statlige bevilgningen med 22 kroner pr. hode. Øker de kommunale tilskuddene tilsvarende, betyr det for HEFs del en økning på mellom 4 og 5 millioner kroner.

Les pressemeldingen fra Kulturdepartementet

Les om hvordan denne utfordringen er søkt løst i Drammen.

KRLE gir medlemsrush til Human-Etisk Forbund

Publisert: 19.03.2014 kl 08:36

Den kristne avisa Dagen følger opp Fritanke.nos sak om medlemsvekst etter videolanseringen den 3. mars. Human-Etisk Forbund har nå fått 288 nye medlemmer etter at kampanjefilmen mot det nye KRLE-faget ble lansert.

Les mer i Dagen.

Kristenfundamentalister i USA bak homoundertrykking i Uganda?

Publisert: 28.02.2014 kl 12:52

Den amerikanske journalisten Sally Kohn skriver at den amerikanske konservative kristne gruppen "The Family" (også kjent som "The Fellowship"), har tette bånd til forkjemperne for Ugandas ekstremt undertrykkende homolovgiving. Dette er en kristen gruppe som Hillary Clinton tidligere har omtalt i svært rosende ordelag.

Les mer i The Daily Beast

Megakirkeleder dømt til fengsel

Publisert: 27.02.2014 kl 14:50

Den sør-koreanske kirkestifteren, leder for «verdens største menighet», David Yonggi Cho (78), er dømt til tre års fengsel for underslag og skattesnusk i 100-millionersklassen, melder Vårt Land. Kirken hans, Yoido Full Gospel Church i Seoul regnes som verdens største kirke, med omlag 800.000 medlemmer. Les mer hos Vårt Land.

Kenyansk avis nektet å trykke homostøtte fra Norge

Publisert: 26.02.2014 kl 10:54

Den norske journalisten Nina Hanssen har en fast spalte i den kenyanske avisen The People. Men da hun tok opp undertrykking av homofile, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, sa avisa nei. Det ville de ikke trykke. Det er mange års fengselsstraff for å stå fram som homofil i Kenya. Hanssen mener refusjonen av spalten hennes viser hvor vanskelig situasjonen er for homofile og lesbiske i landet.

Les mer i Journalisten

SSB stiller spørsmål ved sekularisering

Publisert: 25.02.2014 kl 10:44

De aller fleste tall peker nedover for religionen. Færre tror, færre praktiserer. Likevel er SSBs Liv Taule forsiktig med å konkludere med at Norge er i ferd med å sekulariseres. Innvandringen øker, og stadig flere melder seg inn i tros- og livssynssamfunn utenfor statskirken.

Les artikkelen her.

Human-Etisk Forbund vil ha en grunnlovsgave å være stolt av

Publisert: 17.02.2014 kl 09:29

Landsstyret i Human-Etisk Forbund vil ha menneskerettighetene inn i Grunnloven, mens religionen må ut. HEF krever endring i de tre paragrafene som hjemler statskirkeordningen, paragrafene 2, 4 og 16. Landsstyret vil ha et eget kapittel om menneskerettigheter i Grunnloven, og mener det ville være en jubileumsgave å være stolt av.

Les mer: En Grunnlov for alle

Belgia tillater aktiv dødshjelp til barn

Publisert: 14.02.2014 kl 14:19

Belgia vedtok i går å utvide landets eutanasi-lover til også å omfatte barn. Med den nye loven kan barn som lider av alvorlig, dødelig eller særlig smertefull sykdom, be om aktiv dødshjelp og få det innvilget, dersom de blir vurdert som i stand til å ta valget, og foreldre og en gruppe medisinske eksperter godtar det. Belgia har tillatt aktiv dødshjelp siden 2002.

I forkant av vedtaket i parlamentet har det vært protester fra grupper som mener at den nye loven er forhastet. I forrige uke underskrev 160 barneleger på et åpent brev som kritiserer lovendringen for å være unødvendig. Meningsmålinger viser at et flertall i befolkningen støtter lovendringen.

Les mer om vedtaket hos BBC.

Hindu-kritisk litteratur stoppet i India

Publisert: 14.02.2014 kl 10:51

Den nasjonalistiske hindugruppa Shiksha Bachao Andolan har vunnet en rettssak i India som fører til at den hindu-kritiske boka "The Hindus" av Wendy Doniger blir stoppet. Forfattere som Arundhati Roy, William Dalrymple og Neil Gaiman reagerer sterkt på sensuren og kaller det et alvorlig angrep på ytringsfriheten.

– Beslutningen er sjokkerende, nedslående, forferdelig og fullstendig negativ, sier William Dalrymple til The Guardian.

Les mer

Se lanseringen av «Du er viktigere enn du tror» på web-tv

Publisert: 12.02.2014 kl 14:21

I kveld lanserer Humanist forlag Du er viktigere enn du tror på Litteraturhuset i Oslo. Men selv om du ikke kan være til stede, har du muligheten av å få med deg arrangementet via web-tv. Logg på og se klokka 18.

Gunn Hild Lem om helvete på NRK

Publisert: 10.02.2014 kl 14:36

Hvorfor religionskritikk? 10 prosent av alle nordmenn tror på Helvete. Gunn Hild Lem, forfatter av Pro & Contra: Religionskritikk, skriver på NRK Ytring: «Ord kan absolutt skade deg dersom du tror på dem. Dersom du fullt og helt tror at det dine foreldre og ditt miljø har fortalt deg er sant, at syndere skal brenne i helvete, da er det absolutt mulig at effekten vil være mer langvarig og ødeleggende enn handlinger.» Les hele kronikken på NRK-Ytring.

Biskop kritiserte teaterstykke – forestillinger ble avlyst

Publisert: 05.02.2014 kl 15:33

Den kulturelle skolesekken i Hordaland hadde kjøpt inn teaterstykket «I Guds namn» til turne på ungdomsskoler i fylket. Etter at biskop Halvor Nordhaug kritiserte stykket, har så langt sju skoler avlyst sine forestillinger. Biskopen skrev i et avisinnlegg at teaterstykket ga et fortegnet bilde av religion og et karikert bilde av kristne miljø som noe farlig. Det gjenga en virkelighet han ikke kjente igjen i norsk kirkeliv anno 2014.

Hordaland teater skriver om stykket at «Teateret vil med denne framsyninga reflektere over Paragraf 2 i Grunnlova: 'Alle innbyggjarane i riket har fri religionsutøving.'»

Teatersjef Trond Birkedal kaller det et overgrep mot elevene:

– Elevene får ikke danne sin egen mening om stykket. I stedet velger lærerene på deres vegne. Å lære elevene å tenke uavhengig er en del av jobben til en lærer, sier han til Bergens Tidende.

Teaterstykket «I Guds namn» er skrevet og regissert av Nils P. Munk, og produsert av Hordaland teater på bestilling fra Hordaland fylkeskommune i forbindelse med årets grunnlovsjubileum.

HEFs landsstyre med skarp uttalelse mot reservasjonsrett

Publisert: 03.02.2014 kl 15:59

Human-Etisk Forbunds (HEF) landsstyre var samlet i helga og stadfester HEFs standpunkt mot reservasjonsmulighet for fastleger. Landsstyret krever også at stortingsrepresentantene gis anledning til å stemme i tråd med sitt partiprogram, sin overbevisning og sin samvittighet i denne saken. Les hele uttalelsen på human.no.

Nyinnspillingen av Carl Sagans «Kosmos»-serie er klar

Publisert: 31.01.2014 kl 11:53

Carl Sagans banebrytende tv-serie «Kosmos» bergtok store og små på åttitallet. Nå kan du sjekke ut traileren for remaken med astrofysiker-superstjerne Neil deGrasse Tyson klar for amerikansk premiere 9. mars. «Cosmos: A Spacetime Odyssey, er produsert av Seth MacFarlane og deGrasse Tyson har Carl Sagans «rolle». Den 13 episoder lange serien skal vises i 170 land og på 45 språk. Les mer.

Forsker kritiserer regjeringens arbeid mot radikalisering av muslimer

Publisert: 30.01.2014 kl 15:28

– Nøkkelen til suksessen vi hadde med exit-programmet mot nynazisme for noen tiår siden, er gått i glemmeboka, hevder forsker og spesialrådgiver Yngve Carlsson overfor Utrop. Han mener staten kan lære mye av det som ble gjort for å bekjempe radikalisering den gang, selv om det er store forskjeller på de miljøene og dagens situasjon med islamistisk radikalisering. Les mer hos Utrop.

AUF Rogaland for aktiv påmelding til skolegudstjenester

Publisert: 29.01.2014 kl 14:35

AUF i Rogaland går inn for aktiv påmelding til skolegudstjenester og likeverdige alternativ for de som ikke ønsker å delta. Arbeiderpartiets ungdomsparti i Rogaland mener det vil gjøre det enklere for barn og foreldre å velge i samsvar med eget livssyn. Les mer på NRK.no.