Kort notert

Vis alle notiser

FN drøfter klimaendringer i Stillehavet

Publisert: 01.09.2014 kl 09:23

Wellington (NTB-AFP): Klimaendringene står i fokus på et FN-møte om situasjonen for små øystater denne uka.

– Jeg vet at landet deres står overfor mange vanskeligheter. Først og fremst på grunn av klimaendringer og stigende havnivå, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon under en seremoni søndag kveld i forkant av møtet i Samoa i Stillehavet.

Om lag 3.000 mennesker deltar på møtet. Mange små øystater er svært sårbare hvis klimaendringene som forventet får havnivået til å stige ytterligere. Kiribati og enkelte andre øystater har allerede begynt å undersøke hva de kan gjøre hvis de etter hvert synker i havet og hele befolkningen må emigrere. (©NTB)

Høyskoler strammer inn nikab-regler

Publisert: 01.09.2014 kl 09:22

En lærerstudent ved Høgskolen i Telemark har fått beskjed om å ta av seg nikaben som dekker ansiktet – eller slutte ved høyskolen. Høgskolen i Oslo og Akershus vil gå gjennom sine regler.

Høgskolen i Telemark har vedtatt å forby bruken av det omstridte plagget, skriver Varden.

Begrunnelsen er at studentene må vise ansikt for å kommunisere med andre.

– Dialog og kommunikasjon er en essensiell del av læringsmiljøet, både når studentene er på høyskolen og når de er ute i praksis. Det innebærer at de ikke kan dekke til ansiktet, sier Arild Hovland til avisa.

Han sier at skolen ikke har forbud mot religiøse symboler eller mot islam, men at de ikke aksepterer plagg som dekker til hele ansiktet.

Nå varsler Høgskolen i Oslo og Akershus at de vil gjennomgå sine regler.

– Vi har ikke et generelt forbud mot nikab, men en policy som sier at i læringssituasjoner, og ute i praksis der det kreves at man har et åpent ansikt, vil bruk av nikab være uforenlig med deltakelse i slike øvelser. Dette vil gjelde for eksempel for sykepleiere og lærere, sier studiedirektør Marianne Brattland ved høyskolen til Dagbladet.

– Vi ønsker at studenter som søker seg til oss skal være trygge på hva som møter dem både i studietiden, i praksis, men også på deres framtidige arbeidsplass, poengterer Brattland overfor Khrono.

Tidligere har fylkeskommunene Akershus og Østfold vedtatt nikab-forbud i de videregående skolene. (©NTB)

– Over 190.000 drept i borgerkrigen i Syria

Publisert: 22.08.2014 kl 13:09

Minst 191.369 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i Syria, ifølge tall fra FN. FNs menneskerettssjef er svært kritisk til verdenssamfunnets manglende inngripen.

FNs avtroppende høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, kom med sviende kritikk av FNs sikkerhetsråd i sin siste tale til Sikkerhetsrådet.

– Jeg tror fullt og fast at større respons fra dette rådet ville ha spart hundretusener av liv, sa Pillay, som viste til situasjonen i Syria og en rekke andre konfliktrammede land.

Fra borgerkrigen i Syria brøt ut i mars 2011 og fram til utgangen av april i år er det dokumentert at 191.369 mennesker er blitt drept, ifølge nye tall fra FN. Dødstallene er nesten doblet siden i fjor, ifølge FN. Pillay understreker at de reelle tallene trolig er mye høyere enn det som har vært mulig å dokumentere. (©NTB)

Israelere sier nei til ekteskap på tvers av religion

Publisert: 22.08.2014 kl 11:19

Tre av fire israelske jøder sier nei til ekteskap med personer fra en annen religion, ifølge en ny meningsmåling.

Blant israelske arabere er også et markant flertall imot ekteskap mellom to personer med ulik religion, men motstanden er ikke så stor som blant jødene.

Mens 75 prosent av jødene sier nei, er det tilsvarende tallet på arabisk side 65 prosent. Kun en femdel av jødene og en tredel av araberne sier at religion ikke er noe hinder for å gifte seg.

Målingen er utført av selskapet Dialog for avisen Haaretz. Den viser at selv blant sekulære jøder er det stor motstand mot ekteskap med ikke-jøder. Nesten to av tre sekulære jøder svarer at de ikke ville giftet seg med en som ikke var jøde. Jøder er dessuten mer negative til ekteskap med kristne arabere enn med andre kristne.

72 prosent sier de ville forsøkt å hindre at en slektning giftet seg med en araber, uavhengig av om vedkommende var kristen eller muslim. Samtidig sier 53 prosent at de ville forsøkt å hindre at en slektning giftet seg med en kristen fra et vestlig land.

I helgen demonstrerte om lag 200 høyreorienterte israelske jøder mot at et jødisk-muslimsk par giftet seg like utenfor Tel Aviv. (©NTB)

Ønsker mer kritisk søkelys på trossamfunnenes særrett til å diskriminere

Publisert: 20.08.2014 kl 12:10

– Et mangfoldig samfunn fungerer ikke hvis alle prinsipper kan overkjøres så lenge noen anfører en tros- eller livssynsbasert argumentasjon, skriver styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, i Aftenposten i dag.

Videre skriver han:

– Vi har tradisjon for å tolerere mye i Norge. Dette er det også gode grunner til å fortsette med. Men hvor langt bør vi strekke toleransen for intoleransen?

I begynnelsen av august kom det frem at Norsk Luthersk Lekmannsmisjon har vedtatt å begrense kvinners stemmerett innad i egen organisasjon. Hvis dette hadde skjedd i en organisasjon som ikke var tros- eller livssynsbasert ville det umiddelbart satt statsstøtten i fare. Det er ingen grunn til å legge andre kriterier til grunn for tros- og livssynssamfunn.

Les hele innlegget på Human-Etisk Forbunds nettsider.

Savner klar fordømmelse fra Islamsk Råd Norge

Publisert: 20.08.2014 kl 08:55

Linda Alzaghari, daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, savner en tydelig fordømmelse av terrorgruppen Den islamske stat fra Islamsk Råd Norge (IRN).

Alzaghari sier til Dagsavisen at hun fikk sjokk da hun hørte generalsekretær Mehtab Afsar i IRN si på TV 2 mandag at «Vi er norske borgere, og det er norsk lov som gjelder for oss. De som mener de har andre lover å forholde seg til med tanke på halshogging, tortur og drap av uskyldige mennesker – de må finne ut hva de ønsker. Når de har valgt å leve i Norge, har de én lov å forholde seg til, og det er norsk lov».

Hun mener Afsar uttaler seg på en måte som i beste fall framstår som tvetydig.

– «Finne ut hva de ønsker» – hva er det for en ting å si? Dette er ingen klar fordømmelse. Isteden føyer det seg inn i rekken av lignende utsagn. Afsar har tidligere bagatellisert betydningen av unge gutter som reiser til Syria for å slutte seg til krigen der, sier Alzaghari.

Mehtab Afsar ønsker imidlertid å være klarere og sier følgende til Dagsavisen:

– IRN finner Profetens Ummahs tilslutning til Islamsk Stat bekymringsfullt og fordømmer forherliggjøring av den ideologien som IS og deres sympatisører forfekter. Profetens Ummah er ikke i posisjon til å uttale seg på vegne av majoriteten av muslimer.

Han understreker at IRN ved flere anledninger har fordømt deres forherligelse av vold og oppfordring til hatytringer.

– Det er vi som er i dialog med mennesker i det miljøet som betegnes som ekstremt. Det finnes mennesker vi kan lykkes med å få ut av dette miljøet – en avrekruttering. En slik langsiktig målsetting er viktigere enn kun å fordømme. Dette er også bakgrunnen for at vi utarbeider konkrete tiltak mot ekstremisme. Slik tar vi et oppgjør med dette fenomenet, sier Afsar. (©NTB)

Medlemmer av kristen gruppe pågrepet i Kina

Publisert: 20.08.2014 kl 08:55

Nesten tusen medlemmer av en kristen sekt er blitt pågrepet i Kina i løpet av sommeren, ifølge statlige medier i landet.

De pågrepne tilhører gruppen Allmektige Gud, som av myndighetene betegnes som en kult. Kinesiske myndigheter har også tidligere slått hardt ned på religiøse grupper som får kult-stempelet.

Også i 2012 skal nærmere tusen medlemmer av Allmektige Gud ha blitt arrestert. Ledere for gruppen hevdet den gang at verdens undergang var nær, og at en kvinnelig Jesus hadde ankommet jorden.

Medlemmene av gruppen ble angivelig oppfordret til å styrte det kinesiske kommunistpartiet, som sektlederne kalte «Den store røde dragen». I tillegg ble medlemmene hjernevasket og bedt om å isolere seg fra familiene sine, ifølge den statlige kinesiske avisen Global Times. (©NTB)

Muslimer vil demonstrere mot Den islamske staten

Publisert: 19.08.2014 kl 10:47

Førstkommende mandag samles flere muslimske organisasjoner i Norge for å demonstrere mot Den islamske staten (IS).

Demonstrasjonen mot den ytterliggående opprørsgruppen, som også er kjent under navnet ISIL, skjer foran Stortinget klokka 17, ifølge arrangementets Facebook-side.
En uke før markeringen oppgir 626 personer at de kommer til å delta. Arrangementet har fått navnet «Demonstrasjon mot ISIL (ikke i islams navn)».

En slik demonstrasjon er høyst nødvendig, sier generalsekretær Sylo Taraku i nettverket Likestilling, integrering og mangfold (LIM) til TV 2.

– Når denne gruppen utfører massakrer som sjokkerer en hel verden, og når de har støttespillere i Norge, så har det norske muslimske miljøet et ansvar for å ta til motmæle, sier generalsekretæren.

Talsmann Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah sa nylig til VG at den norske islamistgruppen støtter Den islamske staten (IS). Han forsvarer blant annet framgangsmåter som halshogging og hoder hengt på staker.

– Vi muslimer tror at islam igjen vil regjere over hele verden, sier Hussain i intervjuet. (©NTB)

Protester mot jødisk-muslimsk bryllup i Israel

Publisert: 18.08.2014 kl 13:14

Israelsk politi måtte holde over 200 høyreekstreme demonstranter på avstand da en jødisk kvinne søndag giftet seg med en muslimsk mann i Tel Aviv.

Protesten reflekterer den økte spenningen mellom jødiske og arabiske borgere av Israel under krigen mot Gazastripen de siste månedene, som ble utløst av drapene på tre jødiske tenåringer og deretter hevndrapet på en palestinsk tenåring.

Demonstrantene ropte «Død over araberne», og politiet måtte danne kjeder for å hindre demonstrantene i å storme lokalet i Tel Aviv-forstaden Rishon Lezion.

Men mange andre møtte fram for å vise sin solidaritet og støtte da 23 år gamle Maral Malka og 26 år gamle Mahmoud Mansour fra Jaffa ved Tel Aviv giftet seg.

Israels president Reuven Rivlin fordømte de høyreekstreme demonstrantene og gjorde det klart at oppvigleri, vold og rasisme ikke har noen plass i Israel.

Gruppa Lehava, som arrangerte protesten, har tidligere ofte trakassert jødisk-muslimske par, med religion som argument.

Demonstrantene kalte Malka, som konverterte til islam for å gifte seg med Mansour, forræder mot den jødiske stat, og en talsmann for Lehava og tidligere medlem av nasjonalforsamlingen, Michael Ben-Ari, kalte jøder som gifter seg med ikke-jøder «verre enn det Hitler gjorde».

Også Malkas far, Yoram Malka, fordømte ekteskapet. Til israelsk TV sa han at bryllupet var en svært trist sak, og at hans problem med sin nye svigersønn er at han er araber.
Rundt 20 prosent av Israels befolkning er palestinere med israelsk statsborgerskap, og flertallet av dem er muslimer. Rabbinerne som står for jødiske ekteskap i Israel, godtar ikke ekteskap med ikke-jøder, og de fleste som gifter seg med ikke-jøder, gjør det i utlandet. (©NTB)

WHO: Ebola-utbruddet er langt verre enn antatt

Publisert: 15.08.2014 kl 11:00

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er langt verre enn det de offisielle tallene på døde og smittede skulle tyde på, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Ifølge offisielle tall har antallet mennesker som hittil har dødd av ebola steget til 1.069, mens 906 andre er smittet av det dødelige viruset.

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen.

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» i den internasjonale innsatsen mot ebola, heter det videre.

USA har beordret diplomaters familier hjem fra Sierra Leone, som sammen med de vestafrikanske landene Liberia og Guinea er hardest rammet av utbruddet.

Overvåker situasjonen

Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som spiller en viktig rolle i arbeidet, ved å skaffe mat for over 1 million mennesker som er satt i karantene i grenseområdene mellom Guinea, Liberia og Sierra Leone.

WHO forsøker på sin side å overvåke situasjonen løpende, for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebolaviruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

Utbruddet er det verste siden viruset ble oppdaget for 40 år siden. (©NTB)

Paven håper på katolsk vekkelse i Asia

Publisert: 14.08.2014 kl 09:15

Asia fikk torsdag sitt første pavebesøk siden 1999 da pave Frans innledet et fem dager langt besøk i Sør-Korea. Paven skal blant annet holde messe for Nord-Korea under besøket, og blant dem som tok imot ham på flyplassen i Seoul i torsdag, var foruten Sør-Koreas president Park Geun-hye to katolske avhoppere fra nabolandet i nord.

Nærmere halvparten av Sør-Koreas drøyt 50 millioner innbyggere sverger ikke til noen trosretning, mens 23 prosent er buddhister.

Av landets rundt 14 millioner kristne er over 60 prosent protestanter, men under 40 prosent er katolikker.

Paven har nok også et noe bredere perspektiv på besøket og vet godt at bare 3,2 prosent av Asias rundt 4,4 milliarder innbyggere i dag er katolikker.

Sist den katolske kirkes overhode besøkte kontinentet, var da pave Johannes Paul II besøkte India i 1999.

– Paven vil benytte denne reisen til å snakke til alle land på kontinentet, sier Vatikanstatens utenriksminister, kardinal Pietro Parolin. (©NTB)

Human-Etisk Forbund sterkt til stede under Arendalsuka

Publisert: 13.08.2014 kl 14:27

Human-Etisk Forbund har i år satset på tilstedeværelse under årets Arendalsuka som har gått av stabelen denne uka, både gjennom filosofikafeer og filosofivandringer og debattmøter. I dag foredro forfatter Gunn Hild Lem om religionskritikk med utgangspunkt i sin bok «Pro et Contra: Religionskritikk», med diskusjon mellom representanter fra Human-Etisk Forbund og religiøse trossamfunn i etterkant, og i morgen møter generalsekretær Kristin Mile politikere av ulik valør til diskusjon under overskriften «Skal landet bygges med tradisjon eller likebehandling?». Mer info.

Riktig å fengsle ateist, slår Høyesterett fast

Publisert: 13.08.2014 kl 11:19

Indonesisk høyesterett har opprettholdt fengselsdommen mot ateisten Alexander Aan for blasfemi, melder Jakarta Globe. Aan, en offentlig tjenestemann, satt to og et halvt år i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha spredt karikaturtegninger av profeten Muhammed og for å ha skrevet på Facebook at «Gud eksisterer ikke».

Før arrestasjonen ble Aan banket opp av en mobb. Les Fritanke.nos sak om ham.

I Indonesia er religion en viktig identitetsmarkør og staten krever at alle innbyggere må slutte seg til en av de godkjente religionene. Les mer om «sekulære» Indonesias manglende religionsfrihet for ateister.

Norske jøder krever at rabbiner går av

Publisert: 04.07.2014 kl 14:49

Det jødiske samfunnet i Norge krever at rabbiner Noam Perel i den jødiske ungdomsorganisasjon Bnei Akiva går av. Grunnen er rabbinerens krav om en voldsom hevn mot palestinerne.

Noam Perel oppfordret mandag Israels hær til å ta en grusom hevn etter at tre jødiske ungdommer ble funnet døde på Vestbredden. «Fiendens blod skal betale for vanæren, ikke våre tårer,» skrev rabbineren på Facebook.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Norge, Ervin Kohn, har nå sendt et åpent brev til Verdens sionistorganisasjon og Jødisk nasjonalfond om saken, melder NRK. Der ber han om at Noam Perel blir avskjediget.

– I en opphetet situasjon som den vi har nå, er lederskap alfa og omega. Det er viktig at lederne har varme hjerter og kalde hoder, sier Kohn til NRK.

Perel har i ettertid slettet sin Facebook-oppdatering og beklaget uttalelsene.

Bnei Akiva er en verdensomspennende ungdomsorganisasjon med over 125.000 medlemmer. (©NTB)

Paven tar eksorsistene inn i varmen

Publisert: 04.07.2014 kl 08:55

En gruppe på 250 prester rundt om i verden kan nå drive ut djevelen med pavens velsignelse.

Gruppen The International Association of Exorcists (IAE) er nå anerkjent under kirkeretten, melder Vatikanets egen avis L'Osservatore Romano.

Pave Frans har gjentatte ganger understreket hvor viktig kampen mot djevelen og demoner er. Gruppen som nå er anerkjent av Vatikanet, ble stiftet av fader Gabriele Amorth Vatikanets sjefeksorsist i 1990. Gruppeleder Francesco Bamonte sier anerkjennelsen er en gledens nyhet for hele den katolske kirken.

– Eksorsisme er en form for veldedighet som hjelper dem som lider, sier han. (©NTB)

Student nektet å bruke nikab i undervisning på UiO

Publisert: 04.07.2014 kl 08:54

En kvinnelig student reagerer på at hun nektes å bruke nikab i enkelte undervisningssituasjoner på institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Etter endt eksamen desember 2013 fikk student Somia Salaouatchien telefon fra en studieveilederen som sa at hun ikke lenger kunne bruke heldekkende hodeplagg utover vanlige forelesninger, skriver Universitas.

Berit Rognhaug, leder ved Institutt for spesialpedagogikk (ISP) sier at vedtaket er faglig begrunnet. Hun mener bruk av nikab kan være problematisk når det kommer til problembasert læring, seminarvirksomhet og egentrening i rådgivning.

– Totalkommunikasjon er noe av det viktigste vi jobber med, og det omfatter ord, stemme, hørsel og blikk så vel som gester og mimikk, sier hun til studentavisa.

Salaouatchien får ikke fullført studieprogrammet uten å løfte på sløret og planlegger å bygge opp en egendefinert bachelor. (©NTB)

Spiritistisk superstjerne får norsk prinsessehjelp

Publisert: 03.07.2014 kl 14:44

Den påstått synske superstjernen Lisa Williams hevder å kunne snakke med både engler og avdøde. Nå skal prinsesse Märtha Louise bidra på scenen.

I sine show hevder britiske Williams at hun får kontakt med både engler og avdøde slektninger til gjestene i salen. Forestillingene hennes går for fulle hus og har også blitt vist på norske TV-skjermer, skriver kjendis.no.

Nå skal hun få hjelp til samtalene med de avdøde av den norske prinsessen.

Prinsesse Märtha Louise har tidligere sittet i salen når Lisa Williams har holdt sine seanser på scenen, blant annet i Oslo Konserthus, men tar nå steget opp på podiet.

Anledningen er at den såkalte engleskolen – Astarte Inspiration – som prinsessen driver sammen med Elizabeth Nordheim, arrangerer et seminar i Oslo i september. Inngangsprisen er 1.540 kroner.

Lisa Williams har tidligere uttrykt sin begeistring for den norske prinsessen.

– Hennes fokus og lidenskap for det åndelige har gjort den spirituelle verden tilgjengelig og troverdig for nordmenn, og åpne for mine show, har Williams tidligere uttalt til nettsiden Side 2.

Raymond Johansen: Vi har snakket for lite om 22. juli-hatet

Publisert: 03.07.2014 kl 09:34

Norge har ikke tatt debatten om terroristen Anders Behring Breivik som representant for farlige politiske bevegelser, mener partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen.

Johansen mener det er på tide å snakke om hatet Breivik sto for – noe Arbeiderpartiet ikke har snakket om av frykt for å bli beskyldt for å slå politisk mynt på terrorhandlingene, skriver Aftenposten.

I siste utgave av Tidsskrift for norsk psykologforening forteller Johansen for første gang sin 22. juli-historie hvor han snakker om Aps rolle i krisehåndteringen, og om sinne og frustrasjon i partiet som ikke har fått utløp.

– Vi hadde et jævlig sinne. Breivik var jo en fascist som hatet Arbeiderpartiet og partiets ledere, sier Johansen.

– Det hatet har partiet snakket lite om, av frykt for å bli beskyldt for å slå politisk mynt på terrorhandlingene. Vi har gått for langt i å dempe ned det gjerningsmannen faktisk sto for, sier partisekretæren.

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen mener Johansen overdriver litt om han mener at debatten ikke har vært tatt, men samtidig mener han Johansen har et poeng.

– Terroren 22. juli var et målrettet angrep på Arbeiderpartiet, og selv om Breiviks ideologi er et sammensurium av mye rart, var muslimhat og konspirasjonsteorier vesentlig. (©NTB)

Sunni-gruppe varsler angrep mot kirker i Libanon

Publisert: 03.07.2014 kl 09:25

Den militant sunnimuslimsk gruppe som har tatt ansvaret for flere bombeaksjoner i Libanon, varsler nå angrep mot kirker i landet.

– En egen gruppe er blitt etablert for å ramme kirker i det islamske området i Bekaa og i Libanon generelt, for å rense områdene for kirkeklokker, heter det i en uttalelse fra gruppen.

Gruppen har tatt ansvaret for flere selvmordsangrep mot sjiamuslimske områder, og har kunngjort at den støtter den ytterliggående gruppen ISIL. (©NTB)

– Økt frykt for ekstremisme i muslimske land

Publisert: 02.07.2014 kl 11:16

Frykten for islamsk ekstremisme øker i land i Midtøsten og Sør-Asia med et stort antall muslimer, ifølge en ny undersøkelse.

I Libanon, som grenser til Syria, svarte så mange som 92 prosent av at de er bekymret for islamsk ekstremisme.

Undersøkelsen som er gjennomført av Pew Research Center , viser også at støtten til radikale grupper synker. Også støtte til å gjennomføre selvmordsbomber mot sivile mål har gått drastisk ned det siste tiåret.

Pew Research Center har intervjuet over 14.200 mennesker i 14 land mellom 10. april og 25. mai. (©NTB)

USA mener kalifat-erklæring er ubetydelig

Publisert: 01.07.2014 kl 13:16

Jihadistgruppa ISILs erklæring om at den har opprettet et kalifat i Syria og Irak betyr ingenting, mener USAs utenriksdepartement.

– Vi har sett at ISIL har ordlagt seg på lignende måter tidligere, sier talsperson Jen Psaki mandag.

De ekstremistiske sunnimuslimske opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) erklærte søndag at de hadde opprettet en islamsk stat i områdene de har erobret i Irak og Syria. Samtidig skiftet gruppen navn til «Den islamske staten».

– Denne erklæringen har ingen betydning for folk i Irak og Syria, mener Psaki, som tilføyer at kunngjøringen kun evner å «avsløre organisasjonen sanne natur og dens ønske om å kontrollere folk gjennom frykt». (©NTB)

Australsk biskop går av etter overgrepsanklager

Publisert: 30.06.2014 kl 09:27

En av de mest fremstående lederne i den katolske kirke i Australia har gått av etter at han er blitt siktet for overgrep mot barn.

Max Davies skal være den første katolske biskopen i Australia som blir siktet for seksuelle overgrep mot barn.

Overgrepssaken stammer helt tilbake til 1969, da Davies skal ha gjennomført overgrep mot en student mens han underviste på St. Benedict's College i nærheten av Perth. (©NTB)

USA og Sudan forhandler om konvertitt

Publisert: 30.06.2014 kl 09:26

Amerikanske tjenestemenn forhandler med sudanske myndigheter om kvinnen som ble dømt til døden for å konvertere til kristendommen, skal få reise ut av landet.

Mariam Yayha Ibrahim ble pågrepet på flyplassen i Khartoum tirsdag da hun skulle reise ut av landet sammen med sin amerikanske mann og deres to barn. Etter at hun ble løslatt igjen onsdag, har hun oppholdt seg i den amerikanske ambassaden.

En kilde som kjenner saken, sier at amerikanske tjenestemenn nå forhandler med Sudan for å finne en måte å la familien få reise til USA. Kilden sier at målsettingen nå er at Ibrahim får utstedt et sudansk pass.

Ibrahim ble anklaget for dokumentfalsk for å bruke et sørsudansk pass hun fikk fordi mannen også er sørsudaner, og USA er blitt kritisert for å gi henne visum i det sørsudanske passet.

Selv om dødsdommen mot henne ble opphevet, anerkjenner Sudan fortsatt ikke hennes nye identitet som kristen og ekteskapet med den kristne mannen. (©NTB)

Europas siste tur til Den internasjonale romstasjonen

Publisert: 27.06.2014 kl 09:37

Den siste av fem romskip fra Europa til Den internasjonale romstasjonen skal lette fra Fransk Guyana 24. juli.

Den europeiske romfartsorganisasjonen har allerede sendt fire automatiserte romskip til romstasjonen. Fartøyene er på størrelse med en toetasjes buss og har med seg vann, mat, oksygen, drivstoff og godsaker til romfarerne.

Romskipene fester seg til romstasjonen og gir dermed også de amerikanske romfarerne etterlengtet ekstra plass. Etter noen måneder på romstasjonen sendes romskipene ut i atmosfæren for å brenne opp. (©NTB)

Kvinne dømt til døden for kristendom har søkt tilflukt i USAs ambassade

Publisert: 27.06.2014 kl 09:19

Khartoum (NTB-Reuters): Den sudanske kvinnen som ble dømt til døden for å ha konvertert til kristendommen, har søkt tilflukt på den amerikanske ambassaden i Sudan.

Det opplyser hennes advokat Mohaned Mostafa torsdag kveld. Tidligere samme dag ble det kjent at hun var blitt løslatt fra politiets varetekt på flyplassen i Khartoum – på betingelse av at hun forblir i Sudan.

27 år gamle Mariam Yahya Ibrahim ble pågrepet på flyplassen tirsdag, dagen etter at dødsstraffen mot henne var blitt opphevet.

Hun ble stanset da hun var på vei ut av landet sammen med sin amerikanske mann og deres to barn, anklaget for å forsøke å forlate Sudan med falske dokumenter.

Ibrahim ble dømt til døden i mai for gudsfornektelse for å ha konvertert til kristendommen. Hun ble også dømt til 100 piskeslag for utroskap fordi hun bodde sammen med sin kristne mann i et ekteskap den sudanske staten ikke anerkjenner. (©NTB)