
Disse fem har lite til overs for Krfs "KRLE-fag". Fra venstre: Geir Afdal, Erling Pettersen, Peder Gravem, Oddrun Marie Hovde Bråten og Sidsel Lied.
KRL-forkjempere hardt ut mot KrF
Flere av dem som kan betegnes som «KRL-fagets foreldre» går hardt ut mot KrFs og den blåblå regjeringens «KRLE-fag» og krav om å innføre minst 55 prosent kristendom.
Publisert: 10.10.2013 kl 10:03
Sist oppdatert: 10.10.2013 kl 13:22
Flere av dem som trolig forårsaket ganske mange oppgitte stønn og sukk i Human-Etisk Forbund mens rettssakene rundt KRL-faget pågikk som verst, går nå hardt ut mot planene om å gjeninnføre K-en i skolens religions- og livssynsfag, samt gjeninnføre det gamle KRL-fagets krav om minst 55 prosent kristendom.
– Vi frykter at denne endringen og de reaksjonene som nå følger, resulterer i en diskusjon om fagets legitimitet på feil premisser. Dette vil kunne føre til en ødeleggende skyttergravskrig, heter det i en kronikk med tittelen «KrFs kunststykke» i Klassekampen, publisert på tirsdag.
De fem forfatterne er:
- Peder Gravem, professor emeritus i KRL, Det teologiske menighetsfakultet
- Erling Pettersen, biskop i Stavanger bispedømme, Den norske kirke
- Geir Afdal, professor i religionspedagogikk, Det teologiske mnighetsfakultet
- Oddrun Marie Hovde Bråten, førsteamanuensis RLE, Høgskolen i Sør-Trøndelag,
- Sidsel Lied, professor i RLE, Høgskolen i Hedmark
Kronikkforfatterne karakteriserer planene om å endre RLE-faget som en «skivebom» og frykter at endringsplanene vil skade et fag som fagfolk både i høyere utdanning og grunnskole har arbeidet hardt for å videreutvikle og styrke.
– Vi frykter at denne endringen og de reaksjonene som nå følger, resulterer i en diskusjon om fagets legitimitet på feil premisser. Det er ikke en ny «K» RLE-faget trenger. K-en er en skivebom. Det er lærerutdanningen det bør legges vekt på! heter i utspillet.
– Å velge RLE-faget som kampområde for religionspolitikk, vil kunne provosere fram en ødeleggende skyttergravskrig.
– En oppvisning i mislykket symbolpolitikk
Gravem, Pettersen, Afdal, Bråten og Lied slår fast i ingressen at KrFs linje i denne saken er «en ren oppvisning i mislykket symbolpolitikk». Det fem mener også at forslaget slår inn åpne dører, ettersom det allerede sies i læreplanen at kristendommen skal ha den kvantitativt største andelen av lærestoffet, samt at det spesifiseres hva elevene skal lære om kristendom.
De presiserer at det er en vanlig måte å strukturere en læreplan på, at man sier hva som skal læres, og så får det være opp til læreren å velge hvordan målene skal nås. Dette prinsippet overstyres nå av KrF på en helt unødvendig måte som kan true og skade faget, mener de fem KRL-nestorene.
De slår fast at skolens religions- og livssynsfag, i et moderne Norge, må samle elevene på tvers, og gi dem forståelse, innsikt og respekt i hverandres tradisjoner og ståsted. De viser til tidligere tiders oppdelte livssynsundervisning, og konstaterer at dette ikke er noe man ønsker seg tilbake til.
– Å velge RLE-faget som kampområde for religionspolitikk, vil kunne provosere fram en ødeleggende skyttergravskrig på bekostning av en fortsatt konsentrasjon om utviklingen av faget til beste for skolens elever, skriver de fem.
– KRLE er kun en presisering
Biskop Atle Sommerfeldt er ikke like bekymret som de fem kronikkskribentene på at KRLE-faget vil skape uro. Han tror at hvis folk bare skjønner hva dette egentlig dreier seg om, så blir det ro.
Han fyrer også av mot Human-Etisk Forbund, og spør om forbundet egentlig ønsker seg et fag helt uten kristendom. Han tror også det å føye til en K i navnet kan være nødvendig for å få HEF til å skjønne at det faktisk er kristendommen som skal være dominerende i faget.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Nyheter Vis flere
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.