Kontakt
Jan-Ole Hesselberg og Andreas Wahl er hovedpersonene også i sesong 3 av Folkeopplysningen. Foto: NRK
Innspillingen av sju nye programmer foregår nå. Folkeopplysningen skal fortsatt handle om påstander som testes opp mot vitenskap, forklarer fagansvarlig Jan-Ole Hesselberg.
Even Gran
Publisert: 10.12.2015 kl 14:26
Sist oppdatert: 10.12.2015 kl 14:48
De to første sesongene av NRK-programmet Folkeopplysningen har vært så populære at NRK har bestemt seg for å kjøre i gang med en ny sesong. Programmet lages fortsatt av Teddy TV. Den nye sesongen vil bestå av sju programmer, som tidligst vil bli sendt på NRK høsten 2016.
– Vi er godt i gang med opptakene. Et par av programmene er ferdige. Vi er med andre ord midt i prosessen, forteller psykolog og fagansvarlig for serien i Teddy-TV, Jan-Ole Hesselberg.
Det overordnede målet er fortsatt å forklare den vitenskapelige tenkemåten på en enkel og underholdende måte.
– Som før er den røde tråden at noen kommer med testbare påstander, og så sjekker vi dem opp mot hva vitenskapen har å si. Både Andreas Wahl og meg selv er fortsatt med, forteller han.
Hesselberg forklarer at de to første sesongene i stor grad tok for seg påstander som entydig avvises av vitenskapen. I sesong 3 åpnes det opp for påstander som det er litt mer tvil rundt.
– Denne gangen beveger vi oss i retning av tema der konklusjonene ikke er like tydelige. Det kan vi si er en generell trend i serien. Fra første til tredje sesong er den utvikling i retning mer usikkerhet. En annen endring er at vi i mindre grad tar for oss helserelaterte påstander denne gangen, sier han.
Graden av tvil har ikke så mye å si for hensikten med programmet, understreker han.
– Det vi ønsker med programmene, overordnet sett, er informere om hvordan den vitenskapelige tenkemåten fungerer. Det er det grunnleggende. Samtidig skal programmet være underholdende, samtidig som det er etterrettelig og informativt, sier Hesselberg.
Han vil ikke røpe hvilke tema som kommer opp i sesong 3, unntatt at ett av programmene skal handle om økonomiske spådommer.
Folkeopplysningen har ikke blitt tatt godt imot av de som har blitt kritisert:
Se de to første sesongene av Folkeopplysningen her
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.