Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Det har tatt for lang tid å rydde opp, men viljen til å rydde opp er det ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, som mener Kirken tåler en spøk.
 Foto: Den norske kirke/Bo Mathisen

– Det har tatt for lang tid å rydde opp, men viljen til å rydde opp er det ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, som mener Kirken tåler en spøk. Foto: Den norske kirke/Bo Mathisen

Kirkerådets leder:

Ingen faktafeil i HEF-video om kirkevalget

Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk er glad for presiseringen fra Kristin Gunleiksrud Raaum, som i helgen anklaget HEF for å ha dårlig livssynspolitisk folkeskikk.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2019 kl 12:35

Leder Kristin Gunleiksrud Raaum i Kirkerådet gikk på fredag hardt ut mot Human-Etisk Forbund (HEF) på både Facebook og i Vårt Land. Bakgrunnen var at HEF forrige uke lanserte en humoristisk video som på drøye to minutter tar for seg rotet med Kirkens medlemsregister, og hva det har medført av feilregistrerte medlemmer i Den norske kirke de siste 20 årene – og feilsendte valgkort til Kirkevalget for ikke-medlemmer i Den norske kirke de siste 10 årene.

Rauum skrev blant annet: «Videoen fremstilles som en informasjonsvideo med et muntert innsteg. Den er imidlertid full av insinuasjoner og til dels feilaktige opplysninger. Og den er klart harselerende.» Hun kritiserte også HEF for å bryte med normen om livssynspolitisk folkeskikk, slik den skal ha blitt etablert i Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn (STL).

– Jeg tåler godt kritikk av medlemsregisteret, og det har vi fått kritikk for i mange år. Og det er det til dels gode grunner for. Det jeg reagerte på var den harselerende formen, sier Raaum til Fri tanke da vi møter henne helt kjapt ombord på båten til Den norske kirke under Arendalsuka.

Etterlatt inntrykk ...

Hun mener at videoen ved sin form etterlater et inntrykk av at Den norske kirke lever godt med å ha feilførte medlemmer.

– Jeg synes heller ikke videoen viser virkeligheten; det at vi har jobbet med dette i mange år. Det var også Staten som bestemte at vi skulle bruke folkeregisteret den gang vi var statskirke. Det har tatt for lang tid å rydde opp, men viljen til å rydde opp er det ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved.

– Det var det jeg opplevde at denne videoen skapte et inntrykk av. Og det jeg er vant til fra livssynspolitikken, er at man er konstruktiv i kritikken, man harselerer ikke, og man tolker i beste mening. Dette har vi snakket om mye i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Vi kan komme kritikk, men det den må være etterrettelig og korrekt.

– Så du synes rett og slett den ikke var morsom?

– Joda. Den var morsom. Men det var så mye feil i den at jeg ikke synes HEF burde ha stående en video som omtaler trossamfunnet Den norske kirke på den måten. Det er ikke det at vi ikke tåler en spøk, det er ikke det. Som Håkon Lie lærte av mora si: «rett skal være rett.»

– Er det faktafeil i videoen?

– Vel ... Eh ..., begynner hun, og rister det som kan kalles benektende på hodet, før hun presiserer;

– Den formuleringen jeg har brukt er «etterlatt inntrykk». Det problematiske er tilnærmingen med formuleringer som «Hold deg fast» og «Dette er den utrolige historien om».

Vil rydde opp

Andre kirkefolk Fri tanke har vært i kontakt med har trukket frem at videoens avsluttende oppfordring om å bli medlem i Human-Etisk Forbund som problematisk og misjonerende. Men Raaum understreker at det altså ikke var det hun reagerte på.

– Når jeg over så mange år har møtt en tydelig vilje til å rydde opp, så er det noe også Human-Etisk Forbund må forholde seg til. Selvfølgelig vil vi rydde opp. Det er feil at kirken lever godt med noe annet.

– Forstår du at folk reagerer når de får valgkort?

– Det skjønner jeg godt. Og det skal tas på største alvor. Det å oppleve at du er medlem i et trossamfunn du ikke er enig er alvorlig. Det er også derfor jeg reagerer, for Den norske kirke tar ikke lett på dette.

Raaum kan også forstå reaksjonene på at det har tatt så lang tid å rydde opp. Og helt ryddet opp er det heller ikke. HEF har mottatt flere klager fra ikke-medlemmer av Den norske kirke som har mottatt valgkort. Det er også flere som har kommentert på eget initiativ i ulike sosiale medier.

– Vi i Kirken har de siste årene vært veldig tydelige på at dette er noe vi må rydde opp i. Det er derfor bra at vi har fått ordningen med valgkort. Det gir oss mulighet til å rydde opp mer. Og så vidt jeg vet er det færre tilbakemeldinger nå enn tidligere, noe som betyr at oppryddingen er godt i gang.

– Det er ikke akseptabelt at noen står som medlemmer i et trossamfunn der de ikke vil være medlem. Ingen skal være medlem i Den norske kirke som ikke ønsker å være medlem i Den norske kirke. Jeg vet ikke hvor mye mer tydelig jeg kan være?

– Treffer kritikken hardere når den kommer i en slik form nå, og ikke for en stund siden?

– Hadde dette kommet for ti år siden hadde dette vært enklere. Så når jeg sier at presentasjonen skal være etterrettelig handler det om at vi har virkelig jobbet mye med dette.

Forstår ikke reaksjonen

Sjef for Politisk avdeling i Human-Etisk Forbund forstår ikke at det skal være et problem at HEF informerer om kirkerotet på en humoristisk måte.
 Foto: Human-Etisk Forbund

Sjef for Politisk avdeling i Human-Etisk Forbund forstår ikke at det skal være et problem at HEF informerer om kirkerotet på en humoristisk måte. Foto: Human-Etisk Forbund


Leder for Human-Etisk Forbunds politikkavdeling, Lars-Petter Helgestad, har ventet på at noen skal peke på hva de mener er faktiske feil i videoen. Han er tilfreds med at heller ikke Raaum kan vise til faktafeil.

– Jeg forstår ikke helt hva de finner harselerende her. Kanskje er det formen som er uvant, ettersom dette er opplysninger som gjerne står på A4-ark i lange, kjedelige dokumenter. HEF vil heller ikke Kirken noe vondt med dette. VI er som Kirken selv opptatt av at de har et register som omhandler de som ønsker å være medlemmer, og ikke de som ikke ønsker det. Dette er veldig lite kontroversielt.

Helgestad peker også på at det kommer tydelig frem i videoen at det var Staten som påla Kirken å opprette registeret på denne måten, men er han lite imponert over oppryddingen kirkerådslederen viser til.

– Raaum burde vedgå at Kirkens egne ansatte har bidratt til mer rot pga. dårlige datasystemer, rutiner og registre. Kirken foretok i årevis utmeldinger bare i lokale registre uten at disse ble registrert ut av kirkens sentrale medlemsregister.

– At problemet da skal være at HEF informerer om rotet på en humoristisk måte? Det forstår jeg ikke.

Se Kirkevalg-videoen her:

#Kristin Gunleiksrud RaaumVis flere

#videoVis flere