Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Vestfold ligger på topp over fylkene. Her velger over 25 prosent av kullet Humanistisk konfirmasjon. Bilde er fra årets seremoni i Horten. Foto: Even Gran

Humanistisk konfirmasjon fortsetter å øke

Det ble rekordpåmelding til Humanistisk konfirmasjon i år også. Nå er andelen av årskullet nesten oppe i 20 prosent.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2018 kl 13:57

Påmeldingsfristen for Humanistisk konfirmasjon 2019 gikk ut 1. oktober. Pr. i dag er 12.155 konfirmanter påmeldt. I fjor på samme tid hadde 11.288 meldt seg på, også det ny rekord.

Økningen er på 7,7 prosent fra i fjor.

Sammenligner vi med årskullet, det vil si personer som fyller 14 år i 2018, har 19,5 prosent av dem valgt Humanistisk konfirmasjon. Det er en økning på drøye sju prosent fra i fjor. Da lå andelen av årskullet på 18,2 prosent.

Til sammenligning var det 35.519 kirkelige konfirmanter i fjor; 57,9 prosent av kullet. Tallet svekket seg med rundt 2000 konfirmanter fra året før (2016). Andelen av kullet gikk ned med rundt to prosentpoeng.

Svært fornøyd


Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym, er svært fornøyd med økningen.

– Vi synes selvsagt det er fint at stadig flere velger vårt tilbud. Vi er også svært fornøyd med innsatsen som gjøres i organisasjonen. Våre tillitsvalgte og frivillige gjør en fantastisk innsats slik at alle som ønsker det skal kunne velge Humanistisk konfirmasjon, sier hun.

Pleym presiserer at det viktigste for Human-Etisk Forbund, er at ungdommen har muligheten til å velge selv. Det er ikke et mål å «vinne markedsandeler» på bekostning av kirkelig konfirmasjon.

Det ordnet seg i Flora, Bremanger og på Jæren


Tidligere har vi skrevet om problemer med å skaffe nok kursledere i Flora og Bremanger kommuner i Sogn og Fjordane, samt på Jæren i Rogaland.

Nå har det ordnet seg, slik at alle som ønsker Humanistisk konfirmasjon også på disse stedene får et tilbud.

Cathrine Langfjell Torsvik på Human-Etisk Forbunds regionkontor i Bergen melder at lokallaget i Flora og Bremanger har blitt lagt ned, men at dette ikke har noe å si for konfirmasjonstilbudet.

– Alle som ønsker Humanistisk konfirmasjon i disse to kommunene har fått et tilbud, sier hun.

Også på Jæren gikk det bra.

– Vi var ute i mediene og annonserte etter kursledere. Det fikk vi, og dermed ble det Humanistisk konfirmasjon til alle som ønsker det på Jæren også, forteller Eilen Søiland Andersen på Human-Etisk Forbunds kontor i Stavanger.

Våren 2017 sjekket vi hvordan Humanistisk konfirmasjon hadde økt fra 1999, samt hvordan oppslutningen fordelte seg på fylkene.