Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Vestfold ligger på topp over fylkene. Her velger over 25 prosent av kullet Humanistisk konfirmasjon. Bilde er fra årets seremoni i Horten.
 Foto: Even Gran

Vestfold ligger på topp over fylkene. Her velger over 25 prosent av kullet Humanistisk konfirmasjon. Bilde er fra årets seremoni i Horten. Foto: Even Gran

Humanistisk konfirmasjon fortsetter å øke

Det ble rekordpåmelding til Humanistisk konfirmasjon i år også. Nå er andelen av årskullet nesten oppe i 20 prosent.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2018 kl 13:57

Påmeldingsfristen for Humanistisk konfirmasjon 2019 gikk ut 1. oktober. Pr. i dag er 12.155 konfirmanter påmeldt. I fjor på samme tid hadde 11.288 meldt seg på, også det ny rekord.

Økningen er på 7,7 prosent fra i fjor.

Sammenligner vi med årskullet, det vil si personer som fyller 14 år i 2018, har 19,5 prosent av dem valgt Humanistisk konfirmasjon. Det er en økning på drøye sju prosent fra i fjor. Da lå andelen av årskullet på 18,2 prosent.

Til sammenligning var det 35.519 kirkelige konfirmanter i fjor; 57,9 prosent av kullet. Tallet svekket seg med rundt 2000 konfirmanter fra året før (2016). Andelen av kullet gikk ned med rundt to prosentpoeng.

Svært fornøyd

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym, er svært fornøyd med økningen.

– Vi synes selvsagt det er fint at stadig flere velger vårt tilbud. Vi er også svært fornøyd med innsatsen som gjøres i organisasjonen. Våre tillitsvalgte og frivillige gjør en fantastisk innsats slik at alle som ønsker det skal kunne velge Humanistisk konfirmasjon, sier hun.

Pleym presiserer at det viktigste for Human-Etisk Forbund, er at ungdommen har muligheten til å velge selv. Det er ikke et mål å «vinne markedsandeler» på bekostning av kirkelig konfirmasjon.

Det ordnet seg i Flora, Bremanger og på Jæren

Tidligere har vi skrevet om problemer med å skaffe nok kursledere i Flora og Bremanger kommuner i Sogn og Fjordane, samt på Jæren i Rogaland.

Nå har det ordnet seg, slik at alle som ønsker Humanistisk konfirmasjon også på disse stedene får et tilbud.

Cathrine Langfjell Torsvik på Human-Etisk Forbunds regionkontor i Bergen melder at lokallaget i Flora og Bremanger har blitt lagt ned, men at dette ikke har noe å si for konfirmasjonstilbudet.

– Alle som ønsker Humanistisk konfirmasjon i disse to kommunene har fått et tilbud, sier hun.

Også på Jæren gikk det bra.

– Vi var ute i mediene og annonserte etter kursledere. Det fikk vi, og dermed ble det Humanistisk konfirmasjon til alle som ønsker det på Jæren også, forteller Eilen Søiland Andersen på Human-Etisk Forbunds kontor i Stavanger.

Våren 2017 sjekket vi hvordan Humanistisk konfirmasjon hadde økt fra 1999, samt hvordan oppslutningen fordelte seg på fylkene.

Våren 2017 sjekket vi hvordan Humanistisk konfirmasjon hadde økt fra 1999, samt hvordan oppslutningen fordelte seg på fylkene.

#statistikkVis flere

Flere som ikke tror på Gud, enn som tror, i Den norske kirke
Religion fortsetter nedturen i USA
Religion betyr mindre for amerikanere i jula

Religion betyr mindre for amerikanere i jula

Den amerikanske jula avkristnes og stadig færre bryr seg.