Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den 10. juni gikk IHEUs tidligere internasjonale direktør Babu Gogineni inn i det lukkede huset til "Bigg Boss Telugu 2". Han har fortsatt ikke kommet ut.

Den 10. juni gikk IHEUs tidligere internasjonale direktør Babu Gogineni inn i det lukkede huset til "Bigg Boss Telugu 2". Han har fortsatt ikke kommet ut.

Humanist anmeldt for oppvigleri, men kan ikke forsvare seg

Det stormer rundt ham, men siden 10. juni har den indiske rasjonalisten Babu Gogineni vært innesperret i et Big Brother-hus.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.08.2018 kl 10:05

Den 10. juni gikk den indiske humanisten og rasjonalisten Babu Gogineni inn i det lukkede huset til tv-programmet «Bigg Boss Telugu 2». Dette er en indisk versjon av reality-serien Big Brother som sendes i den Telugu-språklige delen av India, det vil si delstatene Andhra Pradesh og Telangana som har rundt 84 millioner innbyggere til sammen.

Gogineni har fortsatt ikke kommet ut av Big Brother-huset. Han blir der til 23. september hvis han ikke blir stemt ut tidligere. Det uttalte målet hans med å delta i det populære reality-programmet er å spre kunnskap og forståelse for humanisme og rasjonalisme, samt å kritisere skadelig religionspraksis og feiloppfatninger.

Les flere detaljer om Goginenis meritter i reality-serien.

Tette bånd til Human-Etisk Forbund

Gogineni er ingen nykommer på indisk tv. I 2014 ble han programleder for vitenskapsprogrammet «The Big Question» på kanalen 10tv. De siste årene har han blitt stadig mer kjent som debattant og tv-personlighet i den telugu-språklige delen av India. Budskapet hans er gjennomgående et forsvar for kritisk tenkning, vitenskap, sekulære verdier og religionskritikk.

Gogineni har vært både generalsekretær og internasjonal direktør i IHEU, og har tette bånd til Human-Etisk Forbund. Han har vært på besøk i Norge mange ganger.

Oppvigleri

Kjendisstatusen til Gogineni har økt etter at han gikk inn i Big Brother-huset i juni. Som lovet har han brukt oppmerksomheten til å spre rasjonalisme og kritisk tenkning.

Dette har provosert IT-mannen Veera Narayana Chowdary til å anmelde ham for en lang rekke forhold. Chowdary er åpen på at han vil stoppe Gogineni blant annet fordi han har fått sine religiøse følelser krenket.

Anklagepunktene gjelder blant annet:

  • Oppvigleri
  • Å føre, eller prøve å føre krig mot de indiske styremaktene
  • Å skape fiendskap mellom folk gjennom å fornærme deres religion eller deres religiøse tro.
  • Å motarbeide nasjonalt samhold og tillit

– Selv om grunnloven sikrer ytringsfriheten, så finnes det også bestemmelser som sier at du ikke skal såre religiøse følelser. Gjennom sine ytringer har ikke Gogineni bare såret folk, han har også skapt opprør blant folk fra flere religioner, sier Chowdary ifølge The Times of India.

I tillegg påstår han at Gogineni har lagret personinformasjon ulovlig, samt at han har trukket i tvil Goginenis tilknytning til den internasjonale humanistbevegelsen (til tross for at Gogineni har vært både generalsekretær og internasjonal direktør i den internasjonale paraplyorganisasjonen IHEU).

Politiet har så langt bekreftet at de har mottatt anmeldelsen og melder at de avventer bevis for påstandene.

I slutten av forrige måned var det en debatt på tv-kanalen Mahaa News om Goginenis opptreden og Veera Narayana Chowdarys anmeldelse. Les mer om debatten her.

I slutten av forrige måned var det en debatt på tv-kanalen Mahaa News om Goginenis opptreden og Veera Narayana Chowdarys anmeldelse. Les mer om debatten her.

Får støtte

Ettersom Gogineni er inne i et lukket Big Brother-hus er han uvitende om hva som foregår og kan ikke forsvare seg. En rekke indiske rasjonalister har imidlertid forsvart han, og forklart hva Gogineni egentlig mener utspillene sine, samt at de har argumentert for at Chowdarys anmeldelse er et angrep på ytringsfriheten.

– Som rasjonalister kritiserer vi alle skadelige praksiser som er begrunnet i religion, samt pseudovitenskap som astrologi. Siden hinduismen er dominerende i India, er dette opplagt et viktig område for oss. Det virker som om enkelte mener at enhver kritikk av religiøse overbevisninger er et angrep på religion, sier Ramesh, en representant fra den indiske rasjonalistorganisasjonen Jana Vignana Vedika til The News Minute.

– Livsfarlige beskyldninger

Å kritisere religion i India er farlig. Babu Gogineni har vært nødt til å øke sin personlige sikkerhet de siste årene etterhvert som kjendisstatusen har økt.

De siste årene har tre indiske rasjonalister, Govind Pansare, M. M. Kalburgi og Narendra Dabholkar blitt drept under mistenkelig like omstendigheter. Alle tre var offentlige personer som kritiserte overtro i det indiske samfunnet og argumenterte mot den rådende hindinasjonalistiske bølgen.

– Beskyldinger om «blasfemi» og antydninger om at man er en slags landsforræder, er ikke bare ondsinnet og ødeleggende for de som blir utsatt for beskyldningene. Beskyldningene er også ekstremt farlige, sier president i IHEU, Andrew Copson, i en kommentar.