Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
IHEUs internasjonale direktør har blitt programleder på tv i India.

IHEUs internasjonale direktør har blitt programleder på tv i India.

IHEU-topp leder vitenskapsprogram i India

Babu Gogineni, som har tette forbindelser til Human-Etisk Forbund, har nå blitt programleder.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2014 kl 02:51

Den første sendingen av vitenskapsprogrammet «The Big Question» gikk på lufta på den indiske tv- kanalen 10tv lørdag 4. oktober. Kanalen sender i den indiske delstaten Andhra Pradesh som har rundt 50 millioner innbyggere. Språket er telugu. Det snakkes av rundt 75 millioner mennesker i regionen.

Programleder Babu Gogineni er internasjonal direktør i IHEU – den internasjonale paraplyorganisasjonen for verdens humanistorganisasjoner, som også Human-Etisk Forbund er tilknyttet.

Gogineni er svært fornøyd med å ha blitt programleder for det han betegner som det første tv-programmet i India som tar for seg vitenskap med bakgrunn i et humanistisk livssyn.

– Dette er ikke Cosmos. Det er et program om vitenskap og samfunn fra et humanistisk synspunkt, slår han fast.

Tv-kanalen 10tv, som programmet sendes på, markedfører seg selv som et alternativ for folk som ønsker seriøs journalistikk. Gogineni sier til Fritanke.no at kanalen får svært mange positive tilbakemeldinger på programmet.

Vil spre bedre forståelse av vitenskap

Men hvordan har IHEUs internasjonale direktør plutselig blitt programleder på tv? Jo, han ble ganske enkelt spurt.

– En av sjefene for 10tv, Mr. Prasada Murthy, spurte meg om jeg kunne tenke meg å lede programmet. Jeg antar det er fordi jeg hele tiden er på tv her i Andhra Pradesh og snakker om vitenskap og humanisme, sier han.

Gogineni tror programmet kan bidra til spre en bedre forståelse av vitenskap i den folkerike regionen.

– Programmet er en fantastisk mulighet til å spre en bedre forståelse for vitenskap. Det er et paradoks at en av vitenskapens store oppfinnelser, tv-apparatet, her i India brukes til å spre så mye overtro. Jeg håper jeg kan motvirke litt av det, sier han.

Gogineni forteller også om de ulike episodene av programmet.

Den første episoden heter «Kraften i spørsmålet», og handler om menneskelig undring, og hvordan vi oppskatter skjønnhet og kritisk undersøkelse. Det tar også for seg religionens rolle, og hvordan religion har ført til mindre nysgjerrighet og utforskertrang. Seeren utfordres til å ta stilling til om universet slik det beskrives av religionene er vakrere enn det mennesker selv har greid å avdekke gjennom vitenskapen.

Videre handler programmene om hvordan det hele startet, og hva vi visste om verden og universet før vitenskapens gjennombrudd. Programmet tar også for seg tid, livets mangfold og utvikling. Gogineni drøfter et rikt utvalg av guder, både afrikanske, norrøne og australske, og hvordan deres tilhengere ser og har sett på verden.

Skal legges ut på nettet med tekst

Gogineni kan ikke si noe definitivt om hvor mange som ser programmet, ettersom det ikke finnes noe troverdig system for å måle slikt i Andhra Pradesh.

Han lover imidlertid at «The Big Question» vil bli tilgjengelig på nettet etterhvert, med engelsk tekst.

----------------

OPPDATERT ANG. SEERTALL 21.10:

Babu Gogineni forteller i en epost 21.10 at den første episoden av The Big Question var det nest mest sette tv-programmet i Andhra Pradesh på det tidspunktet det ble sendt - på søndag morgen som er et tidspunkt der mange ser på tv.

– Dette sier ikke noe om nøyaktig hvor mange som så på, men vi snakker om en region der mange er nærmest avhengig av tv, på et tidspunkt der svært mange ser på tv, på en kanal som potensielt kan nå rundt 95 millioner, skriver han til Fritanke.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus