Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sambhavi med Dalai Lama. Skjermbilde fra en indisk tv-stasjon.

Sambhavi med Dalai Lama. Skjermbilde fra en indisk tv-stasjon.

Dalai Lama tapte mot indiske humanister

- Folk som ikke liker Kina, liker automatisk den kosete Dalai Lama. Men disse tåpelighetene vil kanskje gi folk et nytt inntrykk, sier Babu Gogineni.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2010 kl 13:53

I går falt dommen. Den sju år gamle jenta Sambhavi har rett til utdannelse som alle andre barn. Foreldrene kan ikke nekte henne en normal oppvekst.

Dermed ble det nederlag for Dalai Lama, foreldrene til Sambhavi og alle de andre som har opphøyd den lille jenta til en buddhistisk inkarnasjon av tidligere åndelige ledere.

De voksne mener Sambhavi er en inkarnasjon av tidligere lamaer i den tradisjonen av buddhismen som Dalai Lama tilhører. Selv mener Sambhavi i tlllegg at hun er inkarnasjonen av gudinnen Ugra Taraka Devi. På grunn av alt dette får hun verken en normal barndom eller skolegang. Hun skal bare tilbes.

Sambhavi selv spiller godt med på notene. Hun har kommet med en rekke "visdomsord", fordømmelser og forutsigelser. Hun har blant annet spådd at Kina vil bli demokratisk i 2012 og at Tibet vil bli fritt i 2016.

Men Sambhavi har delt ut fordømmelser også. Både kinesere og pakistanere er dårlige mennesker som vil bli straffet, skal hun ha sagt. Og når det gjelder de vantro og ikke-vegetarianerne, så sparer hun ikke på kruttet. De vil få øynene revet ut, skal vi tro den sju år gamle jenta. Hvor mye av dette som er lagt i munnen hennes av voksne vites ikke.

I strid med menneskerettighetene

Indiske humanister og rasjonalister har i lang tid kjempet imot den religiøse opphøyingen av Shambavi. I går ble kampen kronet med seier. Andhra Pradesh Human Rights Commission slår fast at det er i strid med menneskerettighetene å nekte Sambhavi en normal skolegang og barndom.

- Foreldrene kan ikke innbille et sårbart barn at hun har overnaturlige, gudegitte krefter, isolere henne fra hennes naturlige omgivelser og la henne bli tilbedt, heter det i dommen som er basert på den indiske loven "The Right of Children to Free and Compulsory Education Act"

- Styrt svindel fra Dalai Lama

Den kjente tibetanske buddhistlederen Dalai Lama har besøkt Sambhavi i Andhra Pradesh-provinsen i India, og har således bekreftet hennes påståtte religiøse status.

- Dalai Lama har bidratt til å frarøve henne en normal barndom og utdannelse, sier Babu Gogineni. Han representerer den internasjonale humanistunionen IHEU i India.

Gogineni synes det er på tide at folk får et mer nyansert syn på Dalai Lama.

- Folk som ikke liker Kina, liker automatisk den kosete Dalai Lama. Men disse tåpelighetene vil kanskje føre til at folk får et nytt inntrykk. Vi har i lang tid kjempet mot denne reinkarnasjonssvindelen. Dalai Lamas religion trenger stadig nye barn som kan ta over arven som inkarnasjonen av døde lamaer (åndelige ledere). Det er en grusom tradisjon, sier Gogineni.

Han mener seieren i rettssalen er en seier for menneskerettighetene og forteller at foreldrene til Shambavi trolig vil bli tiltalt for falsk forklaring i retten. Gogineni mener også at det hele er et kynisk spill fra foreldrene for å tjene penger.

Religiøst barnemisbruk i Nepal også

Opphøyelsen av den sju år gamle jenta Sambhavi til buddhistisk gudeinkarnasjon er beslektet med den nepalesiske Kumari-tradisjonen. Her blir små jenter stengt inne og tilbedt fra de knapt kan gå og fram til de får sin første menstruasjon. Da mister de gudestatusen.

Flere tidligere kumarier rapporterer om store problemer senere i livet på grunn av den isolerte oppveksten. Les mer om Kumari-tradisjonen her.

Les Babu Goginenis egen framstilling av Sambhavi-saken (pdf)