Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tre år gamle Matani Shakya ble båret gjennom Kathmandus gater på tirsdag. Fram til puberteten skal hun leve isolert og bli tilbedt av hinduer og buddhister. Foto: Nepalnews.com

Tre år gamle Matani Shakya ble båret gjennom Kathmandus gater på tirsdag. Fram til puberteten skal hun leve isolert og bli tilbedt av hinduer og buddhister. Foto: Nepalnews.com

Treåring skal holdes innesperret fram til puberteten

#Tirsdag ble en ny kumari utnevnt i Nepal. Dette er småjenter som holdes innesperret og tilbes som gudinner. De får ikke treffe sine foreldre. Tekst:...

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2008 kl 14:57

Tirsdag ble en ny kumari utnevnt i Nepal. Dette er småjenter som holdes innesperret og tilbes som gudinner. De får ikke treffe sine foreldre.

Tekst: Even Gran
Publisert: 9.10.2008

På tirsdag ble tre år gamle Matani Shakya opphøyd til gudinne i Nepal. Helt fram til hun får sin første menstruasjon skal hun bo alene i et tempel og bli tilbedt av hinduer og buddhister.

De tror hun er den inkarnerte hinduguden Taleju. Når hun kommer i puberteten mister hun sin gudestatus og en ny treåring blir utnevnt.

Det er tvilsomt om Matani kan leve et normalt liv etter dette. En ting er at hun er fratatt en normal barndom, noe som kan gjøre det vanskelig å tilpasse seg livet utenfor tempelet etterpå.

Matani kan også rammes av overtroen om at den som gifter seg med en tidligere kumarier, vil dø unge.

Flere av de tidligere kumariene har slitt med problemer av denne typen.

Må tilbringe natten alene med geite- og okseslakt

Det er en rekke tester som brukes for å velge ut en ny kumari. Horoskopet må passe, og jenta må ha perfekt hår, hud, øyne og tenner, heter det i en nyhetsmelding fra AP. Hun kan heller ikke være mørkredd, og den avgjørende testen innebærer at de tre år gamle kandidatene må tilbringe natten alene i et rom fylt av rituelt slaktede geiter og okser uten å bli redde.

Tre år gamle Matani Shakya må tydeligvis ha passert alle disse testene, for på tirsdag ble hun båret fra hjemmet til sine foreldre iført rød silke og røde blomster i håret. Målet var Kumari Ghar-tempelet i Kathmandu, der hun altså skal leve isolert fra sine foreldre og samfunnet rundt fram til hun får sin første menstruasjon.

- Jeg synes det er trist, men jeg er likevel stolt over at barnet mitt skal bli en levende gudinne, sier faren til Matani Shakya i en kommentar.

Regjeringen stiller opp
Den nye marxistiske regjeringen i Nepal, som styrtet kongen og tiltrådte etter en rekke uroligheter tidligere i år, har tillyst en ny og mer religionskritisk linje. De har blant annet innledet et samarbeid med HEFs internasjonale sammenslutning IHEU.

- Vi vil gjøre endringer i Grunnloven for å beskytte sekularismen og motarbeide religion, lovte Nepals visestatsminister og finansminister Dr. Baburam Bhattarai i samtale med IHEUs Babu Gogineni tidligere i høst.

Kumari-tradisjonen er en av de tingene regjeringen har uttalt at de ønsker å få en slutt på. Likevel stilte Nepals president Ram Baran Yadav opp under kumari-seremonien på tirsdag.

Fritanke.no har ikke greid å finne noen reaksjoner fra Nepals regjering på at landets president har deltatt på kumari-seremonien, og dermed bidratt til å legitimere denne.

Menneskerettighetsforkjempere i og utenfor Nepal er ikke overraskende svært entydige på at kumari-tradisjonen er barnemishandling.

Les mer om Kumari-tradisjonen i Wikipedia

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook