Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Internasjonal direktør Babu Gogineni fra IHEU (t.v.) i samtale med Nepals nye visestatsminister Dr. Baburam Bhattarai i ministerens hjem tidligere denne måneden. Foto: IHEU.

Internasjonal direktør Babu Gogineni fra IHEU (t.v.) i samtale med Nepals nye visestatsminister Dr. Baburam Bhattarai i ministerens hjem tidligere denne måneden. Foto: IHEU.

IHEU snakker med anti-religiøs regjering i Nepal

#Nepals nyvalgte maoistregjering har lagt seg på en hard anti-religiøs linje, og ser på den internasjonale humanistunionen IHEU som en alliert. Tekst...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2008 kl 06:46

Nepals nyvalgte maoistregjering har lagt seg på en hard anti-religiøs linje, og ser på den internasjonale humanistunionen IHEU som en alliert.

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.8.2008

- Vi vil gjøre endringer i Grunnloven for å beskytte sekularismen og motarbeide religion, lover Nepals nye visestatsminister og finansminister Dr. Baburam Bhattarai.

Og når Bhattarai snakker om sekularisme, er det ikke bare et skille mellom stat og religion han ser for seg. Her er det snakk om åpen og direkte religionsfientlighet.

Ser på IHEU som alliert
I en fortrolig samtale med IHEUs internasjonale direktør Babu Gogineni går det fram at Nepals regjering har som mål å motarbeide religion på alle måter. Han ser IHEU som en alliert i denne kampen.

- Med støtte fra internasjonale venner som IHEU vil vi gjøre Nepal til et virkelig sekulært samfunn, sier Bhattarai til Gogineni.

Human-Etisk Forbund er medlem av den internasjonale humanistunionen IHEU, i likhet med de fleste andre humanistorganisasjoner i verden.

Bhattarai: - Sekularisme handler om å bekjempe religion

Bhattarai understreker at de som tror sekularisme bare handler om å skille stat og religion, tar grundig feil.

- Vi er materialister og marxister og ønsker å fremme vitenskapelige og ateistiske verdier. Vi må hindre religiøs forurensning av unge sinn. Religion må fjernes fra skolebøker og fra offentlige tilstelninger. Vi må aktivt motarbeide denne typen overtro og forestillinger, og dermed vil religionen dø ut av seg selv, sier han videre i samtalen med Gogineni.

Bhattarai understreker at den nyvalgte regjeringen nå vil gjøre grunnlovsendringer for å bekjempe ulike former for religiøs praksis i landet. Om han her tenker seg et eksplisitt grunnlovsforbud mot å praktisere religion, skriver han ikke noe om.

Som et eksempel på skadelig religiøs praksis nevner han kastesystemet, og trekker fram kampen for de kasteløse som en prioritert oppgave for den nye regjeringen.

Her kan du lese hele sammendraget av samtalen mellom Dr. Baburam Bhattarai og Babu Gogineni fra IHEU.

Les mer om IEHU her