Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

– Vi ser at det mange steder i verden er en betydelig folkelig motstand mot autokratiske styresett, sier Kenneth Roth, administrerende direktør i HRW. Som denne demonstrasjonen mot Viktor Orbáns nye medielov i Budapest i fjor vår. Foto: NTB-Scanpix/AP

Human Right Watch har håp for menneskerettighetene

Stadig flere aktører tar til motmæle mot autokrater og andre som bryter menneskerettighetene, ifølge en fersk rapport fra Human Rights Watch.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2019 kl 12:18

Menneskerettsorganisasjonen la torsdag fram sin World Report 2019. I den 674 sider store rapporten tar HRW for seg situasjonen for menneskerettighetene i verden. Og det er ikke riktig så ille som mange kanskje tror.

For mens mektige aktører som USA og Storbritannia virker mindre interessert i å aktivt jobbe for menneskerettighetsspørsmål, trapper små land og grupper som Organisasjonen for islamsk samarbeid, opp arbeidet med å beskytte menneskerettighetene, sier Kenneth Roth, administrerende direktør i HRW.

– Når vi ser tilbake på fjoråret, er det ikke de dårlige nyhetene som slår oss, men reaksjonene på dem, sier han.

– Det er slående hvor mektig forsvaret av menneskeretter, demokrati og respekt for lovene har vært. Vi ser at det mange steder i verden er en betydelig folkelig motstand mot autokratiske styresett, påpeker Roth.

Benytter stemmeretten

Blant eksemplene som trekkes fram i rapporten, er protestmarsjer i Ungarn mot den høyrepopulistiske regjeringen til Viktor Orbán, og velgere som benytter stemmeretten til å kaste ledere som er involvert i korrupsjon, som i blant annet Malaysia.

På regjeringsnivå har land som Tyskland, Danmark og Finland lagt sterkt press på Saudi-Arabia og stanset våpensalg til landet etter drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi.

Uventet kritikk

– Men den mest overraskende «nye allierte» i kampen mot menneskerettsbrudd, er Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), sier Roth.

Organisasjonen, som består av 57 muslimskdominerte land, har aldri villet rette fingeren mot andre land enn Israel. Men i fjor støttet organisasjonen opp om kritikk av Myanmars behandling av den muslimske rohingya-minoriteten.

– Jo visst forsvarte OIC muslimer. Men det har aldri skjedd før at OIC har kritisert et annet land enn Israel. Dette er for meg det mest overraskende av alle nye funn, sier Roth.

Latin-Amerika

I Latin-Amerika har den såkalte Lima-gruppen for første gang fremmet et resolusjonsforslag i FNs menneskerettsråd som kritiserer Venezuela. Roth viser til at latinamerikanske land tidligere har vært svært nølende med å kritisere menneskerettsbrudd i naboland, ettersom det tidligere var USA som dominerte menneskerettsdiskusjonen i regionen.

– Men en ironisk effekt av at USA har trukket seg fra FNs menneskerettsråd, er at ingen lenger kan beskyldes for å jobbe imot Washingtons ideologi, sier Roth.

– Uigurene neglisjert

HRW-sjefen håper at nye aktører framover vil engasjere seg i det han mener er det mest neglisjerte menneskerettsproblemet i verden akkurat nå, nemlig Kinas behandling av den muslimske uigur-minoriteten.

Ifølge anslag fra FN sitte opp mot 1 million uigurer og andre muslimske minoriteter internert i leirer i den kinesiske provinsen Xinjiang. Kinesiske myndigheter omtaler interneringsleirene som «yrkesfaglige sentrer» for mennesker som ellers står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjoner.

– Hvis noen andre lands myndigheter hadde gjort noe slikt, ville det ha vakt internasjonal fordømmelse og kritikk fra hele verden. Men fordi det er Kina, med sin enorme økonomiske makt, så virker det som om landet slipper unna kritikk, understreker Roth.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...