Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Psykolog Jan-Ole Hesselberg fokuserte på menneskehjernens irrasjonalitet og viste blant annet til undersøkelser som viser at ordet «terrorisme» utløser mer flyskrekk enn andre ting, selv om sjansen for å miste livet som følge av dette er svært liten.
 Foto: John Færseth

Psykolog Jan-Ole Hesselberg fokuserte på menneskehjernens irrasjonalitet og viste blant annet til undersøkelser som viser at ordet «terrorisme» utløser mer flyskrekk enn andre ting, selv om sjansen for å miste livet som følge av dette er svært liten. Foto: John Færseth

Godt og informativt om vaksiner og vaksineskepsis

Vaksineskepsis bunner i at mennesker i liten grad baserer sine avgjørelser på rasjonelle avveininger, påpekte psykolog Jan-Ole Hesselberg på gårsdagens temamøte om vaksiner.

Publisert:

Oslo Human-Etisk Forbund inviterte i går til temamøte om vaksiner med tittelen «Nei til vaksiner – egoistisk, farlig eller fornuftig?». Et møte som ble lite preget av debatt, men som ble en god orientering om hvor viktige vaksiner har vært og er for folkehelsen, og om hva som ligger bak den moderne vaksineskepsisen.

Deltakere var Marianne Riise Bergsaker, overlege ved Vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet, og psykolog Jan-Ole Hesselberg, som også er kjent fra TV-programmet Folkeopplysningen.

I innledningen sin gikk Bergsaker gjennom de ulike vaksinene som utgjøre barnevaksineprogrammet, og forklarte hvordan alle sammen er et resultat av en risikovurdering der man vurderer sykdommens utbredelse og grad av farlighet opp mot eventuelle bivirkninger. Hun viste også hvordan innføringen av vaksiner raskt førte til en sterk nedgang i antall tilfeller av difteri, kikhoste og polio og hvordan dette motbeviser påstander man fra tid til annen møter om at nedgangen bare skyldes bedre hygiene og ernæring.

Psykologiens innvirkning

Jan-Ole Hesselberg forklarte hvordan mennesker i liten grad baserer avgjørelser på rasjonelle avveininger, og hvordan vi hele tiden tar mentale «snarveier».

– Dette gjør at informasjon, bilder og nøkkelord som utløser sterke følelser vil bli tatt mer hensyn til selv om den ikke er objektivt riktig, sa Hesselberg og viste til undersøkelser som viser at ordet «terrorisme» utløser mer flyskrekk enn andre ting selv om sjansen for å miste livet som følge av dette er svært liten.

Andre undersøkelser viser at alt som har med kjemi å gjøre ofte vil virke «unaturlig» og dermed farlig, noe som får enkelte til å bli mer redde for å bli syke som resultat av vaksiner enn for å bli rammet av selve sykdommen.

Hesselberg var også kritisk til mediedekningen av vaksineskepsis, som han mente hadde for stort fokus på konflikt og dermed skapte et inntrykk av at det er uenighet rundt hvor effektive kontra hvor farlige vaksiner er.

Nei til vaksinetvang

Både Hesselberg og Bergsaker var enige om at obligatorisk vaksinering ikke var noen god idé. Bergsaker viste til at Norge allerede har en svært god vaksinedekning selv om vaksinering er frivillig, mens Hesselberg påpekte at mennesker foretrekker å føle at de tar sine egne avgjørelser.

Oslo Human-Etisk Forbund mottok en del kritikk etter (og før) arrangementet om matsikkerhet med Nils Chr. Geelmuyden, der mange savnet skeptiske stemmer. Gårsdagens arrangement ble en god motvekt mot dette ettersom få vaksinemotstandere hadde møtt opp.

De fleste spørsmålene handlet om ønsker om enda mer informasjon, bortsett fra en enslig svale som noen minutter før møtet var over forsøkte seg med en forsvarserklæring for den diskrediterte vaksinekritikeren Andrew Wakefield og påstander om at skadevurderingene ble gjort av legemiddelindustrien selv og derfor ikke var pålitelige. Dette ble imidlertid raskt tilbakevist av Bergsaker, som påpekte at det fantes nok av uavhengige vurderinger før møteleder Moa Myklebust bad ham bruke ytringsfriheten sin på nettet ettersom klokken snart var åtte og møtet måtte avsluttes.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.