Kontakt
Forslaget fra Venstre og SV falt. Derfor stopper også i år det felles 17. mai i Kråkstad kirken for gudstjeneste før det forsetter videre mot samfunnshuset. Se hele 17 mai-programmet for Ski kommune.
Også i år skal barnetoget på Kråkstad ta en stopp ved kirken halvveis i 17. mai-toget. De som ikke vil på gudstjeneste må vente utenfor. Men nå blir det litt aktiviteter utenfor også.
Even Gran
Publisert: 13.05.2013 kl 14:55
Sist oppdatert: 13.05.2013 kl 15:32
I desember 2011 ble det gjort et forsøk på å lage nye retningslinjer for 17. mai-feiringen i Ski kommune. Et forslag om å stoppe gudstjenester midt i 17. mai-toget fikk flertall i Formannskapet. Fritanke skrev om dette her.
Vi burde imidlertid ha fulgt opp denne saken. Vedtaket ble nemlig stoppet i kommunestyret. Se side 7 (sak 106/11) her.
Formuleringen «religiøse og livssynsmessige arrangement skal ikke være en del av barnetogene» (foreslått av Venstre og SV) ble nedstemt. Det som ble stående igjen, og som ble enstemmig vedtatt, var en formulering som sier at «alle komitéene er selv ansvarlig for sine arrangementer, men forplikter seg til å lage en samlende og inkluderende feiring.»
Det betyr at den tradisjonelle gudstjenesten i Kråkstad kirke, som holdes midt i 17. mai-toget, kunne fortsette.
Sogneprest i Kråkstad, Jan Kay Krystad, sier til Fritanke.no at de aller fleste er fornøyd med løsningen slik den er nå.
– Diskusjonene rundt dette har fått oss til å tenke nytt. Nå har vi begynt å arrangere aktiviteter på kirkebakken for de som ikke blir med inn i kirken. Blant annet har vi engasjert det lokale historielaget. Det passer veldig godt i og med at kirken, og området rundt, er den viktigste historiske plassen i bygda. Folk er veldig fornøyd med det nye opplegget, understreker Krystad.
Han mener opplegget på Kråkstad nå er samlende og inkluderende slik det står i kommunestyrevedtaket. Sognepresten legger til at det uansett ikke er plass til alle inne i kirken.
– Det er minst 500 i barnetoget, og ikke plass til flere enn 250 i kirken. Så mange må vente utenfor uansett. Faktisk begynner mange å se på det å vente utenfor kirken som en koselig tradisjon i seg selv. Etter diskusjonene rundt dette har vi nå også begynt å servere kaffe og kaker der. Det får ikke de som er i kirken, sier han.
– Har det vært vurdert å legge gudstjenesten før eller etter barnetoget, slik at den blir lettere å velge bort?
– Det har vært vurdert, men 17. mai-komiteen har avvist det.
– Hvorfor?
– Det er nok hovedsakelig fordi det er en lang tradisjon å gjøre det slik, men også av praktiske årsaker. Hvis du ser på avstandene og tiden, så er et stopp ved kirken midt i barnetoget det mest praktiske, sier Krystad.
– Hva skjer hvis det begynner å regne?
– Da har vi tak det er mulig å stå under. Dette løser seg fint, sier han.
I det offisielle programmet for 17. mai-feiringen i Ski 2013 kan vi lese at også barnetoget på Siggerud stopper ved kirken. Her holdes det imidlertid bare en «tale for dagen» av sogneprest Tom Egil Nordengen.
Et annet sted der det har vært mye diskusjon rundt religiøse innslag i det felles barnetoget på 17. mai, er Heggedal i Asker.
Her later det til at den tradisjonelle talen til sogneprest Toralf Dehli har gått helt ut. Ifølge 17. mai-programmet til Heggedal skole for 2013 skal to elevrådsledere holde tale ved Heggedal hovedgård, og ikke presten.
Sist Fritanke.no skrev om situasjonen i Heggedal, meldte vi at Dehli måtte holde en livssynsnøytral tale. Nå ser det ut til at Dehlis tale er helt ute.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.