Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nå blir det slutt med gudstjenester i Kråkstad kirke midt i 17. maitoget.

Nå blir det slutt med gudstjenester i Kråkstad kirke midt i 17. maitoget.

17. mai-bråket i Ski kommune:

Slutt på gudstjeneste midt i barnetoget

Det er tverrpolitisk enighet om å få slutt på den kontroversielle tradisjonen med å ha gudstjeneste midt i 17. maitoget ved Kråkstad skole i Ski.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2011 kl 13:22

17. mai i år måtte ikke-kristne nok en gang vente utenfor Kråkstad kirke i Ski, mens resten av barnetoget forsvant inn i kirka for en halvtimes gudsjeneste.

Nå later det til at det kan bli en slutt på den kontroversielle tradisjonen. Formannsskapet i Ski kommune fattet i går kveld et vedtak som innebærer at man ikke lenger kan legge inn gudstjenester midt i barnetoget på 17. mai.

Ingen religiøse markeringer i barnetoget

Fritanke.no har ikke fått den nøyaktige formuleringen som ble vedtatt, men fra gruppeleder i Arbeiderpartiet, Amund Kjernli, får vi høre at vedtaket hadde tre punkter.

For det første forpliktes 17. maikomiteene på de fire barneskolene i kommunen til å lage en samlende og inkluderende feiring. Dernest slås det fast at religiøse markeringer ikke kan være en del av barnetoget. Til slutt presiseres det at kransenedleggelser og ord for dagen utenfor kirken fortsatt kan være en del av 17. maiprogrammet.

Saken skal endelig behandles på kommunestyremøte den 15.12, men både Amund Kjernli fra Ap og Svein Kamfjord fra Venstre bekrefter overfor Fritanke.no at det er tverrpolitisk oppslutning om de nye retningslinjene.

– Vi må få en slutt på de motsetningene vi har hatt, spesielt ved Kråkstad. Det er viktig å legge opp til en samlende 17. maifeiring der man ikke splitter folk, sier Venstres gruppeleder i Ski, Svein Kamfjord.

Vi har i dag ikke fått kontakt med tidligere leder i den felles 17. maikomiteen i Ski, Aksel G. Roksti, i dag. Han har så langt avvist all kritikk mot 17. maigudstjenesten i Kråkstad kirke, og har heller oppfordret HEF og andre til å lage sine egne arrangementer.

Fornøyd HEF-leder

Leder i Ski lokallag av Human-Etisk Forbund, Ingeborg Flatebø, er naturlig nok godt fornøyd med den nye linja til kommunestyret.

– Dette er kjempefint. Vi har jobba lenge for dette, og det er selvsagt veldig gledelig. Vi har følt at vi har stanget hodet mot veggen i denne saken, og da er det deilig når det endelig skjer et gjennombrudd, sier hun.

Hun håper ikke dette vil føre til sterke reaksjoner i bygda.

– Jeg tror folk skjønner at dette må bli løsningen i et stadig mer mangfoldig samfunn. Vi ønsker jo ikke å nekte noen å gå i kirken. Vi vil bare at gudstjenesten skal legges til et tidspunkt der folk kan velge den selv. Barnetoget skal være noe felles og hyggelig på 17. mai. Det tror jeg folk forstår, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus