Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Leder i Humanistisk Ungdom, Dan-Raoul Husebø Miranda, skal feire årets 17. mai på Kråkstad i Ski kommune.
 Foto: Even Gran

Leder i Humanistisk Ungdom, Dan-Raoul Husebø Miranda, skal feire årets 17. mai på Kråkstad i Ski kommune. Foto: Even Gran

17. mai-bråket på Kråkstad:

Deler ut saft og boller utenfor kirken

17. mai tar HU-leder Dan-Raoul Miranda med seg en gjeng HU-ere til Kråkstad kirke for å arrangere et alternativt opplegg for elever som ikke deltar på gudstjeneste.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2011 kl 14:57

– 17. maikomiteen på Kråkstad plasserer religiøs trosutøvelse midt i et fellesarrangement for skolebarn. Da bør de arrangere et alternativt opplegg. Når de ikke gjør det, så får vi gjøre det, sier leder i Humanistisk Ungdom (HU), Dan-Raoul Husebø Miranda.

Derfor reiser han og en gruppe HU-ere til Kråkstad på 17. mai for å dele ut saft og boller og arrangere aktiviteter for de barna som ikke deltar i kirken.

Han understreker at tiltaket vil foregå i svært dannede former.

– Det blir selvsagt ingen bannere, logoer, løpesedler eller noe sånt. Det er jo tross alt 17.-mai. Vi stiller i finstasen og arrangerer noe for dem som ikke blir med inn. 17. mai er jo for alle, ikke bare for kirkegjengere, sier Miranda.

Flertallsarroganse på sitt verste

Han synes det er trist at 17.-maikomiteen ved Kråkstad skole velger en løsning som splitter elevene på nasjonaldagen.

– 17. mai er en felles dag for alle som bor i Norge.

– 17. mai er en felles dag for alle som bor i Norge. Da bør man ikke legge opp til aktiviteter som splitter. Det er unødvendig og provoserende. Man kan godt si at en gudstjeneste midt i 17. maitoget er den kristne, norske flertallsarrogansen på sitt aller verste, sier han.

Miranda synes gudstjenesten heller burde ha vært holdt før eller etter 17. maitoget. Da ville det ha blitt et reelt valg om man skulle delta eller ikke.

– Tror du noen vil reagere negativt og oppfatte dette som en politisk aksjon på 17. mai?

– Jeg håper ikke det. Vi vil bare stå der og dele ut saft og boller, med 17. maisløyfer, flagg og finklær. Kanskje vil vi også arrangere noen aktiviteter for barna. Det får vi se på. Men det blir selvsagt ingen slagord, logoer, løpesedler eller plakater. Det er tross alt nasjonaldagen, sier han.

Lang tradisjon som bør brytes

Det er lang tradisjon for å legge en gudstjeneste midt i barnetoget i Kråkstad. I fjor protesterte Human-Etisk Forbund for første gang mot dette, uten å nå fram.

I år har både ordfører i Ski, Georg Stub (H) og HEF protestert, men gudstjenesten fortsetter som før.

HU-leder Dan-Raoul Miranda synes ikke det er noe argument at dette en gammel tradisjon.

– Det var kanskje greit å ha det slik når alle i bygda var medlemmer av kirken. Men slik er ikke samfunnet lenger. Nå har vi et mangfoldig samfunn, og da må vi legge opp til fellesaktiviteter som samler alle, sier han.

HU-leder Miranda understreker at dette er initiativ fra hans side, og at han ikke har koordinert dette med HEFs lokallag i Ski.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.