Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er dårlig stemning i Heggedal for tida. Mange mener at prestens andakt hører hjemme på 17. mai.
 Foto: Faksimile fra Budstikka 11.4.2011

Det er dårlig stemning i Heggedal for tida. Mange mener at prestens andakt hører hjemme på 17. mai. Foto: Faksimile fra Budstikka 11.4.2011

Strid om prest på 17. mai:

Andakt-tilhengere dundrer løs på FAU i Heggedal

I år som i fjor er det strid om andakt i 17. mai-toget i Heggedal. Sjefredaktøren i Budstikka har stilt seg i front som andakt-forkjemper.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2011 kl 14:51

– Noen humanetikere bruker sin fiendtlige holdning til en tradisjonsrik 17. mai-gudstjeneste i Heggedal til å ødelegge en dag som over alt ellers i Asker og Bærum, som i landet forøvrig, benyttes til å bygge fellesskapsfølelse og nasjonal stolthet. (…) Dersom de mest ihuga humanetikerne ikke ønsker å finne et godt kompromiss, må de bli fortalt at de misbruker sine posisjoner og at det ikke skal være mulig å trosse et flertall som ønsker forankring i gode 17. mai-tradisjoner.

– Noen humanetikere bruker sin fiendtlige holdning til å ødelegge 17. mai. De misbruker sine posisjoner.

Dette skriver Andreas Gjølme, sjefredaktør i Asker og Bærum Budstikke, på lederplass sist lørdag. Gjølme mener FAU på Heggedal skole bør "ta til vettet"

Sjefredaktøren synes også det er på sin plass å minne om at 17. mai er en hyllest til dem som skapte Grunnloven.

– Vi har heldigvis religionsfrihet, men samtidig en grunnlov som sier at "Den evangeliske – lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion", understreker Budstikka-redaktøren.

Vil ha livssynsnøytral feiring

Hva er så bakgrunnen for denne utblåsningen? Jo, stridens kjerne er at FAU på Heggedal skole ønsker en livssynsnøytral 17. mai-feiring. Derfor har de bestemt at sogneprest Toralf Dehli ikke lenger skal holde andakt midt i 17. toget, slik tradisjonen har vært i Heggedal i lang tid. Isteden har de foreslått at presten kan holde andakt før eller etter det felles 17. mai-toget, slik at det religiøse innslaget kan bli valgfritt. FAU står for Foreldrenes arbeidsutvalg, og det er de som fungerer som 17. maikomite i Heggedal.

I fjor var det første året sogneprestens ikke fikk holde andakt. Det førte til demonstrasjoner på selve 17. mai-dagen og ganske mange ukvemsord og sterke følelser både i avisinnlegg og på de to Facebook-gruppene som ble opprettet for de to sidene i striden.

Andakt-tilhengerne varslet også i fjor at de ville stille til valg i FAU, slik at dette ikke skulle gjenta seg. Dette ser imidlertid ut til å ha vært mislykket, ettersom FAU mener det samme i år som i fjor.

– Selv om det ble varslet at andakt-tilhengerne ville inn i FAU, er fortsatt alle FAU-medlemmer enig om at 17. maifeiringen i Heggedal bør være inkluderende og livssynsnøytral, sier FAU-leder ved Heggedal skole, Kari Gro Simonsen, til Fritanke.no.

Hun forteller at det nå jobbes hardt for å få til en løsning som alle kan bli fornøyd med. Simonsen vil ikke fortelle hva dette går ut på, ettersom de er midt i en forhandlingsprosess. Fritanke.no kommer tilbake til dette senere.

– FAU vil bare fremme sitt eget livssyn

Asker og Bærum Budstikke har de siste dagene skrevet flere saker der de hovedsaklig har snakket med folk som protesterer mot FAUs holdning.

– Vi har blitt overkjørt med veivals, og det har provosert oss voldsomt.

– Vi har blitt overkjørt med veivals, og det har provosert oss voldsomt. FAU ved Heggedal skole har i mine øyne opptrådt temmelig uetisk og har trådd over grenser som de færreste vil stå ved, sier Sue Remme som representerer "Innbyggergruppen", en gruppe opprettet for å forsvare sogneprestens andakt på 17. mai.

Ole Johnny Yggeset fra samme gruppe følger opp og slår fast at FAU bare er ute etter å fremme sitt eget livssyn.

– En feiring uten andakt er å neglisjere bygdas ønske. Det hele er å betegne som et kupp. Vi føler oss lurt, og jeg blir rystet over at noen få mennesker overhodet ikke er villig til å lytte til omgivelsene. 17. mai er en festdag, og vi opplever at de bruker nasjonaldagen vår som en brekkstang for å fremme sitt livssyn. Det kan vi bare ikke akseptere, sier Yggeset til Budstikka.no.

Lokalavisa har også gjennomført en uoffisiell spørrerunde i bygda. Av de nærmere 30 personene de spurte, ønsket halvparten ikke å svare. Blant de som svarte, mente 13 av 14 at sognepresten burde få slippe til som før på 17. mai.

FAU-leder Kari Gro Simonsen understreker overfor Fritanke.no at dette handler om å skape en 17. maifeiring som inkluderer alle. Da kan ikke enkeltreligioner som kristendommen gies særfordeler.

Hun synes ellers det er merkelig at FAU beskrives som "human-etikere" ettersom et flertall av FAU-representantene er medlemmer av Den norske kirke, inkludert henne selv.

– Dette handler om at fellesarenaer som 17. mai må være inkluderende og livssynsnøytrale. Det handler om dette prinsippet, og ikke om hvilket livssyn den enkelte av oss i FAU måtte ha, sier FAU-lederen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.