Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Konfirmantrollespillet Refugee:

– Feilaktig og slurvete informasjon om Sudan

Konfirmantforelder Janne Bondi Johannessen synes det er svakt at flyktningrollespillet Refugee baserer seg på mangelfull og feilaktig informasjon om Sudan, landet ungdommene skal flykte fra i spillet.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Min datter konfirmerte seg humanistisk nå i vår, og jeg har bare godt å si om seremonien. Derimot er jeg overrasket over informasjonen som ble gitt i forbindelse med flyktningrollespillet Refugee. Etter min mening er dette en spennende måte å lære på. Det jeg reagerer på, er de feilaktige og slurvete opplysningene konfirmantene får om landet de er ment å flykte fra, nemlig Sudan. Det kommer jeg tilbake til nedenfor.

Min reaksjon er begrunnet i humanismens hovedmål:

«Humanismens virkelighetsforståelse, etikk og menneskesyn er basert på fornuft og erfaring, rasjonell og kritisk tenkning, empati og medmenneskelighet.»

Dersom man skal kunne benytte fornuft og rasjonell tenkning, forutsetter det at man har rett kunnskap å bygge på. Dette er det sentrale: Ungdommene må lære å forsikre seg om at den kunnskapen de har, er god nok til å kunne fatte riktige beslutninger. Nettopp derfor er det så overraskende og skuffende at Human-Etisk Forbunds informasjon til konfirmantene er av så lav kvalitet. Konfirmantene må jo få det inntrykket at det ikke er så farlig når det kommer til stykket, siden forbundet selv ikke tar det så nøye. Og det er veldig lett å få øye på manglene i de fem små faktaarkene som konfirmantene blir oppfordret til å lese på Refugee-prosjektets hjemmeside. Her er noen:

1) På geografisiden får man vite at Sudan grenser til ni land. Kartet viser at landet grenser mot Kongo, Uganda og Kenya i sør.

Det er feil! Sudan grenser mot Sør-Sudan. Sør-Sudan ble selvstendig for to år siden (juli 2011). Derfor er ikke grensene slik det blir fremstilt.

Det følger av denne feilen at man ikke vet hvor mye av resten av informasjonen som er riktig, for det kan godt hende at en del av det som står på de andre sidene bare gjelder Sør-Sudan. Her får ungdommene et alvorlig problem når de skal forholde seg til resten av informasjonen.

2) På klimasiden er informasjonen delt i nord og sør, og man vet ikke om det som står om sør, lenger gjelder Sudan, eller om det er Sør-Sudan.

3) Om befolkning står det at siste folketelling (når var den?) viste 15 millioner, mens det beregnede tallet er 30 millioner. Hva skal det bety? Datteren min gjettet på at det betydde hvor mange det var beregnet å være plass til. I Wikipedia står det at det var en folketelling i Sudan i 2008, som viste 30 millioner. Det står også nevnt at en folketelling i 1986 viste 21 millioner. Det må bety at Refugee-prosjektets side har informasjon fra mye lenger tilbake. Det vises forøvrig til en del andre tall fra 1995, noe som er flere år før konfirmantene ble født!

4) Om etnisitet står det at det er ca 600 ulike folkegrupper. Det kunne vært interessant å høre litt om disse. I steden får man vite at 40 prosent er muslimer og arabisk-talende. Men hva med de resterende 60 prosent? Disse får man ikke vite noe om! Er det bare muslimer og arabisk-talende det er verdt å nevne? Hvorfor? Det er forresten pussig at det her står så mye om religion, siden religion har en egen side.

5) Om religion får man vite at for to tredeler er islam hovedreligionen. Det stemmer ikke med de 40 prosent som er nevnt på etnisitetssiden! Så står det litt om hva slags muslimer, og det er tatt med at et stort mindretall tilhører en fundamentalistisk retning. Det betyr at et flertall tilhører en mer moderat retning, men denne ordbruken er ikke benyttet. Til slutt står det at det er stor tilstrømning til kristne kirker pga borgerkrigen, og at mellom 5 og 15 prosent av befolkningen er kristne. Det står også nevnt at i sør er tradisjonelle afrikanske religioner og åndetro mest utbredt, men disse er det ingen informasjon om. (Og sør er kanskje det som er Sør-Sudan i dag?)

På flere av de fem sidene står det referert til borgerkrigen, men denne er det ingen informasjon om. Konfirmantene får ikke vite hvem som deltar, hvor krigen foregår, hva den gjelder, og selvsagt, om det kanskje er den som er årsaken til at landet ble delt i to selvstendige land for to år siden. Det står heller ingenting om landets styresett, folks levekår, landets inntektsgrunnlag, naturressurser eller andre ting.

Hva er det konfirmantene skal tro at de flykter fra?

Jeg synes det er svakt at Human-Etisk Forbund, som nettopp har til hensikt å lære opp ungdommene i kritisk tenkning, serverer et sånt makkverk av mangelfulle og gale opplysninger. Ønsker de at ungdommene ikke skal bry seg så mye om saklig kunnskap? Er det kanskje ikke så farlig siden det handler om et land i Afrika?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...