
HEFs fagsjef Bente Sandvig og den amerikanske biologen og religionskritikeren PZ Myers på operataket. Foto: Arnfinn Pettersen
Bør humanister anerkjenne militærmakt?
På lørdag delte humanistkongressen seg i fire deler. Alle sesjonene belyste kongressens tema humanisme og fred på ulike måter. På kvelden var det festmiddag i operahuset, og i dag ble konferansen avsluttet.
Publisert: 14.08.2011 kl 15:39
Sist oppdatert: 14.08.2011 kl 17:59
I den første parallellsesjonen ble rollen til de internasjonale organisasjonene i fredsskapingsarbeid, diskutert.
Den andre sesjonen diskuterte om det er moralsk forsvarlig for humanister å støtte bruk av militærmakt i visse situasjoner, eller om konsekvent pasifisme er en riktigere innstilling for en humanist.
Den tredje parallellsesjonen handlet om vårt emosjonelle liv, og behovet for humanistiske seremonier.
Den siste parallellsesjonen konsentrerte seg om hvordan humanister skal greie å omsette ord til handling. Denne sesjonen ble holdt av IHEYO - den internasjonale humanistiske ungdomsorganisasjonen, og tok for seg dialogarbeid og og ulike former kreativt konfliktreduserende arbeid.
Søndag: Kamp mot korrupsjon og religiøs undertrykking
I dag, på søndag, har kongressdeltagerne fått med seg et foredrag av Peter Eigen fra Transparency International. Han fortalte om deres kamp mot korrupsjon.
Deretter holdt Taslima Nasrin fra Bangladesh en engasjerende og personlig tale om hennes kamp for likeverd og kvinners rettigheter i et samfunn gjennomsyret av et undertrykkende islamsk tankesett.
Etter Nasrins tale, debatterte Jason Torpy, Baard Thalberg, Lars Gule og Pierre Henri Roy hvordan humanister bør forholde seg til militærtjeneste og væpnet kamp.
Kongressen ble avsluttet med kulturinnslag der blant annet Åse Kleveland sang sangen "Mitt eget land" av Beppe Wolgers.
Fritanke.no kommer tilbake med mer detaljerte rapporter fra kongressen senere.
Se bildeserie fra lørdag og søndag
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Nyheter Vis flere
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.