Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund advarer mot makten KrF får som Stortingets eneste vippeparti, og ber folk melde seg inn.
 Foto: Ill: Egil Nyhus

Human-Etisk Forbund advarer mot makten KrF får som Stortingets eneste vippeparti, og ber folk melde seg inn. Foto: Ill: Egil Nyhus

Advarer mot KrF i ny vervekampanje

Human-Etisk Forbund rekrutterer nye medlemmer ved å profilere seg som en sekulær motmakt til KrF.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.10.2018 kl 11:45

I en ny vervekampanje som ble lansert i går ettermiddag, advarer Human-Etisk Forbund mot den økte innflytelsen KrF kan få når både høyre- og venstresiden frir til dem.

Kampanjen frontes av en tegning av Egil Nyhus. Den framstiller KrF-leder Knut-Arild Hareide i midten med Bibelen høyt hevet, flankert av Ap-leder Jonas Gahr-Støre og Høyre-statsminister Erna Solberg på hver side, i bønn til KrF-lederen.

Human-Etisk Forbund mener ikke noe om KrF bør gå til høyre eller venstre, men advarer om at eventuelle regjeringsforhandlinger kan føre til at KrF får gjennomslag for eksempel for å fjerne adgangen til selvbestemt abort, omkamp om reservasjonsrett for leger eller flertall for å pålegge alle skoler å arrangere skolegudstjenester.

KrF i bekymringsfull maktposisjon

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, forklarer at forbundet ønsker å være synlige i debatten om KrFs veivalg.

– Folk er veldig opptatt av det politiske spillet for tiden, mens det som bekymrer oss, er hvilken politikk KrF kan få gjennomslag uansett hvilken regjering de havner i. Etter at Venstre bestemte seg for å gå i regjering har KrF havnet på vippen. Den gir dem bekymringsfullt stor makt, sier han.

Enger legger til at det er mye i KrFs politikk som også Human-Etisk Forbund kan slutte seg til, men at partiet på en rekke områder bryter fundamentalt med HEFs verdigrunnlag.

– Vi er et livssynsorganisasjon, men vi kjemper også for full likestilling mellom trosretninger og livssyn, samt at stat og religion må holdes tydelig adskilt. Vi er imot at leger skal kunne bruke personlige religiøse overbevisninger til å nekte visse arbeidsoppgaver, og vi støtter kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

– KrF utfordrer vår holdning på alle disse områdene, konstaterer Enger.

Frykter reaksjonær regjering

Han mener dette handler om å forme det Norge vi vil ha i fremtiden.

– KrF-leder Knut Arild Hareide framstiller det som om en Ap/Sp/KrF-regjering blir en sentrumsregjering. Jeg frykter at det kan bli en reaksjonær regjering som skrur klokka tilbake i abortspørsmålet, når det gjelder skolegudstjenester, reservasjonsrett for leger og en rekke andre områder, sier Enger.

I en slik situasjon mener han Human-Etisk Forbund trengs som en motmakt.

– Det er derfor vi ber folk melde seg inn. Det vil styrke oss i denne kampen mot KrFs reaksjonære kristentradisjonelle verdier i en tid der de har fått uforholdsmessig stor politisk makt, understreker generalsekretæren.