Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er ingenting som hindrer kirken å bruke trosopplæringsmidler inn mot skole og barnehage. Det er skolenes ansvar å sette grensene, ifølge Kunnskapsdepartementet.
 Foto: Shutterstock

Det er ingenting som hindrer kirken å bruke trosopplæringsmidler inn mot skole og barnehage. Det er skolenes ansvar å sette grensene, ifølge Kunnskapsdepartementet. Foto: Shutterstock

Kirken kan bruke trosopplæringsmidler mot skole og barnehage

Hvert år får Den norske kirke over 300 millioner til å drive trosopplæring.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2016 kl 19:19

I forbindelse med saken til Magnus og Jessica Svärd som vi skrev om på onsdag, sendte Human-Etisk Forbund i Bergen et brev til Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet og spurte hvilke regler som gjelder for bruk av trosopplæringsmidler i aktiviteter rettet inn mot skole og barnehage.

Forbundet ville vite om kirken har lov til å bruke trosopplæringsmidler til «påskevandinger» og lignende rettet mot KRLE-faget i skolen.

Kulturdepartementet svarer at det ikke er noe i veien for det.

«Formålet med trosopplæringsmidlene og lovverk på området er ikke til hinder for at personale eller materiell fra Den norske kirke brukes i opplegg i regi av skoler eller barnehager», heter det i brevet fra Kulturdepartementet.

Kulturdepartementet slår også fast at det er skolens ansvar å sørge for at undervisningen skjer med respekt for elevene- og foreldrenes religiøse og filosofiske overbevisninger, og at KRLE-undervisningen ikke er forkynnende.

Kunnskapsdepartementet har også svart på henvendelsen fra Human-Etisk Forbund i Bergen, men svaret er ikke annet enn en gjennomgang av vedtatte retningslinjer som allerede er godt kjent.

Når det gjelder spørsmålet om trosopplæringsmidler, henviser de til Kulturdepartementet.

U-dir: Viktig med god informasjon og fritaksrett

Human-Etisk Forbund i Bergen har også sendt et brev til Utdanningsdirektoratet og spurt om det er tillatt, som i Magnus og Jessica Svärds tilfelle, å bruke et opplegg som kirken lokalt vedgår har til hensikt å forkynne og som er utarbeidet av IKO (som står for «Institutt for kristen oppseding»), eller om skolene bør opplyse om dette og legge til rette for fritaksrett og alternativ undervisning.

Human-Etisk Forbund i Bergen minner direktoratet om at IKO er registrert i Brønnøysund-registeret med følgende formål:

«Institutt for Kristen Oppseding skal arbeide for kristen oppdragelse og undervisning i hjem, kirke og samfunn, styrke skolens og barnehagens kristne innhold, legge til rette for et byggende samarbeid mellom opplærings -og oppdragerinstitusjonene og stimulere til pedagogisk innsats på kristen grunn».

Mandag i forrige uke kom svaret fra Utdanningsdirektoratet. De tar ikke stilling til det konkrete tilfellet ved Apeltun skole (Svärd-saken), men presiserer at opplæringen i KRLE ikke skal være forkynnende, og at personer som ikke er tilsatt i undervisningsstilling, ikke skal ha ansvaret for opplæringen.

Utdanningsdirektoratet presiserer videre at skolene må informere godt om aktiviteter elevene skal være med på, og at alle har rett til fritak fra aktiviteter som den enkelte oppfatter som støtende eller krenkende ut fra egen religion eller livssyn.

Utdanningsdirektoratet slår også fast at skoleeier må sikre at foreldrene får informasjon om reglene om fritak og innholdet i opplæringen minst hvert år. Direktoratet beskriver fritaksordningen som en «nødvendig sikkerhetsventil for å unngå konflikter i grenselandet mellom det som fra skolens side ikke anses for å være religionsutøvelse, men som subjektivt kan bli opplevd som det».

Ikke greit å la kirken ta ansvar for opplæringen

Organisasjonssekretær hos Human-Etisk Forbund i Bergen, Stine Willemo Strøm-Andresen, synes det ikke det bør være tillatt for kirken å bruke trosopplæringsmidler inn mot skole og barnehage.

– Hvis man leser om trosopplæring på kirkens egne nettsider, så er det virkelig ikke noe som bør tillates inn i offentlig skole eller barnehage. Det er ren forkynnelse. I tillegg er trosopplæringsmidlene blant annet ment som en kompensasjon for at kirken ikke lenger kan drive trosopplæring gjennom offentlige skoler og barnehager. Og da er det jo merkelig at de skal få lov til det likevel, sier hun.

Ett av svarene fra det offentlige er hun imidlertid fornøyd med. Utdanningsdirektoratet skriver i sitt svar at «personale som ikke er tilsatt i undervisningsstilling, ikke skal ha ansvaret for opplæringen».

– Dette er veldig bra, og noe vi kommer til å bruke videre. Det betyr at en trosopplærer fra kirken ikke kan ta over undervisningen under «påskevandringer», eller at skolen kan overlate ansvaret for KRLE-undervisningen til en kateket som går gjennom Bibelselskapets undervisningsopplegg «Vandring gjennom Bibelen». Begge disse tingene, og mer til, har vi sett eksempler på her i Bergen, sier Strøm-Andresen.

Hun er også fornøyd med at Utdanningsdirektoratet er klar på at det må informeres godt og legges til rette for fritak og alternativ undervisning, noe som ikke skjedde i saken til Magnus og Jessica Svärd.

Hvor står saken nå?

Mer vil skje i saken. Utdanningsdirektoratet har nå sendt saken til Fylkesmannen i Hordaland for uttalelse.

I tillegg ligger klagesaken til Magnus og Jessica Svärd til behandling i Bergen kommune. Ankeinstans her er Fylkesmannen i Hordaland. Saken havner dermed på fylkesmannens bord fra to retninger.

Fritanke.no vil følge saken videre.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus