Full støtte til Humanistskolen fra Ørstavik

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er ikke i tvil. Kunnskapsdepartementet bryter loven når de nekter å behandle søknaden fra Humanistskolen på linje med de søknadene fra de religiøse skolene. FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen/LDO

Full støtte til Humanistskolen fra Ørstavik

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er klar i sin konklusjon. Kunnskapsdepartementet bryter loven når de nekter å vurdere Humanistskolens søknad.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2013 kl 11:13

Se bildet større

Ole Martin Moen er svært fornøyd med støtte fra LDO, og frykter at dette har vært en politisk styrt trenering fra avtroppende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). FOTO: Wikipedia

I en uttalelse publisert 8. oktober gir Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) Kunnskapsdepartementet frist til 18. november på å svare om de nå vil vurdere Humanistskolens søknad på linje med søknadene til religiøse privatskoler. Dette har Kunnskapsdepartementet så langt nektet å gjøre fordi Humanistskolen ikke er «religiøs», noe som kreves for at staten skal kunne godkjenne en privatskole som støtteberettiget.

– Kunnskapsdepartementet har handlet i strid med diskrimineringsloven § 4 andre ledd ved ikke å vurdere Humanistskolens søknad om godkjenning etter privatskoleloven, heter det i den knusende uttalelsen fra LDO.

Alle mot Kunnskapsdepartementet

I mai 2013 konkluderte Lovavdelingen i Justisdepartementet på samme måte. De ga Humanistkolen full støtte og konkluderte med at det er usaklig diskriminering av Kunnskapsdepartementet å nekte likebehandling mellom Humanistskolen og religiøse privatskoler.

Både Lovavdelingen og LDO viser til nasjonale og internasjonale lovformuleringer som legger klare føringer om at religiøse og ikke-religiøse/sekulære livssyn må likebehandles. Norge har rett i slett ikke lov til å nekte. Det vil være et brudd med diskrimineringsloven og internasjonale menneskerettighetskonvensjoner, slås det fast.

Samme klare beskjed fikk Fritanke.no da vi snakket med menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen om saken i november 2011. Også Stålsett-utvalget er klare i sin holdning til at diskrimineringen av Humanistskolen er usaklig. Videre har professor Per Magne Aadnanes og menneskerettighetsadvokat Lorentz Stavrum gitt uttrykk for det samme.

Human-Etisk Forbund har gått ut med entydig støtte til Humanistskolens rett til å få søknaden sin behandlet på linje med de religiøse skolene, til tross for at forbundet «er en varm forsvarer for fellesskolen» og ikke er involvert i oppstarten av Humanistskolen på noen måte. Les mer her.

Håper på oppstart neste høst

Rektor ved Humanistskolen, Ole Martin Moen, er svært fornøyd med den entydige støtten fra Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

– Dette er veldig bra. Det hadde selvsagt vært gøy å kreve ministerens hode på et fat, men hun går jo av i dag så det trenger jeg jo ikke, sier han.

Moen er ikke overrasket over at LDO støtter dem, men gleder seg over at uttalelsen er så klar.

– Det har jo aldri vært noen tvil om at vi har blitt diskriminert, så jeg visste de ville støtte oss. Men jeg er likevel glad for at uttalelsen er så entydig, uten forbehold, sier han.

Frykter politisk motivert trenering

Moen understeker at Kunnskapsdepartementet nå står alene i å hevde at privatskolelovens begrep "religion" utelukker ikke-religiøse/sekulære livssyn.

– Departementet har bare slått opp ordet "religion" i bokmålsordboka og basert seg på det. Det holder selvsagt ikke, noe vi har fått ettertrykkelig demonstrert nok en gang, sier han.

– Tror du det ligger noe politisk bak dette; kan det tenkes at avtroppende kunnskapsminister Kristin Halvorsen og SV har trenert denne saken med vilje?

– Jeg frykter det, dessverre. Man tenker jo gjerne at Norge er et land der alle, uansett politisk farge, opptrer ryddig i forhold til lovverk og folkerett. Men her synes jeg dessverre det virker som om Halvorsen har trenert saken med vilje. Departementet har siden Lovavdelingens vurdering fastholdt at det fortsatt er noen "prinsipielle spørsmål" som må avklares, selv om Lovavdelingen faktisk avklarte alt. Det er veldig merkelig, sier Moen.

Han har stor tiltro til at den påtroppende kunnskapsministeren, Torbjørn Røe Isaksen (H), vil rydde opp i denne saken, slik at Humanistskolen kan starte opp allerede til neste høst.

– Det skal jo normalt ikke ha noe å si hvilken politisk farge ministeren har når det gjelder saker som er klart regulert i lovverk og konvensjoner. Likevel tror jeg det blir lettere å få dette gjennom med et parti som har en litt mer positivt syn på privatskoler enn SV, sier han.

Vurderer søksmål

Ole Martin Moen forteller også at han og Humanistskolen vurderer å saksøke staten for usaklig trenering og diskriminering i saken.

– Skolen har blitt diskriminert i tre år, og vi vurderer nå søksmål. De som først og fremst er blitt rammet av diskrimineringen er barn og foreldre som har gått glipp av muligheten til å få en utdanning tuftet på et humanistisk livssyn. Dersom vi vinner frem med søksmålet, vil vi bruke pengene til å drive skolen helt uten foreldrebetaling. Slik kommer pengene humanistiske foreldre og barn til gode, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Human-Etisk Forbund inviterer til møte om sosial kontroll i innvandrermiljø

Akin Düzakin i Oslo HEF mener forbundet bør engasjere seg mer for ungdom med muslimsk bakgrunn. – Den sosiale kontrollen har blitt mye verre siden jeg var ung, sier han.

Krf vil ha gudstjenestetvang for skoler

– Hvorfor står Krf fast på at elevene skal ha fritaksrett? Den logiske følgen av argumentene deres er å innføre obligatorisk gudstjeneste for alle, mener HEFs styrerepresentant Christian Lomsdalen.

Lever en personlig høringsuttalelse om tro og livssyn på 1-2-3

Vil du påvirke den nye loven om tros- og livssynssamfunn? Fyll ut et spørreskjema.

 
Tidligere medarbeider hardt ut mot Rasjonalitet

– De har gravd seg ned til halsen i hyllesten de får fra de verste folka på internett, sier Jan Schjetne. Han får støtte av Gunnar Tjomlid. Morten Guldberg fra Rasjonalitet stiller seg uforstående til kritikken.

Staten taper over 180 millioner hvert år på at alternativbransjen ikke betaler moms

Vi har regnet ut hvor mye alternativbransjens momsunntak er verdt.

Ville du ha gitt lommeboka di til denne mannen?

I helga arrangeres det et stort gratis kristent stevne i Oslo Spektrum med en kontroversiell predikant. Levi Fragell oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.