Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
«Da jeg startet i denne organisasjonen kunne man kanskje tro at den som skulle lede Humanistisk Ungdom i 2019 kunne lene seg litt tilbake. Men nå som KrF kan bestemme over kvinners kropper og skoleelever må gå i kirka, fordi Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg tror på gud, ser det ikke ut som jeg trenger å finne fram godstolen likevel.» Øistein Sommerfeldt Lysne (i midten) er ny leder i Humanistisk Ungdom, med seg får han Rebecca Ponce (t.v.) som politisk nestleder og Victoria Opheim Galåen som organisatorisk nestleder.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

«Da jeg startet i denne organisasjonen kunne man kanskje tro at den som skulle lede Humanistisk Ungdom i 2019 kunne lene seg litt tilbake. Men nå som KrF kan bestemme over kvinners kropper og skoleelever må gå i kirka, fordi Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg tror på gud, ser det ikke ut som jeg trenger å finne fram godstolen likevel.» Øistein Sommerfeldt Lysne (i midten) er ny leder i Humanistisk Ungdom, med seg får han Rebecca Ponce (t.v.) som politisk nestleder og Victoria Opheim Galåen som organisatorisk nestleder. Foto: Aslaug Olette Klausen

Humanistisk Ungdoms landsmøte:

Vil ta statsstøtten fra trossamfunn som «helbreder» homofili

Helgens landsmøte i Humanistisk Ungdom har valgt ny ledertrio og meislet politikk for det neste åre. Blant vedtakene er at ungdomsorganisasjonen vil ta støtten fra trossamfunn som driver eller oppfordrer til «omvendingsterapi» av homofile.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2019 kl 15:12

I helgen arrangerte Humanistisk (HU) sitt 12. årsmøte. 37 delegater og varadelegater fra 12 ulike lokallag fra Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon var samlet på Tonsenhagen skole i Oslo.

Vil begrense religiøs moralisme

Blant sakene vedtatt på ungdommens landsmøte, var ny skoleplattform for 2019–2021. Her har det ifølge en pressemelding fra HU ikke skjedd store endringer. To av HUs skolepolitiske kulepunkter er at skolens seksualundervisning ikke må være heteronormativ og heller ikke fremmedgjøre andre legninger, HU ønsker en ny og mer inkluderende undervisning på dette området; og at religiøse privatskoler skal fratas statsstøtte.

– Religiøse privatskoler gir unge et skjevt bilde av verden, og har gjentatte ganger vist seg å blande inn religiøs moralisme i flere fag. Det finnes for eksempel tilfeller hvor seksualundervisning har blitt holdt tilbake og tilfeller hvor skapelsesteorien blir lagt fram som god fisk, sier HUs nye leder, Øistein Sommerfeldt Lysne (22), ifølge pressemeldingen.

Nei til omvendelsesterapi

I en politisk uttalelse tok HU også avstand fra omvendelsesterapi og går inn for at tros- og livssynssamfunn som driver med «omvendelsesterapi» av LHBT-personer skal miste statsstøtten.

I tillegg kom landsmøtet med en uttalelse om Den norske kirke «spøkelsesmedlemmer»: HU mener at alle medlemmer i Den norske kirke må aktivt bekrefte sitt medlemskap. Organisasjonen går hardt ut mot at man kan meldes inn i et trossamfunn ved dåp og aldri trenger å bli påminnet medlemskapet siden.

Nye tillitsvalgte

Landsmøtet valgte også nytt sentralstyre. Som eneste kandidat ble nåværende politisk nestleder, Øistein Sommerfeldt Lysne, valgt som ny leder etter Kristoffer Stokkeland. Med seg i ledelsen får han han Rebecca Ponce (20) som ny politisk nestleder og Victoria Opheim Galåen (17) som ny organisatorisk nestleder. Ellers er det stor utskiftning i Sentralstyret. Bare to av styremedlemmene fra siste periode, Stine Tuastad og Iver Daaland Åse, fortsetter, mens hele seks stykker er nye: De er Lydia Lindgren, Hans Christian Knudsen, Sina Inngjerdingen, Vestein Lauritzen, Sofie Takvam og Daniella Widerøe.

Den nyvalgte lederen er ikke redd for hvordan det skal gå med et så ferskt styre.

– Jeg har fått med meg en engasjert gjeng som alle har gjort fantastiske jobber i lokallagene sine. Jeg har ingen tvil om at dette blir et knallbra styre.

Nøkkelord