Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Solidaritetsaksjonen finner sted utenfor Islamic Cultural Centre, Tøyenbekken 24, i Oslo fredag.
 Foto: STL

Solidaritetsaksjonen finner sted utenfor Islamic Cultural Centre, Tøyenbekken 24, i Oslo fredag. Foto: STL

#Tryggibønn

– Vi stiller opp for hverandre

– Vi er alle norske, og vi stiller opp for hverandre. Det er det viktig å gjøre, sier Bente Sandvig, spesialrådgiver i Human-Etisk Forbund. Fredag markerer tros- og livssynssamfunnene støtte til muslimer etter terrorangrepet i New Zealand.

Publisert:

Førstkommende fredag kl. 14.00 arrangerer tros- og livssynssamfunn i Norge en markering utenfor Islamic Cultural Centre-moskeen i Oslo.

De brutale terrorangrepene mot muslimer samlet til bønn i New Zealand sist fredag viser at det å kunne praktisere sin tro eller sitt livssyn i fred dessverre ikke er noen selvfølge. Tros- og livssynssamfunnene i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) ønsker aktivt å demonstrere at vi står sammen om retten til å være troende, eller ikke-troende, i trygghet, melder STL i en pressemelding.

– Vi er veldig glad for denne støtten, sier imam Senaid Kobilica fra Det Islamske Fellesskap i Bosnia og Hercegovina i meldingen.

Kobilica er leder av Muslimsk Dialognettverk Norge, som ble tatt opp som medlemmer i STL i februar i år.

Samhold når truet

Generalsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys, mener det er viktig at tros- og livssynssamfunnene i STL viser samhold når retten til trygt å kunne utøve ens religion eller livssyn er truet.

– Terrorangrepene i New Zealand er et eksempel på hva fordommer og hat mot muslimer kan lede til. Vi ønsker å ta vare på våre muslimer, og gjennom #tryggibønn-aksjonen signaliserer vi at norske tros- og livssynssamfunn står sammen når en av oss opplever seg truet. I det livssynsåpne samfunnet vi skal ha her i Norge skal alle kunne utøve sin tro uten frykt, sier Joys i meldingen.

Aksjonen vil bestå av en hilsen til norske muslimer, avholdt av biskop Bernt Eidsvig fra Oslo katolske bispedømme, på vegne av norske tros- og livssynssamfunn. Deretter vil muslimene ønskes velkommen av de fremmøtte når de kommer ut av moskeen etter fredagsbønnen.

– Vi er alle norske, og vi stiller opp for hverandre. Det er det viktig å gjøre, sier Bente Sandvig, spesialrådgiver i Human-Etisk Forbund og mangeårige representant fra forbundet i STL.

Hun viser blant annet til at da synagoger ble beskutt og utsatt for hærverk, slo muslimske ungdommer fredsring rundt synagogen i Oslo

Bred deltagelse

Program for solidaritetsaksjonen:

  • 13.45: Oppmøte ved ICC moskeen ved Tøyenbekken 24 i Oslo.
  • 14.00: Bernt Eidsvig holder en hilsen på vegne av tros- og livssynssamfunnene i STL.
  • 14.30: Muslimene ønskes velkommen etter fredagsbønnen.

Ulike lokale dialoggrupper avholder tilsvarende solidaritetsarrangementer i flere norske byer.

STL representerer bredden av norske tros- og livssynssamfunn. Følgende femten organisasjoner, som til sammen har nærmere fire millioner medlemmer, vil være representert på solidaritetsaksjonen: Ahmadiyya Muslim Jamaat Norge, Bahá'í-samfunnet i Norge, Buddhistforbundet, Den katolske kirke i Norge, Den norske kirke, Det mosaiske trossamfunn, Gurduara Sri Nanak Dev Ji, Holistisk Forbund, Human-Etisk Forbund, Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, Kristensamfunnet, Muslimsk Dialognettverk Norge, Norges Hindu Kultursenter, Norges Kristne Råd og Sanatan Mandir Sabha.