Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Ahmadiyya Muslim Jama´at Norges moské på Furuset i Oslo. Foto: Furusetmoskeen

Ahmadiyya-muslimer er nå fullverdige medlemmer i STL – sammen med sunni-muslimer

Etter et år med observatørstatus, er den norske Ahmadiyya-menigheten og Muslimsk Dialognettverk Norge nå enstemmig godkjent som fullverdige medlemmer i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2019 kl 15:46

For et år siden meldte vi at Ahmadiyya Muslim Jama´at Norge og Muslimsk Dialognettverk Norge var tatt opp som medlemmer i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). Den gang fikk de imidlertid ikke fullverdig medlemsstatus. Gjennom 2018 har de to organisasjonene hatt observatørstatus – det vil si møte- og talerett, men ikke stemmerett. Det fikk de på mandagens årsmøte i STL.

I en pressemelding sier generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i STL at hun er glad for medlemstilveksten og ønsker Ahmadiyya Muslim Jama´at Norge og Muslimsk Dialognettverk Norge velkommen til STL.

– STL har som mål å favne mangfoldet i det norske tros- og livssynslandskapet. At Muslimsk Dialognettverk Norge og ahmadiyyaene nå er inkludert i rådet er med på å styrke denne målsettingen.

Historisk

Det var først etter at den muslimske paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN) tok pause fra STL i 2017, at det ble aktuelt for Ahmadiyya-menigheten å søke opptak i samarbeidsorganisasjonen. Etter hva Fri tanke har forstått, har motvilje fra IRN gjort at de ikke har søkt tidligere, siden opptak til STL bare kan skje om alle medlemsorganisasjoner stemmer ja.

Hva skyldtes motviljen fra IRN? Det bunner i teologiske uenigheter mellom ahmadiyya-muslimer på den ene siden, og det store flertallet av sunni og shia-muslimer på den andre. For om sunni og shia-muslimer er uenige om mye, men de er enige om at islam defineres ved troen på én Gud og at Muhammed er hans siste profet. Mens ahmadiyya-muslimer har i sin teologi at det kom en profet etter Muhammed, nemlig Mirza Ghulam Ahmad (1835–1908).

Derfor vil ikke andre muslimer akseptere ahmadiyya-muslimer som muslimer, og flere steder i den muslimske verden er de derfor forfulgt på grunn av sin tro.

Fellesskap, ikke godkjenning av teologi

Etter opptaket i fjor, fortalte Joys i STL at det hadde vært samtaler i forkant av at de to trossamfunnene ble tatt opp som medlemmer med møte- og talerett.

– Vi har vært tydelig på at vi er et fellesskap for alle, og at vi ikke vurderer teologi. Det å bli med i STL kan ikke på noen måte sees på som en anerkjennelse av at man har «riktig teologi». Både Muslimsk dialognettverk og Ahmadiyya-muslimene er innforstått med dette og ønsker å være med. STL er et sekulært prosjekt som jobber med handlingsrommet for og konsekvensene av tro og livssyn i vårt samfunn, presiserte hun den gang.

Den nye muslimske fellesorganisasjonen for moskeene som brøt med Islamsk Råd Norge (IRN) i 2017, Muslimsk Dialognettverk Norge, har en annen holdning til ahmadiyyaene enn IRN.

– Vi har hele tiden sagt at ahmadiyya bør være med i STL, og vi gleder oss til å samarbeide med dem, sa Basim Ghozlan fra MDN til Fri tanke i fjor.

Han bekreftet at MDN ikke ser på ahmadiyya som muslimer.

– Det er en teologisk uenighet her. De kan ikke bli med i vår organisasjon, men vi har selvsagt ingen problemer med å anerkjenne dem som et trossamfunn uavhengig av islam, sa Ghozlan den gang.

Faisal Suhel fra Ahmadiyya Muslim Jama´at Norge og Yasmine F. Angell Morchid fra MDN gleder seg til å samarbeide videre i STL. Foto: Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

Gleder seg til å være fullverdige medlemmer

På mandagens årsmøte representerte Faisal Suhel ahmadiyyaene.

– Det er jo veldig fint. Vi har vært observatører lenge så det skal bli godt å være fullverdige medlemmer av rådet, sier Suhel ifølge STLs pressemelding.

Mens Yasmine F. Angell Morchid var en av MDNs representanter på møtet. Hun forteller at hun ser positivt på at MDN nå er medlemmer og kan bidra til det mangfoldige samfunnet i fremtiden.

STL teller nå 15 medlemssamfunn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...