Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Drammen i høstregn. Hvis ikke kommunen snart gjør noe med bevilgningene til kirken, kan det bli smått med kommunale kulturaktiviteter for barn når høstmørket og regnet setter inn.
 Foto: Even Gran

Drammen i høstregn. Hvis ikke kommunen snart gjør noe med bevilgningene til kirken, kan det bli smått med kommunale kulturaktiviteter for barn når høstmørket og regnet setter inn. Foto: Even Gran

Drammen kan tvinges til kirkekutt:

Tro og livssyn spiser opp kulturbudsjettet

Stadig færre kirkemedlemmer kombinert med stadig flere medlemmer i andre tros- og livssynssamfunn, er i ferd med å bli veldig dyrt for Drammen kommune.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2013 kl 17:06

Så sent som i 2008 hadde Den norske kirke 70 prosent av innbyggerne i Drammen kommune som medlemmer. Nå, bare fem år senere, er dette tallet sunket til 63,8 prosent. Dette er en reduksjon på rundt 300 medlemmer i året. Samtidig øker medlemstallet i tros- og livssynssamfunn utenfor statskirken omtrent i samme takt.

Dette er i ferd med å bli veldig dyrt for kommunen. Loven sier at tros- og livssynssamfunn utenfor statskirken skal ha like mye pr. medlem som Den norske kirke får pr. medlem. Derfor, hvis kommunen opprettholder bevilgningen til kirken uansett hvor mange medlemmer de mister, vil summen pr. hode øke, noe som igjen må kompenseres overfor de andre. Man trenger ikke å være matematiker for å forstå at dette gir en eksponensiell utgiftsvekst.

Nå har Drammen kommet til at dette ikke kan fortsette. Kommunen har allerede antydet at de er nødt til å kutte bevilgningene til kirken når de mister medlemmer.

I en flerkulturell kommune som Drammen merkes selvsagt dette trykket sterkere enn i kommuner med høyere kirkemedlemsandel og færre medlemmer andre steder.

Kulturbudsjettet spises opp

Et annet poeng er at tros- og livssynsområdet i Drammen, inkludert Den norske kirke, hører inn under kulturfeltet. Drammen kommune har rammefinansiering. Det vil si at hele kulturområdet får en fast prosentandel av totalbudsjettet. Dermed kan det bli veldig lite penger igjen til andre kulturtiltak, hvis kommunen ikke setter bremsene på.

– Hvis dette fortsetter, og vi ikke reduserer bevilgningene til kirken, risikerer vi at tros- og livssynsområdet, med dagens kompensatoriske tildelingsmodell, spiser opp hele kulturbudsjettet, sier kommunaldirektør for kultur i Drammen kommune, Kari Høyer, til Fritanke.no.

Hun avviser at det er aktuelt å øke rammen til kulturområdet for å kompensere for dette. De pengene måtte isåfall taes fra andre ting, som skole og eldreomsorg.

Tre strategier å velge mellom

Kari Høyer og rådmannen foreslår nå tre alternative strategier for politikerne i Drammen, i kommunebudsjettet som legges fram den 5. november.

  • Å la Den norske kirke ha samme ramme som før, inflasjonsjustert. Det vil føre til økte bevilgninger til tros- og livssynsområdet, ettersom Den norske kirke har mistet medlemmer siden sist, og de andre har fått flere.
  • Å la tros- og livssynsområdet, inkludert statskirken, får det samme kronebeløpet som i fjor. Det vil innebære reduserte bevilgninger til Den norske kirke, siden de har mistet medlemmer siden i fjor og de andre har fått flere.
  • Å justere ned pengebruken til tros- og livssynsområdet til 2010- eller 2008-nivå i kronebeløp. Dette vil innebære en enda større kutt til Den norske kirke, men samtidig mer penger til andre ting på kulturområdet.

Kommunaldirektør Kari Høyer vil ikke avsløre overfor Fritanke.no hva slags alternativ de kommer til å anbefale, ettersom dette fortsatt er i en intern prosess i kommunen.

– Budsjettforslaget fra rådmannen legges fram den 5.11. Da vil det bli offentliggjort hva administrasjonen går inn for. Så blir det opp til politikerne å avgjøre saken, sier Høyer.

Tredobling siden 1995

Tildelingsmodellen til tros- og livssynssamfunn, i kombinasjon med synkende kirkemedlemstall og økte medlemstall hos de andre, gjør seg utslag i sterkt økende bevilgninger til tro og livssyn både på riksplan og i mange av landets kommuner.

Siden 1995 har de offentlige utgiftene til tros- og livssynssektoren mer enn tredoblet seg.

– Politikerne må etterhvert ta inn over seg at bevilgningene til Den norske kirke er nødt til å justeres i tråd med antall medlemmer. Dagens tildelingsmodell er utformet i et samfunn der statskirken var nærmest enerådende, sa generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, til Fritanke.no i mars i år.

Foregangskommune

Drammen kommune er en foregangskommune når det gjelder livssynspolitikk. I fjor la de fram en omfattende rapport, der ideen om å kutte kirkebevligninger ved nedgang i antall medlemmer var en viktig del. Human-Etisk Forbund har rost Drammen for arbeidet de har gjort.

Les mer om rapporten her.

Fritanke.no vil følge denne saken videre.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus