Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Inger-Johanne Slaatta: Humanistisk konfirmasjon - ikke plass til alle?

Fri Tanke nr. 2-2006 har et innlegg under overskriften «Human-Etisk Forbund ? ikke plass til alle». I dette innlegget redegjør foresatte til en ungdom...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2006 kl 09:31

Fri Tanke nr. 2-2006 har et innlegg under overskriften «Human-Etisk Forbund ? ikke plass til alle». I dette innlegget redegjør foresatte til en ungdom som ble påmeldt til Borgerlig konfirmasjon for sin negative erfaring med forbundet. Gutten hadde behov for særskilt tilrettelegging på grunn av funksjonshemming. Det konstateres altså at det ikke er plass til alle, og at det etter deres vurdering bare er plass til de «normale». I dette tilfellet ble det tatt skritt for å tilrettelegge, men en kommunikasjonssvikt hos arrangørene oppsto, og dette gikk dessverre utover gutten og hans familie. Dette er beklaget fra arrangørens side - selvsagt. Jeg går ikke dypere inn i dette tilfellet, men kan orientere på mer generelt grunnlag om hvordan forbundet stiller seg til de utfordringene tilrettelegging for konfirmanter med særskilte behov gir. For det er ikke riktig at Humanistisk konfirmasjon ikke har plass til ungdom som ikke passer inn i en mal. «Det er overraskende at Human-Etisk Forbund ikke har et program for, og erfaring med konfirmasjon av funksjonshemmede» skriver de foresatte i innlegget. Til det er å si at det ikke kan sluttes fra det spesielle til det generelle når det gjelder erfaring. At forbundet ikke har et program for funksjonshemmede er riktig, men hensyntaken til individuelle behov forsøker vi å ivareta så langt vi kan. Noen av våre lag har over tid opparbeidet seg mye erfaring med tilrettelegging, andre har liten erfaring.

Det er viktig å huske at det er frivillige medarbeidere med svært ulik bakgrunn som gjør jobben som kursledere på sin fritid, og det er i hovedsak frivillige som er arrangører. Å ha spesialkompetanse innen pedagogikk eller i å håndtere ungdommer med ulike funksjonshemminger kan vi ikke regne med, for det er ikke realistisk for en frivillig organisasjon. Derimot tilstreber HEF god opplæring til alle kursledere, men må konsentrere dette om det «normale» møtet mellom kursleder og en relativt stor ungdomsgruppe. Da gjenstår det å lage særskilte avtaler for «særskilte» konfirmanter i utstrakt samarbeid med de foresatte. Dette gjøres for mange konfirmanter hvert år - over hele landet. Når kurs og seremoni er gjennomført, på mer eller mindre tradisjonelt vis, er vår erfaring med tilbakemeldinger fra foresatte at deres ungdom har opplevd dette som fint og at ordningen som ble valgt var god for konfirmant og foresatte. Det feiles fra vår side, og det beklages. Men vi feiler ikke hele tiden. HEF ønsker å være inkluderende og utøve humanisme i praksis. Nettopp derfor oppfordres foresatte i påmelding til Humanistisk konfirmasjon til å opplyse om disse «særskilthetene» som må tas hensyn til.

Inger-Johanne Slaatta,
Rådgiver Humanistisk konfirmasjon

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.