Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Sophie Lancaster ble ble drept fordi hun tilhørte goth-kulturen og så annerledes ut. Nå jobber moren på heltid mot hatkriminalitet.

Drept fordi hun så annerledes ut

I 2007 ble 21 år gamle Sophie Lancaster mishandlet til døde av en guttegjeng fordi hun var en del av goth-kulturen. Fritanke.no møtte moren hennes i Romania. (31.5.2013)

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2013 kl 15:31

Natten mellom den 10. og den 11. august 2007 ble Sophie Lancaster og kjæresten hennes Robert Maltby angrepet av en guttegjeng på vei hjem, i en park i den nord-engelske småbyen Bacup. Guttene angrep først kjæresten Robert, men da Sophie styrtet til for å hjelpe, ble hun også angrepet. To uker senere døde Sophie av skadene. Kjæresten Robert overlevde.

– Ansiktet og hodet hennes var ikke til å kjenne igjen. De kan ikke ha gjort annet enn å tråkke og sparke på hodet hennes. Resten av kroppen var uskadet, forteller Sophies mor, Sylvia Lancaster.

Hun var invitert til Romania i forbindelse med den internasjonale humanistkonferansen i Bucuresti sist helg.

– Sophies ble drept for en grunn, og det var fordi hun så annerledes ut. Hun og kjæresten var gothere. Sophie hadde dreads, piercinger, tatoveringer, svart sminke, miniskjørt og nettingstrømper med store hull. Det var tydeligvis veldig provoserende for guttegjengen i 15.-16-årsalderen, sier hun.

Dette var hatkriminalitet

Sylvia Lancaster forteller om kampen for å få drapet på datteren klassifisert som hatkriminalitet. En slik klassifisering fører nemlig til strengere straff. Politiet ville først ikke tiltale guttene for hatkriminalitet fordi de mente drapet ikke tilfredsstilte kriteriene for dette (hets mot seksuell legning, hudfarge eller religion, blant annet).

Da bestemte moren seg for å gjort noe med loven.

– Det er opplagt at de ble angrepet fordi de så annerledes ut. Det var den entydige konklusjonen til politiet. Det var opplagt hatkriminalitet. Angrepet var helt uprovosert, forteller Sylvia Lancaster.

Etter hvert fikk hun medhold i at hets og trakassering mot subkulturer også måtte regnes som hatkriminalitet. Guttene ble dømt til lange fengselsstraffer, selv om moren mener noen av dem slapp for billig unna.

– En av dem tilstod den dagen rettssaken begynte og fikk en stor strafferabatt. Det likte jeg ikke, sier hun.

Drapet og den påfølgende rettssaken fikk svært stor og riksdekkende oppmerksomhet i Storbritannia. Sylvia Lancaster var i møter med tidligere statsminister Gordon Brown og justisminister Jack Straw. Hun sitter nå i regjeringens “Hate Crime Advisory Board».

Les mer om drapet på Sophie Lancaster på Wikipedia.

Bruker datterens død til å bekjempe intoleranse

Etter datterens død har moren stiftet organisasjonen Sophie Lancaster Foundation. Målet er å bekjempe hatkriminalitet, fremme toleranse og forsvare retten til å være annerledes.

Organisasjonen har vokst seg stor. De har i dag råd til å ha to personer ansatt på heltid, og er også i ferd med å spre seg til flere land, blant annet til Russland, Romania og Mexico. Sylvia Lancaster har knyttet kontakter til en rekke kjendiser som Vivienne Westwood, Courtney Love, Adam Ant og Boy George. De markedsfører seg spesielt ved å arrangere konserter og andre tilstelninger i Sophies navn. Det er også mulig å kjøpe t-skjorter og en lang rekke promo-produkter med Sophie-logo.

Organisasjonens slagord er bygget på forbokstavene i Sophies navn: Stamp Out Prejudice, Hatred and Ignorance Everywhere. Ikke overraskende er goth-miljøet sterke støttespillere.

– Vi vil ikke at Sophie skal ha dødd forgjeves. Målet er å få mer toleranse i samfunnet. Vi må akseptere at folk er ulike. Ingen skal bli drept på grunn av hvordan de ser ut, sier Sylvia Lancaster.

Brukes i sminkemarkedsføring

Den kanskje viktigste sponsoren til Sophie Lancaster Foundation er sminkemerket Illamasqua. De markedsfører seg spesielt mot goth-miljøet, der tung sminke inngår som en del av uttrykket.

Sylvia Lancaster synes ikke dette er problematisk.

– Uten støtten fra Illamasqua hadde vi aldri greid å utvikle oss og fått den oppmerksomheten vi har fått. De har hjulpet oss med grafisk design, markedsføring og pr-arbeid. Vi hadde aldri greid oss uten dem. Selvsagt bruker de Sophies sak for å markedsføre seg, men det er uproblematisk så lenge vi får oppmerksomhet om en viktig sak. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Lancaster til Fritanke.no.

Black Cat Campaign

Som nevnt har Sophie Lancaster Foundation spredt seg også til Romania. Det er den rumenske humanisten Remus Cernea som har tatt med seg konseptet østover. Kampanjen er tett knyttet til den rumenske humanistbevegelsen. Navnet på den rumenske avleggeren er Black Cat Campaign.

– Målet vårt er å øke aksepten for annerledeshet i Romania. Vi sliter med svært fordømmende holdninger til homofili, transseksualitet og subkulturer. Det prøver vi å gjøre noe med her, på samme måten som Sophie Lancaster Foundation jobber i Storbritannia, sier Remus Cernea.

Samleside med pressedekning av drapet på Sophie Lancaster og den påfølgende rettssaken.

Nøkkelord