Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Omskjæring av guttebarn

Arne Tumyr minner om at HEFs landsmøte ikke ønsket noe forbud mot omskjæring i 1999.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2018 kl 10:57

Det er med undring undertegnede leser i «Fri tanke» at «Human-Etisk Forbund berømmer vedtakene fra FrPs landsmøte i 2017 og SVs landsstyre i april 2018 om et forbud mot rituell omskjæring av guttebarn».

Samtidig fremheves det at forbundet går inn for lovforbud mot omskjæring – og at det er i samsvar med tidligere vedtak i 2012. Det forties at denne saken ble behandlet på HEFs landsmøte for snart 20 år siden, nærmere presisert i Sandefjord i 1999. Da var det et samlet landsmøte som gikk imot mitt forslag om forbud mot omskjæring av guttebarn, et forslag som innholdsmessig er det samme som nå er vedtatt.

Mens HEF begrunner vedtaket ved bl. a. å henvise til barnevernkonvensjonen, skrev saksbehandler Bente Sandvig i 1999 at det var vanskelig å finne belegg for at omskjæring var i strid med barnevernkommisjonen. For riktig å fremstille mitt forslag som avskyelig, lot saksbehandleren landsmøtet få vite: «Til nå er regimene til Hitler og Stalin de eneste som har forbudt omskjæring av guttebarn.» Sandvig klasket til med følgende anbefaling til landsmøtet: «Slik administrasjonen oppfatter det, er dette ikke en sak HEF bør engasjere seg i.»

Refleksjonene gjør seg selv.

Arne Tumyr

Bente Sandvig har fått tilbud om samtidig tilsvar, men ønsker ikke å kommentere saken.

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.