Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Dramatisk voldsbølgesjokk:

Omfattende kristenforfølgelse i Skottland!

"Kristne diskrimineres mest i Europa, mer utsatt enn jøder og muslimer", melder Vårt Land. "95 prosent av religiøs motivert vold i Skottland er rettet mot kristne", melder ny rapport. Knut Anders Berg ser nærmere på saken.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2012 kl 15:32

I påsken, publisert den 7. april, kunne avisen Vårt Land melde at ”Kristne diskrimineres mest i Europa. Isoleres sosialt og politisk. Er mer utsatt enn jøder og muslimer."

Dette høres jo ille ut, og jeg leser videre: ”Undersøkelsen viser at 95 prosent av alle antireligiøse, voldelige overgrep begått i Skottland, var mot kristne”.

Da begynner en alarm å kime hos meg, og jeg gnir mine to hjerneceller sammen. Jeg er ingen skottlandsekspert, men har en viss allmennkunnskap om landet. Av og til leser jeg i engelske og skotske aviser på papir og på nettet, og gjennom en langvarig sympati for fotballaget Partick Thistle, ”The team for agnostics and masochists”, kan jeg til og med litt om skotsk fotball.

Men denne intense, voldelige kristenforfølgelsen som tydeligvis herjer landet, den var ny for meg. Har det regjerende Skotske Nasjonalistpartiet begynt å kaste de kristne til løvene, uten at en kritisk engelsk presse omtaler saken?

Fuktige fotballoppgjør med historisk sus

Vårt Lands alarmerende nyheter bygger på en 33 siders rapport fra ”Observatory on Intolerance and discrimination against Christians in Europe” (OIADACIE), hvor det står (min oversettelse) ”En rapport fra den skotske regjering avslører i november 2011 at 95 prosent av religiøst motivert vold er rettet mot kristne. I 2010 og 2011 ble det rapportert 693 kriminalsaker med religiøst motivert vold. 58 prosent av disse rammet katolikker, 37 protestanter protestanter, 2,3 prosent jøder og 2,1 prosent muslimer.”

Da jeg klikket meg inn på den skotske regjeringsrapporten- som var å finne inne i OIADACIEs 33 sider lange rapport, som en trojansk hest - fant jeg mine bange anelser bekreftet: ”79 prosent av tilfellene fant sted i Strathclyde politidistrikt (som dekker Glasgow). En tredjedel av sakene var direkte i forbindelse med fotballkamper. I litt over 60 prosent av sakene hadde anklagede inntatt alkohol før forbrytelsen fant sted.”

Sitert i rapporten er den skotske ministeren for samfunnssikkerhet, Roseanna Cunningham: – Et uforholdsmessig stort antall religiøse hatforbrytelser er direkte knyttet til fortball. På stadium, på offentlig transport og i barer, påpekte ministeren.

Uheldige uniformsfarger

Med andre ord, her er det snakk om Old Firm - det tradisjonsrike, og verdenskjente, hatforholdet mellom tilhengere av det ”katolsk-irske" fotballaget Glasgow Celtic, og det ”protestantisk-britiske ” fotballaget Glasgow Rangers.

Konflikten i Nord-Irland gjenspeiles i en problematisk og fuktig voldskultur i Glasgows gater og puber, som ofte ender opp på legevakta. Der prøver stupfulle Celtic-tilhengere å banke opp sykepleiere, som går kledd i Rangers-blått, mens like fulle Rangers-tilhengere forsøker å slåss med kirurgene, som er ikledd provoserende Celtic-grønne operasjonsdrakter.

Denne konflikten er ikke ny, ikke ukjent. Det er konfliktforhold som nær sagt hopper opp og ned, med selvlysende skilt, den skriker om sin eksistens, og har gjort det i mange tiår. At denne utlegges som en demonstrasjon av kristenfiendtlig, antireligiøs vold antyder at ”Observatory on Intolerance and discrimination against Christians in Europe” kombinerer et lett fotefar på virkeligheten, en fast dagsorden som ikke lar seg plage av unødvendige fakta og et selektivt forhold til det åttende bud.

Rosinen i danskepølsa

Når kulturredaktøren i en kristelig norsk avis ukritisk godtar denne vrangforestillingen, svelger den med line og søkke, og videresender den uten at det innlysende går opp for ham, og uten det minste forsøk på faktasjekk, viser det:

1. At selv i Vårt Lands redaksjon er det så som så med kunnskap om kirke og tro i vårt naboland Skottland.
2. At en kulturredaktør bør inneha elementær fotballkunnskap, når dette har stor samfunnsbetydning.
3. At man nok ikke bør sende sin hjerne på påskeferie mens man ennå sitter på jobben.

Attpåtil kom saken på nett, etter ordrett samme oppslag i det danske ”Kristelig Dagblad” allerede 24. mars, femten dager før Vårt Land trykket sin kopiartikkel. Noe som beviser at man ikke bare har bedrevet bevisstløs avskrift av en pressemelding, men bevisstløs og sein avskrift av pressemelding. Og i motsetning til løgn, er latskap en av dødssyndene.

Nøkkelord

#KommentarVis flere

Kan veganisme være et livssyn?

Kan veganisme være et livssyn?

Selv mener veganerne at svaret er ja, men hva vil staten mene?

Bioteknologisk bakrus

Bioteknologisk bakrus

HEF-filosof Kaja Melsom maner til ettertanke om bioteknologi.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...