Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Frihetsaksjonen samler inn midler til HAMU-støttede prosjekter i India. Hovedstyre vil garantere midler til disse prosjektene.

Frihetsaksjonen samler inn midler til HAMU-støttede prosjekter i India. Hovedstyre vil garantere midler til disse prosjektene.

Vil legge ned Frihetsaksjonen

#Hovedstyret i HEF vil legge ned Frihetsaksjonen. Det ble klart under fredagens styremøte i Human-Etisk Forbund. Samtidig vil styret legge til rette f...

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2008 kl 15:57

Hovedstyret i HEF vil legge ned Frihetsaksjonen. Det ble klart under fredagens styremøte i Human-Etisk Forbund. Samtidig vil styret legge til rette for at lokale aksjoner kan videreføres.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 25.4.2008

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund gikk fredag inn for å legge ned forbundets årlige innsamlingsaksjon Frihetsaksjonen. I vedtaket heter det at

"Hovedstyret innstiller overfor Landsmøtet i Human-Etisk Forbund 2008 å nedlegge Frihetsaksjonen som landsomfattende fellesaksjon. Arbeidet mot undertrykkelse på religiøst grunnlag vil fortsette gjennom Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i utviklingsland, HAMU. Landsmøtet ber hovedstyret om å legge til rette for at lokale aksjoner til støtte for HAMUs prosjekter kan videreføres i ulike former.

For å sikre at prosjektene som har mottatt støtte gjennom Frihetsaksjonens overskudd gjennomføres, forplikter Human-Etisk Forbund å årlig øremerke et beløp til HAMU tilsvarende kr 10,- pr medlem i minimum fem år."

Landsmøtet i HEF skal dermed behandle denne saken når det samles 31.mai-1.juni i år.

Selv om noen av styremedlemmene var kritiske til nedlegging av aksjonen, stemte 8 av 9 for det vedtatte forslaget. Et forslag om å videreføre Frihetsaksjonen som aktivitet under et nasjonalt Frihetsaksjonsutvalg, falt.

Frihetsaksjonen er Human-Etisk Forbunds årlige innsamlingsaksjon, som i år ble gjennomført for femte gang. De innsamlede midlene går til HAMU-støttede hjelpeprosjekter drevet av lokale humanister i India.

Bakgrunnen for nedleggelsen
Bakgrunnen for at hovedstyret nå går inn for nedleggelse dreier seg ikke om at styret - eller noen andre i organisasjonen - er motstandere av aksjonens formål, men har flere årsaker.

De siste årene har Frihetsaksjonen samlet inn omkring 900 000 kroner årlig, hovedsakelig gjennom deltagelse fra humanistiske konfirmanter. Mange medlemmer støtter HAMU økonomisk, men HEF har ikke lyktes i å mobilisere og engasjere medlemmer til å delta i selve aksjonen.

En evaluering fra Statskonsult i 2007 konkluderte med at HEF måtte velge mellom å intensivere aksjonen eller legge den ned. Så langt tyder det ikke på at man i årets aksjon klarte å mobilisere flere deltagere eller samle inn vesentlig større midler enn tidligere.

I tillegg er aksjonen arbeidskrevende, og HEF som organisasjon har mange andre oppgaver. Enkelte lokal- og fylkeslag sliter med å få nok frivillige til at de kan gjennomføre "basisoppgavene", seremoni- og styrearbeid. Mens deler av organisasjonen har vært entusiastisk i forhold til aksjonen, har det i andre deler vært endel motstand mot den. Signalene fra de forskjellige delene av organisasjonen er altså sprikende, men veldig mange gir uttrykk for at de ikke har tro på at Frihetsaksjonen vil bli en prioritert oppgave i større deler av organisasjonen enn den er i dag.

Tilhengere av å videreføre Frihetsaksjonen framhever verdien en slik årlig aksjon har i arbeidet med Humanistisk konfirmasjon. Frihetsaksjonsaktivist Ingvild Fauske uttalte seg om dette i forkant av årets aksjon:

- I tillegg til at de midlene som samles inn faktisk gjør en forskjell, er det kjekt å kunne engasjere de humanistiske konfirmantene. Det gir noe meningsfullt i konfirmasjonskurset som det er lett å se. Det er veldig kjekt å ha noen konkrete prosjekter å forholde seg til. Jeg ser på Frihetsaksjonen som et supplement i forhold til andre engasjement. Og for konfirmanter som er så unge, kan det være med å skape engasjement i forhold til andre ting, sa hun til Fri tanke den gang.

Hovedstyret er i skrivende stund ikke ferdig med sitt møte. Fritanke.no vil følge opp saken.

Tidligere relaterte artikler om Frihetsaksjonen:
Blått lys for Frihetsaksjonen? (10.5.2007)
HAMU: - Uten Frihetsaksjonen må vi justere ned (30.5.2007)
Frihetsaksjonen videreføres (12.6.2007)