Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Selv om Frihetsaksjonen ikke samler inn så mye penger, er inntektene viktige for de som får dem, mener Sara Mauland i HAMU. Her ser vi noen av dem som nyter godt av HAMUs hjelpearbeid; joginerne i India.

Selv om Frihetsaksjonen ikke samler inn så mye penger, er inntektene viktige for de som får dem, mener Sara Mauland i HAMU. Her ser vi noen av dem som nyter godt av HAMUs hjelpearbeid; joginerne i India.

HAMU: - Uten Frihetsaksjonen må vi justere ned

#- HAMU kan holde arbeidet sitt gående uten Frihetsaksjonen, men med reduserte inntekter må ambisjonsnivået vårt justeres ned, skriver HAMU-styremedle...

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2007 kl 11:23

- HAMU kan holde arbeidet sitt gående uten Frihetsaksjonen, men med reduserte inntekter må ambisjonsnivået vårt justeres ned, skriver HAMU-styremedlem Sara Mauland i et debattinnlegg i Fritanke.no i dag. Hun advarer mot å legge ned aksjonen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 30.5.2007

HEFs landsmøte i juni skal behandle et forslag om å legge ned Frihetsaksjonen. Aksjonen skaffer inntekter til HEFs hjelpeorganisasjon HAMU, som i hovedtyngden av sine prosjekter støtter ofre for religiøs overtro i India.

I et debattinnlegg på Fritanke.no i dag, advarer HAMU-styremedlem Sara Mauland mot å legge ned aksjonen. Hun skriver at HAMU må redusere sitt ambisjonsnivå uten pengene fra Frihetsaksjonen. Hun vektlegger HAMUs rolle som et alternativ og en motvekt til bistand fundert på kristne verdier.

- HAMU kan holde arbeidet sitt gående uten Frihetsaksjonen, men med reduserte inntekter må ambisjonsnivået vårt justeres ned, skriver Mauland.

Mer religiøsitet i bistandsarbeidet
Hun skriver videre at HAMU i år mottok 75 800 kroner fra NORAD, mens Kirkens Nødhjelp mottok 151 millioner kroner.

- Vi innser at vi ikke kan konkurrere med organisasjoner som Kirkens Nødhjelp på størrelse, og at hvorvidt vi er største eller minste mottaker av støtte fra NORAD neppe spiller noen rolle for de vi hjelper. Derimot spiller det en rolle for de vi ikke kan hjelpe, og som kanskje heller ikke får hjelp fra kristne organisasjoner, skriver hun.

Mauland understreker at det ikke alltid er slik at bistand basert på kristne verdier er det samme som god bistand. Som eksempel på dette nevner hun hvordan USA under Bush har brukt bistandsmidler for å presse befolkningen U-land til å avstå fra sex før ekteskapet, og hindre abort.

- Etter at Bush ble valgt til president i USA var noe av det første han gjorde å gjeninnføre den såkalte "Mexico City Policy" som fastslår at ingen organisasjoner som utfører eller informerer om abort kan motta støtte fra USAID til familieplanlegging, skriver Mauland.

Les hele debattinnlegget her

Les Fritanke.no sin sak om nedleggelsesforslaget som skal opp til behandling i juni.