Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Frihetsaksjonen arrangeres hvert år. Her er Humanistiske konfirmanter i Oslo i ferd med å samle inn penger på Majorstua under fjorårets aksjon. Foto: Marit Jacobsen

Frihetsaksjonen arrangeres hvert år. Her er Humanistiske konfirmanter i Oslo i ferd med å samle inn penger på Majorstua under fjorårets aksjon. Foto: Marit Jacobsen

Frihetsaksjonen starter nå

#Hele uke 14 arrangeres Frihetsaksjonen - HEFs årlige innsamlingsaksjon. Over hele landet vil humanistiske konfirmanter samle inn penger til prosjekte...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2008 kl 00:14

Hele uke 14 arrangeres Frihetsaksjonen - HEFs årlige innsamlingsaksjon. Over hele landet vil humanistiske konfirmanter samle inn penger til prosjekter i India.

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.3.2008

Frihetsaksjonen er HEFs årlige, nasjonale innsamlingsaksjon. Også i år vil pengene gå til fire prosjekter i India. Pengene som samles inn kanaliseres gjennom HEFs hjelpeorganisasjon, HAMU - Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land.

Pengene går til disse fire prosjektene:


  • En internatskole for 50 jenter i Gandhari-distriktet. Disse jentene får nødvendig skolegang og samfunnstilpasning slik at de kan få et selvstendig og verdig liv med mulighet til å ta egne valg. Uten denne skolen hadde de mest sannsynlig blitt giftet bort i ung alder.

  • Rehabilitering av yrkesforbrytere i landsbyen Stuartpuram. Både menn og kvinner får opplæring i jordbruk eller håndverk, og barna får utdanning.

  • Støtte til et krisesenter Vijayawada med plass til ca. 60 kvinner. Kvinnene har mistet sine foreldre, rømt fra en voldelig ektemann, blitt kastet ut hjemmefra, eller andre situasjoner som gjør at de står alene. På krisesenteret får de hjelp til å bygge opp sin selvrespekt og selvtillit. Opplæring blir gitt både i grunnleggende lese- og skriveferdigheter, etikk og moralsk normforståelse og ikke minst hjelp til selvhjelp gjennom å utvikle ferdigheter og evner til å forsørge seg selv.

  • Hjelp til kvinner som har blitt tvunget til prostitusjon på grunn av tradisjonell overtro. Prostitusjonen ble kalt "ofring til tempelguden". Skikken er nå forbudt ved lov, men holdes fortsatt i live enkelte steder. Nå får kvinnene, de såkalte joginerne, hjelp av HAMU og Frihetsaksjonen til å få et nytt liv, utdannelse, dyrkbar mark, arbeid og hus. Det er også bygd en skole til deres farløse barn.

Håper på ny rekord i år

- Ja, i år håper jeg vi klarer å passere millionen med god margin, sier prosjektleder for Frihetsaksjonen, Gunhild Stranden.

Hun forteller at årets aksjon følger samme mønster som tidligere år, med bøsseinnsamling og diverse arrangementer rundt om i HEFs lokallag. Pengene som samles inn skal fordeles jevnt på de fire prosjektene i India.

Frihetsaksjonslørdag i Oslo

I hovedstaden arrangerer Oslo fylkeslag Frihetsaksjonslørdag i Spikersuppa midt i Oslo. Her blir det hviskelek, markedsplass med ulike stands og boder, aktiviteter og ulike måter å støtte aksjonen på. Bodene bemannes av årets humanistiske konfirmanter og medlemmer i Humanistisk Ungdom.

Senere på dagen, kl. 18, blir det konsert med rapgruppa Gatas parlament i Pershallen ved Hovseter T-banestasjon.