Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Skepsis-leder Marit Simonsen er fornøyd med medlemsutviklingen.
 Foto: Even Gran

Skepsis-leder Marit Simonsen er fornøyd med medlemsutviklingen. Foto: Even Gran

Ti prosent økning for Skepsis

Etter at Folkeopplysningen på NRK startet opp har Foreningen Skepsis fått 90 nye medlemmer. Det er en økning på over ti prosent.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2012 kl 14:57

Da første program i Folkeopplysningen gikk på lufta den 27. august hadde Foreningen Skepsis 882 medlemmer, forteller leder Marit Simonsen.

Siden den tid har foreningen fått 90 nye medlemmer. De nærmer seg dermed 1000-tallet. Det er en økning på over ti prosent på under en måned.

– Vi er selvsagt svært fornøyde med at NRK har greid å lage et program som skaper mer oppmerksomhet rundt vitenskap og rasjonalitet. Det er jo nettopp dette vi i Skepsis er opptatt av også. At vi får flere medlemmer på grunn av en slik serie er svært gledelig, sier Simonsen.

– Vi er selvsagt svært fornøyde med at NRK har greid å lage et program som skaper mer oppmerksomhet rundt vitenskap og rasjonalitet.

Hun oppfordrer alle som støtter holdningene som fremmes i Folkeopplysningen om å melde seg inn i Skepsis.

– Hva innebærer det å bli medlem?

– Medlemmene får tilsendt alle våre utgivelser. Den siste utgivelsen var boka Skepsis – Guide til kritisk tenkning som kom i juni. Ellers er man med og støtter saken selvsagt, og bidrar til vårt arbeid med vitenskapsformidling og forbrukerbeskyttelse, sier Simonsen.

I debatten rundt tv-serien blir det stadig hevdet at det er Skepsis som står bak Folkeopplysningen. Dette er helt feil, sier Simonsen.

– Folkeopplysningen er helt og holdent NRKs eget initiativ. Vi har ikke hatt noe med det å gjøre, forsikrer hun.

Har gjenopplivet Skepsis

Da Marit Simonsen tok over som leder for Skepsis i mars 2011 hadde foreningen ligget nede i over ti år. Det var en viss aktivitet på nettet (Skepsis.no, Skepsisbloggen og Skepsisforumet), men ut over dette var organisasjonen død.

I løpet av tiden Marit Simonsen har sittet som leder, har Skepsis fått på plass et aktivt styre, vedtekter, samt prinsipp- og arbeidsprogram.

– Ingenting av dette var på plass da vi tok over. Men nå begynner det heldigvis å bli skikk på ting. Folk har begynt å legge merke til oss igjen, og den siste måneden har jo virkelig skeptisisme kommet på agendaen igjen med Folkeopplysningen, sier hun.

Selv har Simonsen deltatt i to tv-debatter nylig på vegne av Skepsis. Hun representerte Skepsis på NRK1-debatten om alternativ behandling, og stilte for noen dager siden opp på TV2 og diskuterte nær-døden opplevelser.

– Hvilke planer har Skepsis framover?

– Vi deltar selvsagt i de løpende debattene. Ut over dette jobber vi hovedsakelig med to ting. For det første har vi opprettet en rapporteringstjeneste for udokumenterte og lovstridige markedsføringspåstander. For det andre prøver vi å få stand en test av en eller annen alternativ påstand, sier Simonsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.