Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I noen valglokaler må man nærmest snuble seg forbi reklamer for kirkevalget for å få lov til å stemme i det offentlige valget. Her fra Borre i Horten under kommunevalget i 2011.
 Foto: Even Gran

I noen valglokaler må man nærmest snuble seg forbi reklamer for kirkevalget for å få lov til å stemme i det offentlige valget. Her fra Borre i Horten under kommunevalget i 2011. Foto: Even Gran

Tar ikke hensyn til Stålsett:

Står fast på å lovfeste valgsamrøre

Kirkedepartementet tar ikke hensyn til Stålsett-utvalget som samlet går mot at kirkevalg og offentlig valg skal skje samtidig. Loven om samtidige valg vedtas trolig før sommeren.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2013 kl 14:17

Kirkedepartementet ønsker å endre Kirkeloven slik kirkelige valg alltid skal holdes samtidig med, og i lokaler i umiddelbar nærhet til, kommune- og fylkestingsvalget. Saken er nå ute på høring. Før påske skal det sendes et lovendringsforslag til Stortinget med politisk behandling kort tid etter.

Stålsett-utvalget som ble lagt fram på mandag skal også ut på høring. Her går anbefalingen motsatt vei. Et samlet utvalg fraråder å samordne kirkevalg og offentlige valg.

– Utvalget vil på prinsipielt grunnlag konkludere med at det for framtiden ikke bør legges opp til at valg i Den norske kirke, eller noe annet tros- og livssynssamfunn, kobles sammen med de offentlige valgene, verken i form av samlokalisering eller felles tilrettelegging og presentasjon, heter det i Stålsett-utvalgets rapport.

Følger av statskirkeforliket

Statssekretær i Kirkedepartementet, Tone Toften (Ap), sier til Fritanke.no at det er uaktuelt å trekke lovforslaget om samtidig kirkevalg tilbake. Det spiller ingen rolle at et samlet Stålsett-utvalg går imot dette.

– Lovforslaget vi kommer med nå, baserer seg på innstillingen fra Bakkevig-utvalget om demokrati i Den norske kirke, samt på statskirkeforliket fra 2008. Her ble man enig om at en samordning av valgene er det beste. Det er dette vi følger opp gjennom dette lovforslaget.

– Hadde det ikke vært bedre å vente med lovendringer når et samlet Stålsett-utvalget går inn for det motsatte? Stålsett-utvalget skal jo også ut på en høring som igjen kan føre til lovendringer?

– Vårt forslag er som sagt forankret i statskirkeforliket som fortsatt gjelder. Hva Stålsett-utvalget vil resultere i vet vi ikke. Det blir feil å la dette få føringer for denne sluttføringen av statskirkeforliket, som lovforslaget om samtidige valg i realiteten er, sier Toften.

– Grov forskjellsbehandling og umyndiggjøring av kirken

Human-Etisk Forbund er sterkt kritisk til å samordne valgene. Les mer her.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.