Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Molde var det ingen tvil om at det var kirkevalg på gang.
 Foto: Kine Barbala

I Molde var det ingen tvil om at det var kirkevalg på gang. Foto: Kine Barbala

Kirkevalg vs. offentlig valg:

Samrøre nok en gang

Også i år la Den norske kirke sitt valg så tett inntil det offentlige valget som mulig. – En sørgelig og utidig sammenblanding, mener Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2011 kl 12:36

At et utvalgt trossamfunn skal kunne avholde valg samtidig med et allment offentlig valg, og i samme lokale, er et klart bevis på at vi fremdeles har en statskirkeordning i Norge. En slik blanding er en uting i et moderne demokrati. Offentlige valg og valg i medlemsorganisasjoner bør holdes adskilt.

Dette er Human-Etisk Forbunds offisielle holdning til Den norske kirkes praksis med å legge kirkevalget så tett inntil det offentlige valget som mulig. Praksisen har blitt kritisert fra mange hold, både fra Human-Etisk Forbund, og for eksempel fra biskop Halvor Nordhaug. Han mener at det bare er en kirke med lav selvtillit som opptrer slik.

Etter stortingsvalget i 2009 håpet Nordhaug det ville bli bedre nå i 2011.

– Det er et stort paradoks at dette skjer samtidig som kirken går mot større selvstendighet i forhold til staten. Jeg håper at kirken sentralt tenker gjennom prinsippene knyttet til menneskerettigheter og religionsfrihet, sa han til Vårt Land etter valget i 2009.

Valgoppslutning viktigere enn prinsipper

Kirken selv har også vært skeptisk til å blande sammen valgene. I 2002 ble rapporten "Samme kirke - ny ordning" lagt fram. Utvalgsleder var Trond Bakkevig.

Kirken i 2002: "av religionspolitiske og kyrkjelege grunnar er det viktig å skilje (kyrkjevalet) frå offentlege val".

I denne rapporten er konklusjonen når det gjelder kirkevalg at "av religionspolitiske og kyrkjelege grunnar er det viktig å skilje (kyrkjevalet) frå offentlege val." Bakkevigs første rapport slår også fast at kirkevalget bør holdes i kirken eller i et annet lokale som er knyttet til kirkelig virksomhet, altså ikke i tilknytning til offentlig valg på noe vis.

I 2008 hadde imidlertid tonen blitt en annen. Da måtte kirken ta hensyn til statskirkeforlikets krav om økt valgdeltagelse. I utredningen "Styrket demokrati for Den norske kirke", nok en gang ledet av Trond Bakkevig, ble det foreslått å legge kirkevalget til samme dag som offentlig valg. Rapporten foreslo også at kirkevalget burde holdes i lokaler "i umiddelbar nærhet til stedet for de politiske valg" og ha samme åpningstid.

Til tross for tilrådningen, pekte også utvalget på de prinsipielle problemene med å velge en slik løsning.

– Arbeidsgruppen er klar over at det kan reises prinsipielle innvendinger mot å legge de direkte kirkelige valgene samtidig med og i umiddelbar nærhet av stedet for offentlige valg, både ved at det utydeliggjør forskjellen mellom valgene og at det kan oppleves som en problematisk særbehandling i forhold til andre tros- og livssynssamfunn, heter det i rapporten "Styrket demokrati for Den norske kirke".

Kirkestatsråd i 2008, Trond Giske, kommenterte problematikken på følgende vis i 2008.

– Dette ville ha vært problematisk hvis det offentlige valget og kirkevalget ble avholdt i samme lokale. Men jeg ser ingen prinsipielle problemer med at det er kirkevalg samtidig i et annet rom i samme bygning. Det er bare en praktisk tilrettelegging for de som ønsker å delta i begge valgene. De to valgene skal ellers ikke være koblet på noen måte, understreket statsråden.

Trond Giske i 2008: – Dette ville ha vært problematisk hvis det offentlige valget og kirkevalget ble avholdt i samme lokale.

Ingen kritikk av samrøre i år

I 2009, det første kirkevalget etter statskirkeforliket, var det en god del kritiske presseoppslag på sammenblanding mellom kirkevalg og offentlig valg. I år finner vi ingenting.

Det eneste oppslaget om kirkevalget i år ser ut til å være en kritisk vinklet sak fra dagens Vårt Land som handler om at kirkevalget på Nordnes i Bergen var "bortgjemt". Saken tar ikke opp noen av de prinsipielle spørsmålene knyttet til å ha et synlig kirkevalg i de offentlige valglokalene.

Ingen bedring

Bilder Fritanke.no har fått tilsendt (se høyre marg over), tyder på at det ikke er blitt bedre i år, som biskop Halvor Nordhaug ønsket seg i 2009. Forskjellen later til å være at færre protesterer.

Som før har også det offentlige valget blitt holdt i kirker og gudshus rundt omkring, noe HEF en rekke ganger har pekt på som problematisk.

HEFs organisasjonssekretær i Møre og Romsdal, Stein Håkon Thomassen, har sjekket litt rundt i noen få kommuner i fylket, og funnet følgende oversikt:

  • Ålesund: 3 kirker, 2 bedehus
  • Molde: 1 kirke
  • Ørsta: 1 bedehus
  • Volda: 1 bedehus
  • Hareid: 3 bedehus
  • Nesset: 4 bedehus

– Slik kan man nok fortsette. Det er over 30 kommuner til jeg ikke har sjekket. Og det er vel unødvendig å legge til at kirkevalget også skjer i de samme lokalene, skriver Thomassen til Fritanke.no.

Biskop Halvor Nordhaug har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.