Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anders Torp blir den første som får den nyinnstiftede prisen «Årets ateist».

Anders Torp blir den første som får den nyinnstiftede prisen «Årets ateist».

Oslos varaordfører deler ut ateistpris til Anders Torp

I dag, torsdag, får Anders Torp prisen «Årets ateist» fra Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2020 kl 09:10

I dag deler varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam, ut prisen «Årets ateist» til Anders Torp i Oslo gamle rådhus. Prisen, som er på 10.000 kroner, deles ut av organisasjonen Ateistene, tidligere Hedningsamfunnet.

Det er første gang prisen «Årets ateist» deles ut. Gjennom den ønsker Ateistene å hedre mennesker som har gjort en særlig innsats for ateisme, rasjonalitet og menneskerettigheter.

– Anders Torp er en modig og ærlig talsmann for alle de barn som lider under fundamentalistisk religion, heter det i pressemeldingen fra Ateistene.

Konfronterte faren

Som pastorsønn i en pinsekarismatisk menighet ble Anders Torps barndom preget av grove krenkelser av både fysisk og psykisk art, i Guds navn. Som ung voksen brøt han med menigheten, stod offentlig frem med sin historie og konfronterte sin far med hendelsene.

– Med sitt store mot og sin saklighet er han et forbilde for alle som er opptatt av barns rettigheter. Spesielt er Anders Torp et viktig bilde på håp for alle barn som lever under voksnes religiøse tyranni. Vi håper prisen kan være et bidrag til hans videre kamp for rettferdighet og barns rett til en trygg barndom, heter det i pressemeldingen.

Bokutgivelse og filmrolle

Anders Torp er svært fornøyd med å ha fått den nyinnstiftede prisen.

– I hele mitt voksne liv har jeg viet mye tid og krefter på det som har gjort mest vondt og det som har traumatisert meg gjennom hele barndommen. Jeg har vært brennende opptatt av at andre barn skal slippe å få sin barndom ødelagt. Derfor har jeg i 12 år vært en stemme i norsk offentlighet for barn som ikke har det bra i religiøse miljøer, sier han.

Torp har siden 2009 fått mye oppmerksomhet for sitt offentlige oppgjør med faren, predikanten Jan Aage Torp. I 2016 ble boka «Jesussoldaten» lansert til mye medieoppmerksomhet, inkludert tv-debatter mellom Anders Torp og faren.

I 2019 hadde han en birolle i spillefilmen «Disco» som delvis er basert på konkrete episoder fra Torps oppvekst.

Fri tanke har dekket mye av dette. Noen av artiklene kan du se i listen under.

#religiøs ekstremismeVis flere

Farlig populist mot liberal løftebryter – begge flørter med religion
– Ekstremister mangler kunnskap om verden

– Ekstremister mangler kunnskap om verden

Ekstremistiske holdninger skyldes blant annet manglende kunnskap om verden. Konsekvensene av denne typen ekstremisme er ofte fatale. (15.2.2013)