Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Å delta her er en forutsetning for å forstå det norske samfunnet, mener Krf. – Hvis de mener det burde de fjerne fritaksretten, mener HEFs styremedlem Christian Lomsdalen.
 Foto: Den norske kirke

Å delta her er en forutsetning for å forstå det norske samfunnet, mener Krf. – Hvis de mener det burde de fjerne fritaksretten, mener HEFs styremedlem Christian Lomsdalen. Foto: Den norske kirke

Lagt fram for Stortinget denne uka:

Krf vil ha gudstjenestetvang for skoler

– Hvorfor står Krf fast på at elevene skal ha fritaksrett? Den logiske følgen av argumentene deres er å innføre obligatorisk gudstjeneste for alle, mener HEFs styrerepresentant Christian Lomsdalen.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2017 kl 07:38

Krf la denne uka fram forslaget sitt om å pålegge rektorer på alle norske skoler å arrangere skolegudstjenester hvis den lokale menigheten inviterer.

I representantforslaget argumenterer Krfs Hans Fredrik Grøvan, Olaug V. Bollestad, Steinar Reiten og Kjell Ingolf Ropstad for at hvis man vil forstå det norske samfunnet, er det helt nødvendig å forstå «landets kristne røtter». Videre konstateres det at julen en viktig norsk tradisjon, og at man ikke vil forstå stort av julen hvis man ikke også forstår «hvorfor vi feirer jul».

Krf-representantene er videre bekymret for at «noen få foreldre i foreldreutvalg eller rektor alene» takker nei når menigheten inviterer til skolegudstjeneste, ofte fordi «høyrøstede motstanderne av julegudstjenester prøver å presse troen ut av alle samfunnets fellesrom».

Dette skaper «unødvendige og tilfeldige forskjeller mellom skoler, kan vi lese, noe som igjen fører til at mange barn «står i fare for ikke å få kunnskap om eller erfaring med hva religion kan bety for mennesker og i samfunnet».

Alt dette fører til at Krf mener det er riktig å pålegge skolen å invitere til skolegudstjeneste.

«De stedene der Kirken ønsker å invitere, mener forslagsstillerne at skolen skal takke ja og gi elevene tilbud om å delta», heter det i forslaget.

Hvis de var konsekvente, ville de fjernet fritaksretten

Til tross for at Krf framstiller kristendommen som helt uunnværlig hvis man skal forstå det norske samfunnet – en forståelse skolen definitivt er pålagt å formidle til elevene – så mener partiet fortsatt at elevene skal ha fritaksrett som i dag.

Dette synes hovedstyrerepresentant i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, er underlig.

– Hvordan kan de stå fast på fritaksretten når de mener at det å delta i skolegudstjeneste er helt avgjørende for å forstå det norske samfunnet? Det henger ikke på greip å ha en så opphøyd tro på skolegudstjenesten, og så mene at det skal være fritaksrett. Det hadde vært ryddigere om de var konsekvente og foreslo obligatorisk skolegudstjeneste for alle, mener han.

Så lenge Krf aksepterer valgfrihet, stusser Lomsdalen på at Krf bekymrer seg så veldig for at enkelte barn «ikke får et tilbud om å gå i kirken».

– Den norske kirke arrangerer gudstjenester hele tiden. Dette er et tilbud til alle, også alle skolebarn i Norge. Det er bare å møte opp, sier han.

Krf er ellers bekymret for «høyrøstede krefter» i samfunnet prøver å «tone ned den kristne kulturarven i møte med andre religioner og kulturer for ikke å støte noen». De påpeker også at det sjelden er muslimer som står fremst på barrikadene for å «presse troen ut av alle samfunnets fellesrom».

Lomsdalen rister på hodet over framstillingen.

– Human-Etisk Forbund beskyldes ofte for «å skyve muslimer foran seg», blant annet av Krf-leder Knut Arild Hareide i fjor, men det er ikke sant. Den gruppen som øker mest i Norge er ikke muslimer, men de som ikke har noen religion. Poenget vårt er at en livssynsnøytral skole er best for alle og for samfunnet som helhet. Dette handler ikke bare om muslimer, men hvordan vi skal ha det sammen, sier han.