Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kongressens eneste åpne ateist, Pete Stark, tapte valget mot partikollega Eric Salwell.

Kongressens eneste åpne ateist, Pete Stark, tapte valget mot partikollega Eric Salwell.

Kongressens eneste ateist tapte

Pete Stark er ute av den amerikanske kongressen etter 40 år. I valgkampen ble Starks kamp for å holde USA sekulært brukt mot ham.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2012 kl 15:22

Pete Stark (81) tapte knepent for den 49 år yngre Eric Salwell som kongressrepresentant fra det 15. valgdistriktet i California. Begge representerer Demokratene. Dermed er kongressens eneste åpne ateist ute av dansen etter hele 40 år på Capitol Hill.

Pete Stark har vært kongresspolitiker siden 1973. I 2007 stod han fram som ikke-troende, og har etter dette hatt en høy stjerne i den amerikanske ateist- og humanistbevegelsen. I amerikansk målestokk står han for svært liberale verdier. Han har kjempet for homofile og lesbiskes rettigheter, likestilling mellom kjønn, han har kjempet for miljøvern, sekularisme og fred, og han var sterkt imot Irak-krigen. I fjor var han for eksempel én av ni kongressrepresentanter som stemte mot å bekrefte «In God We Trust» som landets motto. 369 stemte for. Stark har i tillegg tidligere stemt mot å gravere mottoet «In God We Trust» på en offentlig synlig vegg på Capitol Hill.Mer om Pete Starks politiske prioriteringer her.

Kampen for sekularisme ble hans bane?

Kanskje var det holdningen til mottoet «In God We Trust» som ble hans bane? I hvert fall brukte motkandidaten Eric Salwell dette mot ham i valgkampen.

– Vi trenger en kongressrepresentant som har kontakt med folket sitt, kan samarbeide med andre og som kan hedre vårt nasjonale motto, skrev Salwell i en uttalelse den 2. november. Den hadde tittelen «Kan vi stole på at Pete Stark vil representere vårt syn»?

Salwell får imidlertid sterk motbør i kommentarfeltet.

– Ville du kritisere Starks religiøse overbevisninger hvis han var jødisk, buddhistisk eller katolsk? Hvorfor tror du religiøst hykleri er veien til suksess, spør Vincent Lyon.

Men kommentatorene fikk ikke viljen sin. Salwell vant med 53 prosent av stemmene, mot Starks 47 prosent.

Ny ateist

Tapet av Pete Stark kompenseres imidlertid av en nyvalgt demokratisk kongressrepresentant fra Arizona, Kyrsten Sinema (36). Hun vant knepent over den republikanske kandidaten, Vernon Parker.

Sinema er åpent biseksuell og ikke-troende. Hun er en aktiv støttespiller for sekulære grupper i USA, som f.eks. Secular Coalition for America, og har fått en pris av Center for Inquiry (CFI) for å kjempe for kvinners rettigheter, for et skille mellom stat og religion, homofiles og lesbiskes rettigheter, vitenskapsbasert undervisning og en miljøvennlig politikk.

– Hun er en sterk stemme for de samme verdiene som Center for Inquiry kjemper for, sa CFIs president Ronald A. Lindsay under utdelingen.

– På rett vei etter valget

Matthew Bulger fra American Humanist Association er svært fornøyd med at USAs neste president heter Barack Obama. Han er også fornøyd med at et par av de mest kristenkonservative representantene, som Todd Akin og Richard Murdock, ikke ble gjenvalgt, mens folk som Kyrsten Sinema kom inn.

– Hatet mot oss er i ferd med å bli svakere. Den ikke-religiøse bevegelsen, akkurat som det homofile og lesbiske miljøet, er endelig i ferd med å gå fra å være et marginalisert miljø, til å bli en betydelig gruppe. Det vil kanskje ta et par valg til før vi virkelig får markert oss, men vi er definitivt på rett vei, skriver han.

Les mer om Pete Starks innsats i Los Angeles Times.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus