Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Harde ord fra Kon-Tiki-museet om ny bok fra Humanist Forlag.

Kon-Tiki Museet skjerper ordbruken mot Engevolds bok

Anklager forfatter Per Ivar Engevold og Humanist forlag for å spre «fake news».

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2019 kl 11:28

I et langt tilsvar til Fri tankes artikkel «Kon-Tiki museet kritisk til ny Heyerdahl-bok», avviser styreleder Kon-Tiki Museet Ingjerd Hoëm, styremedlem Mads Ravn og kurator Reidar Solsvik i dag at de dekker over Thor Heyerdahls feil. De avviser også at de har et «litt usunt forhold til Heyerdahl», som forlagssjef i Humanist Forlag, Bente Pihlstrøm, har beskyldt dem for.

Det mest kontroversielle temaet er Heyerdahls samarbeid med Hitlers raseforsker, nazisten Hans F.K. Günther på 30-tallet. Heyerdahl skriver selv i boka Fatu Hiva fra 1974 at Günther skrev til ham og ba ham ta med en hodeskalle fra Marquesasøyene.

Dette benektes av de tre fra Kon-Tiki museet.

«Thor Heyerdahl hadde ingen brevkorrespondanse med raseforsker Hans F.K. Günther», skriver Hoëm, Ravn og Solsvik i tilsvaret, uten å gå inn på hvorfor Heyerdahl da kunne skrive som han gjorde.

De tre slår fast at Heyerdahl og Günther traff hverandre kun én gang, og at Günther fikk to hodeskaller som Liv og Thor Heyerdahl hadde tatt med fra Fatu Hiva (en av Marquesasøyene), også på oppfordring fra Emil Schreiner ved Universitetet i Oslo.

– Holder ikke å spise frokost for å bli nazist

Det er et viktig poeng for Hoëm, Ravn og Solsvik at man ikke blir nazist eller rasist bare for å ha hatt et slikt møte.

– Tankegangen ble mye brukt under McCarthy-perioden på 1950-tallet i USA, når man skulle avdekke kommunister. De som hadde venner som var kommunister ble også anklaget og dømt for å være kommunister. Det ble også brukt i etterkrigstidens rettsoppgjør i Norge og Danmark. I så fall skulle alle nordmenn som hadde spist frokost med en nazist mellom 1940 og 1945 vært en nazist. En slik type logikk brukes av Engevold i boken, skriver Hoëm, Ravn og Solsvik.

Mener enhver kildekritisk historiker vil gå dypere

Forfatteren bak boka «Thor Heyerdahl og jakten på Atlantis», Per Ivar Hjeldsbakken Engevold uttalte til Fri tanke den 31.10 at han bare har forholdt seg til åpne kilder, i hovedsak publiserte bøker av Thor Heyerdahl og andre.

Han burde heller ha gått dypere inn kildematerialet, mener Hoëm, Ravn og Solsvik.

– Å forholde seg kun til det som er publisert er ikke historievitenskap, hvilket enhver kildekritisk historiker er klar over. Det er også noe alle burde forholde seg til i disse ‘fake news’ tider, skriver de tre.

Les hele innlegget fra Kon-Tiki museet ved Ingjerd Hoëm, Mads Ravn og Reidar Solsvik.

Fri tanke vil følge opp denne saken i neste uke.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...