Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Harde ord fra Kon-Tiki-museet om ny bok fra Humanist Forlag.

Harde ord fra Kon-Tiki-museet om ny bok fra Humanist Forlag.

Kon-Tiki Museet skjerper ordbruken mot Engevolds bok

Anklager forfatter Per Ivar Engevold og Humanist forlag for å spre «fake news».

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2019 kl 11:28

I et langt tilsvar til Fri tankes artikkel «Kon-Tiki museet kritisk til ny Heyerdahl-bok», avviser styreleder Kon-Tiki Museet Ingjerd Hoëm, styremedlem Mads Ravn og kurator Reidar Solsvik i dag at de dekker over Thor Heyerdahls feil. De avviser også at de har et «litt usunt forhold til Heyerdahl», som forlagssjef i Humanist Forlag, Bente Pihlstrøm, har beskyldt dem for.

Det mest kontroversielle temaet er Heyerdahls samarbeid med Hitlers raseforsker, nazisten Hans F.K. Günther på 30-tallet. Heyerdahl skriver selv i boka Fatu Hiva fra 1974 at Günther skrev til ham og ba ham ta med en hodeskalle fra Marquesasøyene.

Dette benektes av de tre fra Kon-Tiki museet.

«Thor Heyerdahl hadde ingen brevkorrespondanse med raseforsker Hans F.K. Günther», skriver Hoëm, Ravn og Solsvik i tilsvaret, uten å gå inn på hvorfor Heyerdahl da kunne skrive som han gjorde.

De tre slår fast at Heyerdahl og Günther traff hverandre kun én gang, og at Günther fikk to hodeskaller som Liv og Thor Heyerdahl hadde tatt med fra Fatu Hiva (en av Marquesasøyene), også på oppfordring fra Emil Schreiner ved Universitetet i Oslo.

– Holder ikke å spise frokost for å bli nazist

Det er et viktig poeng for Hoëm, Ravn og Solsvik at man ikke blir nazist eller rasist bare for å ha hatt et slikt møte.

– Tankegangen ble mye brukt under McCarthy-perioden på 1950-tallet i USA, når man skulle avdekke kommunister. De som hadde venner som var kommunister ble også anklaget og dømt for å være kommunister. Det ble også brukt i etterkrigstidens rettsoppgjør i Norge og Danmark. I så fall skulle alle nordmenn som hadde spist frokost med en nazist mellom 1940 og 1945 vært en nazist. En slik type logikk brukes av Engevold i boken, skriver Hoëm, Ravn og Solsvik.

Mener enhver kildekritisk historiker vil gå dypere

Forfatteren bak boka «Thor Heyerdahl og jakten på Atlantis», Per Ivar Hjeldsbakken Engevold uttalte til Fri tanke den 31.10 at han bare har forholdt seg til åpne kilder, i hovedsak publiserte bøker av Thor Heyerdahl og andre.

Han burde heller ha gått dypere inn kildematerialet, mener Hoëm, Ravn og Solsvik.

– Å forholde seg kun til det som er publisert er ikke historievitenskap, hvilket enhver kildekritisk historiker er klar over. Det er også noe alle burde forholde seg til i disse ‘fake news’ tider, skriver de tre.

Les hele innlegget fra Kon-Tiki museet ved Ingjerd Hoëm, Mads Ravn og Reidar Solsvik.

Fri tanke vil følge opp denne saken i neste uke.