Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanisterna er HEFs søsterorganisasjon i Sverige.

Humanisterna er HEFs søsterorganisasjon i Sverige.

Humanisterna: - HEF er dogmatikere

- HEF ser på menneskerettighetene som dogmer. De burde heller konsentrere seg om humanismen, skriver generalsekretæren i HEFs svenske søsterorganisasj...

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2009 kl 14:57

- HEF ser på menneskerettighetene som dogmer. De burde heller konsentrere seg om humanismen, skriver generalsekretæren i HEFs svenske søsterorganisasjon, Humanisterna.

Publisert. 9.3.2009

Generalsekretær i HEFs svenske søsterorganisasjon Humanisterna, Staffan Gunnarson, går i dag sterkt ut mot Human-Etisk Forbund i et leserinnlegg på Fritanke.no.

Humanisterna er langt mer religionskritisk og sekularistisk enn HEF, noe som tidligere har kommet til uttrykk i diskusjonen rundt religiøse skoler.

Gunnarson synes HEF ofte framstår som menneskerettighetsdogmatikere.

- Ja, det vil jeg si. Internasjonale konvensjoner blir sett på som dogmer som man ikke kan kritisere eller forbedre. Det er jo nettopp slik våre religiøse motstandere argumenterer. Jeg synes heller HEF burde sette humanismen høyest, sier Gunnarson til Fritanke.no.

Selektiv bruk av menneskerettigheter

Gunnarson synes Human-Etisk Forbund bruker menneskerettighetene på en svært selektiv måte.

- HEF framhever foreldreretten i Europakonvensjonen, mens religionsfriheten i artikkel 9, som omfatter barn, ikke nevnes, skriver han.

Gunnarson synes HEF burde legge større vekt på de artiklene som beskytter barns rett til å utvikle sin egen mening og livssyn.

- Om ikke sekulære livssynsorganisasjoner forsvarer barns religions- og livssynsfrihet, hvem skal gjøre det da? HEF bør ihvertfall ikke aktivt fornekte barn denne retten og opptre som advokat for troende som vil indoktrinere barna sine og hindre dem fra å ta en mer allsidig og vitenskapsbasert utdannelse, slår han fast.

Gunnarsson konstaterer videre at HEFs holdning i disse spørsmålene er en "gåte for mange humanister".

- HEF tolker religionsfriheten anti-sekulært

Han har ikke mye til overs for Kristin Miles utsagn når det gjelder hijab i politiet.

- Mindreårige jenter og politikvinner burde la være å bære et så tydelig symbol på kvinneundertrykkelse som sløret er. Men denne kampen tar ikke HEF. Forbundet kapitulerer overraskende nok for en ganske spesiell anti-sekulær tolkning av religionsfriheten, når man kunne ha forventet et humanistisk syn og en vilje til å forsvare et sekulært samfunn og en sekulær stat, skriver Gunnarsson.

Han spør seg avslutningsvis hvorfor HEF prioriterer "så irrasjonelt i forhold til sitt eget verdi- og idegrunnlag".

Les hele innlegget til Staffan Gunnarson her

Motsetningen mellom Humanisterna og Human-Etisk Forbund har vært omtalt i Fritanke.no tidligere.

Les mer i disse artiklene: