Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Nyheten om Trine Skei Grande som kulturminister blir tatt godt imot i Human-Etisk Forbund. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Venstre

HEF: – Stor forbedring med Skei Grande som kulturminister

– Vil nesten si hun er min drømmestatsråd, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2018 kl 15:36

I dag ble Trine Skei Grande fra Venstre utnevnt som ny kulturminister etter Høyres Linda Hofstad Helleland. Det betyr at Skei Grande også overtar ansvaret for tros- og livssynsfeltet, og dermed det pågående arbeidet med å utarbeide en ny og samlet lov for tros- og livssynssamfunnene, inkludert Den norske kirke.

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, er godt fornøyd både med hvilket parti som overtar departementet og hvem fra dette partiet som bli ny tros- og livssynsminister.

– Jeg vil nesten gå så langt som til å si at hun er min drømmestatsråd slik situasjonen er i dag. Venstre har en patent tros- og livssynspolitikk, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

For mye vaffel og brunost fra Helleland

Sandvig legger til at når Venstre setter inn partilederen som statsråd for tros- og livssynsfeltet, er det et tegn på at de vil prioritere området.

– Det er et positivt signal om at det vil komme en kursendring etter å ha hatt en statsråd som etter min mening har vist en altfor dårlig forståelse av livssynsmangfoldet i Norge. Linda Hofstad Helleland har i altfor stor grad bare vært minister for Den norske kirke, og ikke så mye for oss andre. Det har vært for mye snakk om vaffel, brunost og «folkekirke» på en måte som lager en lite inkluderende definisjon på hva det vil si å være norsk, sier Sandvig.

Fagsjefen fra Human-Etisk Forbund kunne ha ønsket seg Guri Melby som statssekretær i Kulturdepartementet, men det blir nåværende pressesjef i Venstre, Jan-Christian Kolstø.

– Guri Melby satt sammen med meg i Stålsett-utvalget. Hun har god kunnskap om livssynsmangfoldet i Norge og hva dette krever av tros- og livssynsfeltet i fremtiden. Men jeg er også er godt fornøyd med at hun nå kommer inn på Stortinget som vara for Trine Skei Grande, sier hun.

Begrenset hvor mye Enger kan bruke bekjentskapet

Sandvig mener Venstres gjennomslag i regjeringserklæringen, som ble offentliggjort sist helg, lover godt for at tros- og livssynspolitikken kan komme inn på et bedre spor.

– Det er tydelig at KrF er ute av samarbeidet. Nå ser vi en langt sterkere betoning av behovet for likebehandling mellom Den norske kirke og de andre tros- og livssynssamfunnene, uten de vanlige «folkekirke» og «kristen kulturarv»-referansene som gjerne kommer med når KrF får en hånd på rattet, sier hun.

– Kan det være en fordel for Human-Etisk Forbund at nåværende generalsekretær i Venstre, Trond Enger, tar over som generalsekretær for Human-Etisk Forbund om to uker?

– Det er klart at Enger og Skei Grande kjenner hverandre godt fra Venstre, og man skal ikke kimse av nettverk. Samtidig er det viktig å holde rollene fra hverandre. Det er begrenset hvor mye man kan bruke et slikt bekjentskap. Human-Etisk Forbund ville nok ha greid å bygge et godt forhold til den nye statsråden uansett, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...