Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Rotet i kirkens medlemsregister og konsekvensene for den offentlige støtten til HEF er en føljetong i Fritanke.no.

Rotet i kirkens medlemsregister og konsekvensene for den offentlige støtten til HEF er en føljetong i Fritanke.no.

HEF mister støtte for 1300

#I juni fikk HEF beskjed om at 2500 av forbundets medlemmer var dobbeltregistrerte. Nå er tallet nede i 1300. Da blir tapet 871.000 kroner. Tekst: Ev...

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2008 kl 10:10

I juni fikk HEF beskjed om at 2500 av forbundets medlemmer var dobbeltregistrerte. Nå er tallet nede i 1300. Da blir tapet 871.000 kroner.

Tekst: Even Gran
Publisert: 21.10.2008

Human-Etisk Forbund mister offentlig støtte for 1300 av sine medlemmer. Dette slås fast i et brev fra staten som kom forbundet i hende på mandag.

Statens opprinnelige påstand fra i sommer var at 2500 av forbundets medlemmer er dobbeltregistrerte mot andre tros- og livssynssamfunn. Men dette tallet er nå altså nedjustert til 1300.

Hvis dette blir resultatet taper Human-Etisk Forbund 871.000 kroner i offentlig tilskudd i forhold til i fjor.

Human-Etisk Forbund vurderer å klage på vedtaket. Hvorvidt man skal gjøre dette er ikke bestemt ennå.

Samme historie i 2007
I 2007 var forbundet gjennom en lignende historie, og da var det opprinnelige tallet påstått dobbeltregistrerte enda høyere, hele 3500. Også i fjor klagde forbundet, men resultatet da ble at man fikk offentlig støtte for alle.

Dette skyldtes i hovedsak at Human-Etisk Forbund sendte ut et brev til alle de 3500 påstått dobbeltregistrerte og spurte hvor de anså seg selv å være medlemmer. 99,6 av de som svarte, oppga at de kun var medlemmer i Human-Etisk Forbund.

I år sendte ikke forbundet ut noe brev, men nøyde seg med å vise til at rundt halvparten av årets 2500 dobbeltregistrerte fikk brev i fjor, mens resten har meldt seg inn Human-Etisk Forbund etter dette. Det ble også sendt en e-post til rundt 600 "dobbeltregistrerte" som meldte seg inn i 2007. Så nær som alle disse svarte at de kun ønsket å være medlem i Human-Etisk Forbund.

Mister penger på grunn av treghet i kirkeregisteret

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, sier at det meste tyder på at treghet i medlemsregisteret til Den norske kirke er årsaken til problemene.

- Nesten alle de 1300 dobbeltregistrerte vi nå mister offentlig støtte for er innmeldt hos oss etter 2006. Det kan selvsagt tenkes at alle disse ønsker å forbli medlemmer i Den norske kirke etter at de har meldt seg inn hos oss, men jeg synes det virker mer sannsynlig at "dobbeltregistreringene" skyldes at kirkeregisteret ikke oppdateres raskt nok, sier Mile.

Hvis det siste er tilfellet, synes hun det er provoserende.

- Det betyr at vi taper masse penger på at et annet livssynssamfunn ikke har orden i medlemsregisteret sitt, og det er fullstendig uholdbart, sier hun. Hun har tidligere antydet at det kan bli aktuelt å saksøke staten på grunn av dette.

Kirken slipper unna

Mile reagerer også på at staten ikke stiller samme krav til kirken som til de andre tros- og livssynsorganisasjonene.

- Staten forlanger at vi skal ha oppdaterte medlemslister til enhver tid. Men når det gjelder Den norske kirke aksepteres det tydeligvis at det kan gå flere år fra en person fyller ut et utmeldingsskjema til det sentrale kirkeregisteret er oppdatert, sier hun.

Mile oppfordrer HEFs medlemmer til å benytte seg av statens tilbud om å få oppgitt hvilke tros-eller livssynssamfunn man er registrert som medlem av. Fritanke.no skrev om dette i går.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook