Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fylkesmannen i Oslo og Akershus har ennå ikke kommet opp med noen forklaring på hvorfor antallet dobbeltregistrerte økte fra 146 til 3482 i løpet av et halvt år. HEF risikerer å tape rundt en million kroner på grunn av dette.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har ennå ikke kommet opp med noen forklaring på hvorfor antallet dobbeltregistrerte økte fra 146 til 3482 i løpet av et halvt år. HEF risikerer å tape rundt en million kroner på grunn av dette.

99,6 prosent bekreftet som HEF-medlemmer

#I juni fikk HEF et overraskende brev. Der stod det at HEF kan miste statsstøtte for 3482 medlemmer. Årsak: medlemmene er også innrapportert som medle...

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2007 kl 06:48

I juni fikk HEF et overraskende brev. Der stod det at HEF kan miste statsstøtte for 3482 medlemmer. Årsak: medlemmene er også innrapportert som medlemmer av et annet tros- og livssynsamfunn. HEF kan nå dokumentere at 99,6 prosent av disse er HEF-medlemmer.

Tekst: Even Gran
Publisert: 27.8.2007

I juni fikk HEF beskjed fra staten om at 3482 medlemmer også var innrapportert som støtteberettigede medlemmer av et annet tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke. Dette er en sterk økning fra desember i fjor. Da var tilsvarende tall kun 146. Hvis HEF mister statsstøtten for alle disse medlemmene, innebærer det et tap på over en million kroner.

For å unngå tapet har HEF måttet dokumentere at de innrapporterte medlemmene faktisk er medlemmer i HEF (mer info i faktaboks lenger nede på sida).

- Vi kan nå dokumentere at 99,6 prosent av denne gruppa, faktisk har meldt seg inn i HEF. Av den lista HEF fikk tilsendt, er det bare 14 personer som HEF ikke finner innmeldingsdokumentasjon for, og enkelte av disse har vært medlemmer i forbundet siden 50-tallet, forteller HEFs økonomisjef, Rolv G. Birketvedt.

Har også sendt brev

I tillegg til å lete opp innmeldingsdokumentasjon, har HEF også sendt brev til alle som stod på lista over dobbeltregistrerte. Over 2000 av disse har nå bekreftet at de er medlemmer av forbundet, og at de ønsker at statsstøtten skal gå til HEF. Mange av medlemmene oppgir også at de aldri har vært medlemmer av noen andre tros- eller livssynsorganisasjoner enn Den norske kirke, til tross for at staten altså hevder dette ved å oppgi dem som dobbeltregistrerte.

Birketvedt antyder at det kan ha sneket seg inn en feil i statens tallgrunnlag på en eller annen måte.

- Jeg vet ikke, men jeg kan ikke skjønne annet enn at det høye tallet dobbeltregistrerte enten skyldes feil i kjøringen hos Brønnøysundregistrene, trege og mangelfulle utmeldingsrutiner fra Dnk, eller at en annen organisasjon har ført opp HEFs medlemmer som sine egne.

Tapt statsstøtte for rundt 3500 medlemmer utgjør over en million kroner. Birketvedt forteller at staten allerede har trukket HEF for disse pengene, men han har god tro på at forbundet vil få pengene tilbakebetalt når feilen blir oppdaget.

Eksplosiv vekst
Den sterke økningen fra 146 i desember i fjor, til 3482 i juni er det ennå ingen som har greid å forklare. Heller ikke Fylkemannen i Oslo og Akershus, som administrerer denne tilskuddordningen på vegne av staten, vet hva økningen skyldes. Fylkesmannen har imidlertid lovt å sende ut et brev til de det gjelder.

- Hvorfor har ikke denne dobbelregistreringen kommet fram før? spurte HEFs generalsekretær Kristin Mile da Fritanke.no snakket med henne om dette i juni. Hun pekte på at de andre tros- og livssynssamfunnene har hatt god tid til å rapportere inn sine medlemmer.

- Hvis det stemmer, må det jo være noen som har funnet fram noen gamle medlemslister som ikke har vært innrapportert før, foreslo hun. Men hvem dette eventuelt kunne være, ville hun ikke spekulere i.

Les også: