Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Det er urimelig at vi skal være med på å betale regningen for andres rot, sier generalsekretær i HEF, Kristin Mile.

- Det er urimelig at vi skal være med på å betale regningen for andres rot, sier generalsekretær i HEF, Kristin Mile.

Medlemskaos i år også

#- Nå må vi snart vurdere å kreve erstatning, sier HEFs generalsekretær Kristin Mile. Tekst: Even Gran Publisert: 19.6.2008 I fjor sommer fikk HEF...

Publisert:

Sist oppdatert: 19.06.2008 kl 14:53

- Nå må vi snart vurdere å kreve erstatning, sier HEFs generalsekretær Kristin Mile.

Tekst: Even Gran
Publisert: 19.6.2008

I fjor sommer fikk HEF beskjed av staten om at rundt 3500 av organisasjonens medlemmer også var registrert som medlem i et annet tros- eller livssynsamfunn utenfor Den norske kirke. Dette tallet hadde ifølge staten steget fra rundt 150 til 3500 i løpet av et halvt år. HEF lå an til å tape rundt en million kroner i statsstøtte på grunn av dette.

I løpet av høsten sendte HEF brev til alle de påstått dobbeltregistrerte. Resultatet ble at 99,6 prosent bekreftet at de kun var medlemmer i HEF. Dermed fikk HEF støtte for disse medlemmene likevel.

Det viste seg at mange av disse stod feilaktig oppført som medlemmer av Den norske kirke, til tross for at staten altså hadde oppgitt at de aktuelle dobbeltmedlemmene også var medlem i ett av tros- og eller livssynssamfunnene utenfor statskirken.

Staten lovte bot og bedring, og det ble satt ned en arbeidsgruppe som skulle se på rutinene og avdekke feil for å unngå dette i framtiden.

Samme kaoset i år også

Men nå ha det samme skjedd igjen. I går fikk HEF et brev der det står at rundt 2500 personer i HEFs medlemsregister også står registrert som medlem i tros- og livssynssamfunn utenfor Dnk, og at man derfor ikke kan få statsstøtte for disse.

Tallet er tusen lavere enn i fjor, men likevel dramatisk mye høyere enn de rundt 150 dobbeltregistrerte som HEF vedkjenner seg.

Generalsekretær Kristin Mile er redd dette kan bety nye tap for HEF.

- Det er svært ressurskrevende for oss å rydde opp i dette. Det fører også til at vi ikke vet hvor mye penger vi har, noe som gjør det vanskelig å budsjettere. Husk at dette er penger som skal inn i årets regnskap, og da kan du tenke deg hvor enkelt det er å legge planer for neste år.

Mile synes det er ekstra frustrerende at dette kommer nå, rett før sommerferien, og kun med tre ukers klagefrist.

- Viktige nøkkelpersoner har ferie i denne perioden, og gjør det vanskeligere for oss å få til en gjennomarbeidet klage, sier hun.

- Hvor mye penger brukte HEF på å rydde opp i dette i fjor?

- Vi har ikke regnet så nøye på det, men vi sendte ut 3500 brev og hadde en ekstra medarbeider på full lønn i to måneder. I tillegg kom all den tiden vi andre ansatte måtte bruke på dette. Så det blir nok en del penger ja, sier Mile.

Vurderer å kreve erstatning
Hun antyder at det kan bli aktuelt å søke erstatning fra staten, hvis det nok en gang viser seg at dette ikke er HEFs feil.

- Vi kan ikke finne oss i at andres rot fører til at vi taper penger. Vi har orden i vårt medlemsregister, noe gjennomgangen i fjor viste klart.

- Blir det aktuelt å sende brev i år også?

- Jeg håper vi slipper det. Vi kan ikke henvende oss til medlemmene våre hvert år, om det samme. Sannsynligvis kommer vi til å sjekke personnummerne på årets 2500 påstått dobbeltregistrerte, og se om de samsvarer med noen av navnene fra i fjor. Da kommer vi sannsynligvis til å vise til fjorårets brev, sier Mile.

Fritanke.no har ikke lykkes å komme i kontakt med rette vedkommende hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus i dag. Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som administrerer støtteordningen til tros- og livssynsamfunn på vegne av staten.

Les også: